COLUMN - Abraham kwam uit Ethiopië en woonde lang in Amsterdam. Daar begon hij een restaurant: Ibssa. Het liep goed, maar de maaltijden waren zo spotgoedkoop dat Abraham alle zeilen moest bijzetten. Zijn broer Ephraïm en diens vrouw Maureen, die ook in Amsterdam woonden, hielpen vaak een handje in het restaurant, al zat Maureen vaak in Oeganda om daar ontwikkelingswerk te doen.

Stuk voor stuk zijn ze buitengewoon gastvrij. Arne, een collega van me, die in Oeganda goed bevriend was geraakt met Maureen, kreeg direct hun zolderkamer toen hij na zijn verblijf in Oeganda terugkwam en zonder woonruimte zat. Uiteindelijk heeft Arne acht maanden bij hen op de zolder gewoond. En natuurlijk at hij geregeld in Ibssa.

Abraham kon het steeds moeilijker bolwerken. Bovendien miste hij zijn vrouw, die in Londen werkte, en hun kind. In 2016 verkocht hij de zaak. Restaurant Ibssa kreeg een nieuwe naam – het heet nu Taytu, naar een Ethiopische keizerin – en Abraham vertrok naar Engeland. Met zijn vrouw Turufat en hun inmiddels vijfjarige zoon Abem bouwde hij een nieuw leven op in Londen. Het ging ze goed. Bovenal: ze waren eindelijk weer bij elkaar.

Tot die vroege ochtend, nu bijna een week geleden, waarin hun flat in mum van tijd in een vuurzee veranderde.

Abraham, Turufat en de kleine Abem overleefden de verzengende brand van de Grenfell Tower ternauwernood. Naar schatting 80 mensen vonden die ochtend de dood, velen raakten gewond, en de overlevenden raakten op slag alles kwijt wat ze bezaten: kleding, meubels, papieren, kleinoden – soms zelfs hun familieleden.

Abraham, Turufat en Abem hebben godlof elkaar nog, maar daarmee is meteen ook alles gezegd. Ze hebben elkaar, verder rest ze niets.

Grenfell Tower werd bewoond door arme mensen: het was sociale woningbouw, hoofdzakelijk bevolkt door migranten en arbeiders. Ze hadden al niet veel en nu hebben ze helemaal niets meer. Wie wel wat geld op de bank had staan, kan daar abrupt niet langer bij: bankpasjes, paspoorten en alle andere legitimatiebewijzen zijn immers in de brand verdwenen. Zie dan maar eens te bewijzen dat het echt jouw geld is…

De overlevenden van Grenfell worden nu in hotels ondergebracht. Premier May heeft de overlevenden 5500 pond toegezegd – wat uiteraard een schijntje is – maar omdat niemand papieren heeft, kan niemand bij dat geld. Wie een hotelkamer heeft weten te bemachtigen, krijgt tien pond in het handje. En dat was het dan.

Subiet nieuwe papieren verstrekken aan alle overlevenden lijkt me de eerste vereiste – en dan: nieuwe woonruimte, nieuwe kleding. En ook: heel veel troost, en erg veel deemoed. Want dat de brand zo om zich heen kon grijpen, komt door kortzichtige bezuinigingen van de overheid zelf: Grenfell had een buitenkant die niet brandwerend was. Dat was namelijk 5000 pond goedkoper.

Hier crowdfunding voor Abraham en Turufat (georganiseerd door Turufats zuster).

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (41)

#1 Arduenn

“Sharing on Facebook can increase donations by 3x” – Zo ver wil ik dan ook weer niet gaan, qua de Gutmensch uithangen.

