Als de lange duisternis valt

Foto: copyright ok. Gecheckt 06-11-2022

RECENSIE - Je bevindt je in een woud, ergens in de Canadese wildernis. Overal sneeuw. Geen idee waar je bent of hoe laat het precies is. Je krijgt het al snel koud. Na twintig minuten dwalen begin je te bevriezen. Je hebt beschutting nodig, en snel ook; maar waar vind je die? Je hebt nog maar twee uur daglicht over. Het geluid van een huilende wolf doet je verstijven…

The Long Dark is een start-up project van Hinterland Studio. En hoewel het spel nog lang niet af is, had het in vier maanden tijd al meer dan een kwart miljoen kopieën verkocht. Er komt een verhaallijn, maar voorlopig is het een zuiver existentialistisch survivalspel: één mens tegen de overweldigende, soevereine natuur. Die toont zich majestueus; even onverbiddelijk als schoon. Hoe lang kun je overleven in deze barre wildernis? De vraag is namelijk niet óf je omkomt, maar wanneer.

Gevaren loeren overal. Als je niet doodvriest, loop je wel het risico op uitdroging. Honger knaagt voortdurend, en je bent dan ook voortdurend bezig eten bij elkaar te scharrelen: een achtergelaten chocoladereep hier, een hertenkarkas daar: had ik nou maar een mes of bijl. Een sneeuwstorm of mist maakt dat zelfs een speler die de kaart inmiddels op z’n duimpje kent volledig gedesoriënteerd kan raken, en zodoende door onderkoeling of uitputting aan z’n einde komt.

Heb je op tijd onderdak in een hutje hier en een trailer daar gevonden, warmere kleding vergaard en de gereedschappen verzameld voor je voornaamste bezigheden, dan loop je nog dikke kans te belanden in de kaken van een wolf.

Zeker in het begin is dat frustrerend. Want het spel geeft je slechts één auto-save en als je karakter omkomt, dan is het ook echt game over. Had je net alles redelijk op orde, kun je door één blunder weer helemaal overnieuw beginnen.

Gek genoeg lokt het spel die behoefte ook uit. Menigmaal heb ik mij vloekend afgewend van het scherm, om vijf minuten later vastberaden weer een nieuwe poging te wagen. “Once more into the fray…”

The Long Dark is te koop bij Steam.

Reacties (24)

#1 Jack Random

Klinkt als een soort Minecraft…

 • Volgende discussie
#2 bas

@1: Als je dat denkt raad ik je aan een keer een kijkje te nemen.
Ik heb dat een hele tijd geleden al gedaan. Vooral je eerste drie keer proberen zijn leuk omdat je dan zeker weten snel dood bent.. Op het moment dat ik de map leerde kennen was de lol er snel af. De eerste paar keer absoluut niet weten waar je heen moet waren wel indrukwekkend.

edit: Ik wou eigenlijk nog zeggen dat ik hier natuurlijk niet voor gamerecensies kom.. maar als we toch bezig zijn: bekijk even Democracy 3. Waarin jij de president bent en lastige wetten tot uitvoering mag brengen, kort, krachtig en laat je even leuk nadenken over democracy:
Democracy 3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mario

Oh, maar die ga ik zeker even testen. Hoewel meer dan geweldig te noemen, ben ik inmiddels toch wel een beetje zat van Banished [ http://www.shiningrocksoftware.com/game ], ook al heeft dit spel zeer leuke uitbreidingen, dankzij modders.

Dank alvast voor de frustratie galore, Prediker! <3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jack Random

Banished ken ik wel, heb ik een jaartje geleden eens gespeeld, was best aardig. Democracy ken ik niet, maar klinkt als Masters of the World, geopolitical simulator 3. Die was echt lastig, had steeds een geweldadig volksoproer als ik de AOW-leeftijd naar 70 wilde verhogen… :) Maar ga dat Democracy zeker eens proberen.

Qua spelconcept spreekt the Long Dark me niet aan, hoe mooi het spel ook is, dat trekt me niet echt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Prediker

Op het moment dat ik de map leerde kennen was de lol er snel af.

