Amerika heeft gefaald

Wat kan je concluderen als blijkt dat een land dat het voor elkaar krijgt binnen no-time twee buitenlandse regeringen omver te gooien niet voor elkaar krijgt 10.000 mensen in een stad kleiner dan Den Haag te helpen? Dat Amerika niet de supermacht is die we ons erbij hadden voorgesteld?

De BBC constateerde al dat de hulp na de Tsunami grootschaliger en vooral ook efficiënter plaatsvond. De enige mensen die nog in de stad aanwezig zijn zijn de arme zwarten, een onderlaag waarom bijna niemand zich lijkt te bekommeren. Volgens een BBC reporter beantwoorde een blanke agent de hulpvraag van een oudere vrouw door haar onder dreiging van een vuurwapen weg te sturen.

Bij de Superdome gooien hulpverleners voedsel naar de menigte waarna ze zich snel weer terugtrekken. Dat er op ze geschoten is zal een factor zijn, maar waar is het leger om orde op zaken te stellen? Zit dat in zijn geheel de twee veroverde landen te bezetten?

Veel pro-Bush kranten hebben voor het eerst zware kritiek op Bush. De anti-Amerikaanse kranten hebben het erg makkelijk. De spaanse krant El Pais, anti-Bush, vindt dat de orkaan “de mythe van het conservatisme met passie heeft ontmaskerd”.

De grootste vernedering lijkt te zijn dat de VN, een door Bush vaak verguisd orgaan, Amerika hulp heeft aangeboden alsof het een derdewereldland betrof.

  1. 6

    Het lijkt niet onwil te zijn (de goederen komen wel in de buurt), maar de organisatie is een complete chaos. Hoe kan je in hemelsnaam na zes dagen nog niet iedereen bereikt hebben terwijl je beschikt over een groot leger, helikopters, terreinwagens en vliegtuigen? En het moet bereikbaar zijn, want die reporter was gisteren nog in New York en zit er nu al midden in. Wat is daar in hemelsnaam aan de hand? Not America’s Finest Hour zou ik zo zeggen…