 • Volgende discussie
#2 Arduenn

Ome Rop heeft ook twintig kratten bier gedoneerd. Kun je wel zien waar het geld zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Louis

Mis ik iets of is deze crowdfunding echt alleen maar voor Abraham en Turufat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Dit is natuurlijk wel de Tory way. Je sociale vangnet regel je maar via charity, de overheid is daar niet voor verantwoordelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

@3: Nee, en ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@4: En dus maar hopen dat je knuffelbaar/mediageniek/sympathiek genoeg bent voor hulp

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 hemaworstje

Geld geven aan iemand die wel de media kan bespelen of anoniem doneren aan degene die dat niet kunnen.
Karin hypt wel mee,is makkelijk.
Die Gonggrijp doet het voor zijn imago,de lul.
Open giro 555, ga in een glazen huis zitten,get a life,stap op de boot.
Help je arme buurvrouw met 500 euro of brakke Sargasso en hou op met dat pochen op het internet.
Who the fuck is turufat.As if you cared before.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 McLovin

@7: De gefrustreerde-doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg-tukker-die-de-randstad-haat-lul uithangen….doe je dat ook je imago?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk de Waal

Huizen en/of flatgebouwen branden wel eens af. Dat is heel tragisch, voornamelijk als er mensen gewond raken of erger. Maar ‘woonruimte, nieuwe kleding’? Daar heb je een verzekering voor. Daarbij, dat zijn maar spullen. Vervangbaar dus. Beetje raar vind ik dit dus. Dat hele crowdfunding voor de pech-hebbers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Ik ben benieuwd welke verzekering een nieuwe woning regelt voor huurders. Het was niet hun woning, maar die van de verhuurder, dus die krijgt misschien een vergoeding voor het verlies van hun bezit; De huurders moeten zelf maar zien waar ze betaalbaar onderdak gaan vinden (veel succes, de wachtlijsten voor sociale huurwoningen puilen al uit in het VK en vooral in Londen). Daarnaast constateer ik dat je nog niet zoveel ervaring hebt met verlies van verzekerde goederen. Zeker zonder papieren (en dat geldt in dit geval nogal), gaat het heel lang duren voor je zelfs maar iets aan geld van een verzekeraar ziet, laat staan dat ze ooit de volledige schade vergoeden.

Aangezien het hier gaat om mensen die:
a) (lezon!) niet bij hun geld kunnen vanwege geen ID en bankpas
en
b) al in de categorie weinig geld want in een sociale woning vallen,
is al je “maar” spullen kwijtraken best een probleem, qua vervangbaarheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Le Redoutable

5500 pond is heel wat meer dan normale slachtoffers van brand van de overheid krijgen, meer ook dan dat de gemiddelde illegaal in zijn rugzak aan bezittingen meesleept. Daarnaast worden ze ondergebracht in appartementen van 1,6 miljoen pond met eigen zwembad, sauna en bioscoop, niks zielig dus. Er wordt hier een heel circus van gemaakt louter voor politiek gewin.

ttps://www.theguardian.com/uk-news/2017/jun/21/grenfell-tower-families-to-be-given-68-flats-in-luxury-apartment-complex

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk de Waal

@10:

Mwoah. Volgens mij ben ik hierom in het verleden wel eens beschimpt op sargasso, maar ik ben dus hypotheekadviseur geweest. Verzekeringskwesties en wat te doen bij overlijden, brand, werkloosheid, scheiden et cetera is geen hogere wiskunde hoor.

Punt 1: je kunt overal inloggen tegenwoordig. Dus je kunt gewoon bij je geld.
Punt 2: ga naar t gemeentehuis. Een ambtenaar van de burgerlijke stand (hey wat leuk, dat ben ik nu!) kan amtshalve je identiteit vaststellen en versneld nieuwe documenten voor je aanmaken.
Punt 3: Zo’n beetje elke woonhuisverzekering kent een noodregeling. Dus bij brand kun je direct schade melden en regelen zij vervangende woonruimte voor je.
Punt 4: Spullen zijn maar spullen. Shit happens. Is allemaal niet zo dramatisch toch? Ga je langs de kringloop…
Punt 5: ik denk dat jij weinig ervaring met verzekeringen hebt. Even een schade-expert erlangs sturen (mocht dat nodig zijn in dit geval) en hoppa….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JANC

@11: Zoals zo vaak stel je de zaken verkeerd voor.
Volgens het door jou gelinkte artikelen is het maar de vraag of de ex-Grenfell-bewoners toegang krijgen tot die faciliteiten (waarbij de krant al stelt dat dit normalerwijze niet zo is):

It is not yet clear if the Grenfell residents will have access to the facilities, which are normally not included for those in affordable housing.