Er zijn inmiddels twee nieuwe gebieden bijgekomen (en ze worden steeds uitgestrekter, waardoor je moet overnachten in grotten en half-open schuurtjes).

Bovendien kun je het zo uitdagend maken als je wilt. Op het moment dat je het gedrag van de wolven goed genoeg door hebt dat je ze kunt manipuleren met een welgemikt stuk vlees op het juiste moment, kun je altijd nog een nieuw spel beginnen op de hoogste moeilijkheidsgraad.

Draai je de verkeerde hoek om, ja hoor, een wolf. Ik zet een aantal passen achteruit, word ik gegrepen door de wolf achter mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Ach ja, een mens moet zich toch ergens mee vermaken!
Speciaal aanbevolen voor mensen die altijd al wilde oefenen voor een sledetocht door Alaska of een avonturenvakantie bij de Inuit in Noord Canada
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Frits

Bovendien kun je het zo uitdagend maken als je wilt.

… daar zo op die bureaustoel in je fijn verwarmde huis en met een kopje thee in je rechterhand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 basszje

Klinkt een beetje als Neo scavenger wat overigens ook een aanrader is. Qua graphics niet zo geweldig denk ik, maar hetzelfde concept – overleven maar. – http://store.steampowered.com/app/248860/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Prediker

@7 Ja, hé zeg; als ik om werkelijk *lichamelijk* ongemak verlegen zat, dan boekte ik geen computerspelletje, maar een tripje naar de Finse bossen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Mario

@6
“Ach ja, een mens moet zich toch ergens mee vermaken!”

Nu zou ik een heel betoog kunnen gaan houden over ‘voorproevers (van weleer)’ en https://nl.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_flavus i.c.m. bepaalde personen, maar dan zou ik al vrij snel in de hoek van extremist worden gezet. Weet je wel waar Breivik zich zoal mee vermaakte?!?!1!? Of die anderûh, dan!1! (rofl)

@7
Gelijk jou?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@10:
Iets duidelijker dan onder #6 :
Ik vind dat game-liefhebbers/verslaafden, die zich graag met deze speeltjes bezig houden, totaal nutteloos bezig zijn.

Maar ieder zijn/haar meug ;-)

Verder heb ik hier niets ingewikkelds over Breivik, Beëlzebub of Buddah over te melden ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Prediker

@11 Geldt dat dan ook voor puzzelaars, bridgers, schaakspelers, golfers, pianospelers, tuinierders, etcetera?

edit: o, en vergeet reaguurders niet. Discussies voeren op een weblog of -forum kan namelijk ook beschouwd worden als zinloos tijdverdrijf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Inca

@11, wat @Prediker ook zegt eigenlijk. Vanwaar de wens om te oordelen over hoe iemand anders z’n vrije tijd indeelt? Dat het jou niet aanspreekt is absoluut helemaal prima, maar waarom zou je uberhaupt een mening hebben over wat iemand anders als voorkeur heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Henk van S tot S

@13:
“Vanwaar de wens……”
Is dit “sargasso”?
Gebruikte ik winkjes?
Zijn de “zure reacties” misschien van mensen die nogal veel computergames spelen?

http://image14.spreadshirtmedia.net/image-server/v1/compositions/105523998/views/1,width=235,height=235,appearanceId=1/Please-Wait-1-(dd)++-T-shirts.jpg

“Over en uit”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Micowoco

Ik dacht even dat dit artikel over de participatiemaatschappij zou gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Prediker

@15 Het libertarisch paradijs. Op jezelf aangewezen, en van niemand last.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Krekel

Is dit spel soms gebaseerd op de “survival thriller” The Grey (2011)?

Qua thema en detail komt het sterk overeen namelijk, de film speelt zich ook af in de Canadese of Alaskaanse wildernis en Liam Neeson herhaalt erin vaak de regels (zogenaamd geschreven door de vader van zijn personage): “Once more into the fray,” etc.

(en dan gaat-ie vechten met gedragsbiologisch gezien erg onrealistische wolven … )

-edit-
@18: Ah, oké … de dichtregel leverde ook Google-resultaten op in combinatie met het spel, dus ik nam aan dat het erbij hoorde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Prediker

“Once more into the fray” was een associatie die ikzelf legde.

