1. 1

  Interessant. Op het eerste en tweede gezicht zie ik allerlei kenmerken van een goed idee. Dat de armen in de genoemde projecten het geld dat ze krijgen goed gebruiken, verbaast me niet. Wat zou je zelf doen? Arme mensen zijn niet achterlijk (achterlijke wel vaak arm).

 2. 2

  Ik ben tegen. Maar dat komt omdat ik tegen alle ontwikkelingshulp ben. Ik vind dit net zoiets als ‘CO2-credits’: de (schuur)deur naar miljardenfraude staat gewoon op volle sterkte te tochten. Ik ben wel weer voor micro-loans, dat dan weer wel.

 3. 3

  Als je het wat verder uitbouwt, dan zou je ontwikkelingshulp ook als een uitkeringkunnen uitbouwen. Net zoals we hier bijstand hebben als een soort van basisinkomen. Enerzijds zitten daar hele nobele gedachten achter, maar anderzijds zorgt het er voor dat het gepeupel niet *zo* arm wordt dat ze gaan lopen rellen.

  En omdat de levensstandaard daar *en* lager ligt, *en* de koopkrachtpariteit een stuk gunstiger ligt, kun je met een paar tientjes in de maand *daar* net zoveel bereiken als met vijfhonderd euro hier, schat ik. Bijkomend voordeel is dat de afrikaantjes lekker daar blijven (want waarom zouden ze nog hier komen?), plus dat met dat geld een aardige keynesiaanse cyclus aangejaagd kan worden.

  En het scheelt je ook nog een partij kustbeveiliging.

 4. 4

  @Gronk; het probleem met de overeenkomst met uitkeringen is dat, theoretisch gesproken, de uitkeringstrekker van vandaag de belastingbetaler van morgen is, wanneer ik ook eens wat graties geld mag hebben. Een systeem waar ik van harte /voor/ ben. Dat heb je met mensen die buiten jouw fiscale stelsel vallen nou weer niet. Mensen zomaar geld geven, maakt alleen dictators rijk.

 5. 5

  Ontwikkkelings hulp zou een goede zaak moeten zijn maar er blijft veel te veel overal aan de strijkstok hangen en dat is niet de bedoeling ook de regeringen van die ontwikkelings landen roomen de zaak af dat uiteindelijk niemand wordt geholpen althans niet wat nodig is daar. Nederlanders die daar terplekken werk verrichten en proberen wat op tebouwen zijn wel de moeiten waard om gesteund te worden .maar al dat gelul van koenders lap ik aan m’n laars