Waar haal je de 5500 pond vandaan? Bedoel je de extra kostprijs voor brandwerende isolatie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Co Stuifbergen

@12:
Punt 1:
Als ik bij mijn bank inloggen wil, heb ik mijn bankpas nodig.
(als iemand aan een login + wachtwoord voldoende heeft om geld van uw rekening over te maken, zou ik op zoek gaan naar een bank die een veiliger systeem aanbiedt).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 JANC

@12: 1. Je kan niet inloggen bij de bank zonder pasje. Je kan ook niet inloggen bij de gemeente zonder ID-kaart en reader. Heb ik na zo’n brand nog wel internet?
2. Hoe bewijs je wie je bent zonder documenten?
3. In Nederland, misschien. In het VK ook?
4. Als jij foto’s van je overleden familie zou verliezen dan zijn spullen niet spullen. Bovendien, als je alles verliest wat je hebt is dat best wel ingrijpend enzo
5. Even een schade-expert sturen, wellicht in Nederland. In het VK ook? Kunnen ze bij deze brand, waar het gebouw op instorten staat, wel een inschatting maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 John

Weer een typisch De Waal: hoog van de toren blazen dat je ergens heel veel verstand van hebt (want werkzaam als zijnde), maar door je argumentatie nogal genadeloos door de mand vallen als inhoudsloze bluffer.
Topics op Sargasso worden steeds vaker gekaapt door figuren als De Waal en Le Redoutable, zodat het topic vervolgens over hen gaat, in plaats van het onderwerp van het topic. Sneu hoor, als je zo je aandacht moet krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Henk de Waal

@14:

Bij mijn bank heb je die pas niet nodig. Verder vergoed de bank altijd elke schade bij digitaal bankieren. Mits sprake van aantoonbaar wanbeheer, zoals het niet hebben van een virusscanner.

@15:

1.Voor internet ga je naar de bieb, of langs vrienden of whatever…..Niet onoverkombaar probleem.
2. Dat is aan de ambtenaar om vast te stellen. Die kan en mag dat naar eigen inzien doen.
3. Zie 2
4. Klopt, maar toch secundair. Als je maar leeft en gezond bent. De rest is bijzaak.
5. Mijn inschatting is dat de schade-expert niet eens langs hoeft te gaan in dit geval. Hij of zij zal ook wel t nieuws gevolgd hebben.

Verder hebben we t hier dus over een gezin dat in het verleden door de hele vluchtelingenketen is gegaan in Nederland, een eigen bedrijf had, toen weer internationaal is verhuisd….Echt, die lui komen hierin echt geen hordes tegen die ze niet kunnen nemen. Is het vervelend? Ja. Hebben we t over een paar makke retards? Nee. Punt is: allemachtig grow a pair.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Henk de Waal

@16:

Jij bent hier de sneue gast Johnny. Het is Bismarck in @10 die het persoonlijk maakt. Mijn linkedin et cetera is bekend bij in ieder geval 1 redactielid. Dus als ik uit mn nek lul dan zal ik daar vast op aangesproken worden. Google anders zelf even naar woonhuisverzekering en opstalverzekering. En ook de website van jouw gemeente kan tal van opgeworpen problemen beantwoorden. Maar nee, jij zeilt liever personen af ipv zelf wat uit te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Arduenn

Ik heb nota genomen van al jullie excuses om niet te doneren. Hier is de mijne: ik ben gewoon een gierige vrek in combinatie met een aangeleerde angst om voor heilig boontje te worden aangezien en te besodemieterd om m’n credit card beneden uit de kluis te halen want veels te heet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 JANC