Het spel gaat vergezeld van teksten van Cormac McCarthy, Stephen King, etcetera.

Maar ik legde het verband ook dus.

Overigens schijnen wolven in het echt ongelofelijke schijterds te zijn, die meteen wegrennen als ze een mens op zich af zien komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Inca

@14, ik vind het altijd een zwaktebod als je niet achter je woorden wilt staan. Je gebruikt voortdurend ‘winkjes’ – bedoel je dat niets van je teksten ooit enige waarde heeft?

Nee, ik ben beslist geen gamer. Ik ben ook geen volksdanser of postzegelverzamelaar, maar mijn mening zou niet anders zijn. Zolang je er niemand kwaad mee doet, snap ik werkelijk niet waarom er zo geoordeeld moet worden over wat anderen doen.

En ik trek het toch wat dieper. Tijdens de verzuiling had men elk een Zuil om je te vertellen wat goed was en wat niet. Met name de Kerk was er sterk in. Daar heeft men toen met succes tegen geprotesteerd, en nu gaan we ons alsnog bemoeien met wat anderen doen? Nee bedankt.

Als je inhoudelijke bezwaren hebt (en dat is best te doen bij veel games), prima. Maar (bepantserd met winkjes) de voorkeur van anderen afkraken, gewoon omdat het jou het gevoel geeft beter te zijn… niet alleen niet mijn smaak, maar vooral ook niet de manier waarop we met elkaar om hoeven te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Ollie B. Bommel (was: Benach)

@9: en wat je allemaal wel niet in de Finse bossen tegenwoordig tegen komt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 stoethaspel

Indygames zijn stevig opgerukt, de laatste jaren. Mij deed de beschrijving van deze game denken aan een kruising tussen “This war of ours” en “Sir, you are being hunted!”.

Enniewee: Ik kan je de uitgaves van “Humble Bundle”* aanraden als je van dit soort spelletjes houdt. Daar kom je pareltjes tegen als “Machinarium” en “Botanicula”**.

* http://www.humblebundle.com/
** http://amanita-design.net/games.html

PS: Is 2015 het jaar aan het worden waarop elkaar op Sargasso de maat moet worden genomen, zelfs over onderwerpen als het spelen van een spelletje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Henk van S tot S

@19:
Ik was niet van plan meer te reageren, maar:

ik vind het altijd een zwaktebod als je niet achter je woorden wilt staan. Je gebruikt voortdurend ‘winkjes’ – bedoel je dat niets van je teksten ooit enige waarde heeft?

Waarom zouden mijn teksten waarde hebben???

Voor die “anderhalve man en een paardekop” die ze lezen?

Als ik reageer, is dat echt niet om de wereld te verbeteren of zo.
Indien ik de wereld van mijn wijsheid/gelijk zou willen overtigen, zocht ik wel een ander podium.

Ik lees dit blog als een soort verstrooiïng en om enig inzicht in mijn medebugers te houden.

N.B.
Ik zeg dus niet dat ik alle artikelen niet serieus neem.

Maar het moet wel van het hart, dat sommige reaguurders zich zelf heel wat vinden.
wie de schoen past trekke hem aan ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Inca

@22, ja, voor die anderhalve man en een paardekop die ze lezen. Het verbaast me echt dat je zo weinig respect wilt opbrengen voor mede-Sargassolezers. Zelfs al zijn het er maar een paar, jij vind het niet nodig om daar een beetje zorgvuldig mee om te gaan, en stelt je op als een soort menselijke Hubert Both die gewoon volstrekt willekeurig en zonder enige interesse in een normale omgang met elkaar wat dingetjes in de comments pleurt. ‘Omdat het kan.’
Winkje erbij, en dan mag het toch geen probleem meer zijn?

Ongelofelijk hoe moeilijk wat elementair fatsoen blijkt te zijn.

Nauwelijks een nette manier om om te gaan met de artikelen van Sargasso, die je volgens eigen zeggen niet direct afwijst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 tigger

Ik moest bij het lezen van het artikel even denken aan De Dodenrit van Drs. P.

Veur de liefhebbers:
https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw

 • Vorige discussie