Alpe d’Huez

De Tour van dit jaar is een bizarre. Nadat de topfavoriet Armstrong vorig jaar al te kennen had gegeven dat hij stopte met het wielrennen op dit hoogste niveau leken de kansen voor de andere kopmannen groot en het beloofde een leuke Tour te worden. Boogerd
Een dag voor de start(!) echter kwam de nu bekende ‘dopinglijst’ naar buiten met daarop de namen van enkele wielrenners die zich aan doping vergrepen zouden hebben. De ploegen besloten dat deze renners niet mee mochten doen en de Tour ging van start zonder onder andere Ullrich, Basso, Mancebo en Vinokourouv. De nummers 2 t/m 4 van de Tour van vorig jaar…

Het blijft overigens een vreemde gang van zaken dat wanneerer formeel nog geen aanklachten zijn tegen deze renners, ze toch uit de Tour gehaald zijn. Dit gebeurde uiteraard op aangeven van de sponsoren die geen slechte associaties aan hun naam willen hebben hangen. Sport en commercie, een topduo!

Door dit alles was mijn interesse voor de Tour een beetje gezakt en erg veel heb ik niet gezien. Maar wat blijkt nu: het is eigenlijk best een hele leuke en spannende editie van de Tour!
De eerste paar ritten eindigen traditioneel gezien bijna allemaal in massasprinten en gevreesd werd dat de alleswinnaar van dit seizoen, Boonen, hier ook wel eens eventjes zou gaan huishouden. Maar de Tour blijkt toch een beul te zijn en Boonen won geen enkele etappe, hoewel hij wel vier dagen in het geel mocht rijden.
De gele trui wisselt ook verdacht vaak van eigenaar, van Boonen via Gontsjar, Dessel en Landis naar Oscar Perreiro, die op 15 juli zomaar als kanshebber mocht wegfietsen van het peloton dat het erg warm had.

Ook de raborenners doen het goed. Michael Boogerd heeft naar eigen zeggen de beste Tourbenen van zijn carriere en het is dus wel wrang dat hij dit keer geen kopman is maar moet knechten voor de rus Menchov, die trouwens ook uitstekend presteerd.
Maar vandaag is er toch een kansje op Nederlands succes: de beroemde Alpe d’Huez staat op het programma. Op deze berg stikt het traditioneel gezien van de Nederlandse fans en dit geeft Nederlanders vaak net dat ene duwtje dat ze nodig kunnen hebben om wat te laten zien of zelfs te winnen (overigens gebeurde dit voor het laatst in 1989 door Gert-Jan Theunissen). Boogerd meldde gisteren dat hij er zin in heeft dus ik zou zeggen: kijk vandaag met een schuin ook naar de tv of op de NOS Live-Tour-Stream en als u een parelwitte glimlach glimlach boven een rood-wit-blauw shirt naar boven ziet klimmen, juich dan al het voetbalverdriet weg.

 1. 2

  Helemaal opdoeken, het is grote firma list en bedrog.

  Maar ik ben het met je eens is dat het wel leuk is om naar te kijken. Zeker om te zien hoe iedereen probeert van de gele trui af te komen. Er zijn heel wat slechtere film uitgebracht :-)

 2. 3

  precies :)
  overigens zit er exact zo’n slechte film aan te komen over het leven van Lance Armstrong. Ik kan m nu alvast reviewen: niet kijken is het advies.

  Als er leuke dingen gebeuren tijdens de etappe hoort u het hier…

 3. 4

  Dit is de eerste tour die ik echt volg, aangezien er nu echt wat spannends kan gebeuren in een etappe. Van mij mogen ze dit vaker doen.

  Alhoewel dat natuurlijk ook al had kunnen gebeuren toen Armstrong er mee ophield…

 4. 5

  Ja, ik had erg graag Ullrich zien gaan voor de eerste plek. Wat is er nou mooier dan te kunnen zeggen dat je de Tour twee keer hebt gewonnen, een keer voor en een keer na Armstrong…

 5. 6

  Nou ze zijn de Alpe d’Huez aan het beklimmen en volgens mij vinden meer mensen het interessant want de live-stream knalt er steeds uit.

  Boogerd heeft moeten kiezen voor Mentsjov en heeft moeten afhaken. Landis voor de gele trui?

 6. 7

  nee helaas, Boogerd gaat het niet doen vandaag.
  Dan maar hopen op een elfstedentocht…

  update: Schleck wint de boel, Cunego tweede, Garzelli derde. Landis pakt de gele trui.

 7. 8

  Ja, en hoe, lekker profiteren van het werk van Klöden. Lekkere jongen die Amerikaan, beetje genieperig.

  Maar Rabobank zakt wel aardig door het ijs. Menchov verliest een minuut op de gele trui en Rasmussen kan het ook niet maken net als Boogerd die op een redelijke achterstand werd gereden.

  Maar een mooie overwinning van Frank Schleck.

 8. 9

  Geniepig? Wat nou geniepig, das gewoon slim. Dan moet Klöden maar niet rijden.

  Armstrong haalde dat soort trucjes ook altijd uit en die won niks voor niks zeven Tours op een rij.

  Als je een ander zo gek kan krijgen de kar te trekken dan heb je het slim gespeeld.