@17: Tuurlijk, stoere Henkie weet het allemaal. Van achter een beeldscherm.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 JANC

@18: Daar ga je weer van een NLse situatie uit. En nee, Bismarck zeikte je niet af. Grow a pair!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Henk de Waal

@21: Wie zegt dan dat Bismarck dat deed?
Verder heeft Arduenn een goed punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Bismarck

@12: 1: Je wachtwoord ben je kwijt (geen mens die al zijn wachtwoorden van bank, verzekering, abbo’s etc. allemaal onthoudt en de PC/laptop is ook afgefakkeld). Daarnaast kan ik geen betaalopdrachten doen zonder mijn in de brand verbrande mobieltje. In het VK mag je erop rekenen dat het allemaal nog klantonvriendelijker werkt.
2: In dit geval is gebleken dat dat dus niet gebeurt (again, lezon!)
3: Het gaat nog steeds om huurders (lezon, lezon, lezon!). Die hebben helemaal geen woonhuisverzekering.
4: Moet je nog steeds geld geven voor spullen. En dat geld heb je niet, of als je het hebt kan je er niet bij (lez… och laat ook maar).
5: Schade-expert naar een afgebrande flat sturen en dan? Die kan totaal niet vaststellen wat er allemaal gestaan heeft, want totaal uitgebrande flat. En nu aub niet aankomen met je hebt de bonnetjes tog?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Henk van S tot S

@18:
Het lijkt mij totaal overbodig om een zeikerd af te zeiken.
Laten we het er op houden dat je wel wat realiteitszin mist, om je te verplaatsen in iemand waarvan het hele bezit verbrand is.
Waar het #12 betreft:
Ja er kan bij sommige banken geld worden overgemaakt zonder pinpas.
maar allen van je rekening naar een andere rekening.
Doet zich het volgen probleem voor:
Je moet je wel de code van verbrande apparaat uit je kop kennen (10 cijgers) + nog een 5-cijferige code om op verbrande apparaat in te loggen.
Gaat dus niet!
Om zelf aan geld te komen heb je je pinpas nodig.
Verder zal er een enkeling zijn met mobiele betaalapp. (wat ik persoonlijk sterk afraad)

O ja!
Kun je bij kringloop ook persoonlijke verbrande spullen op de kop tikken?

Maar goed je hebt weer eens duidelijk gedemonstreerd, dat empathie niet de sterkste kan van je karakter is.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Henk de Waal

@23:

Inboedel, ook goed. Verder: zucht, ik hoop niet dat je ooit in het buitenland van je bagage/spullen wordt ondaan. Blijkbaar ben je dan totaal hulpeloos. Lezon lezon lezon….Misschien moet je eens volwassen worden en in oplossingen denken.

@24:

klopt, empathie is niet mijn sterkste kant. Maar blijkbaar houdt jullie leven ermee op als een huis afbrand. Zoiets heet een verzekering! Je belt en er komt iemand langs…Een soort ANWB zeg maar, maar dan met je woning. Conclusie, mijn realiteitszin klopt wel. De vraag die interessanter is, waarom probeert men hier zo’n drama te maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Co Stuifbergen

@6: Abraham en Turufat hebben de mazzel dat Karin Spaink ze kent.
@3: Inderdaad, het valt me van Karin Spaink tegen dat ze een actie voor 2 getroffenen, i.p.v. alle getroffenen, steunt.

Nou ja, ze zal wel last gehad hebben van de warmte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Hemaworstje

Crowdfunding is hiervoor niet bedoeld, dit is simpel on line bedelen.

Het is niet aftrekbaar van de belasting, geen anbi, geen contrôle, straks gaat het viral en krijgen ze 5 ton.Wat dan?
Is dit niet een klus voor een professional ngo? het Rode kruis ofzo?

Als je appartement in R’dam affikt stap je naar je buren of familie,
je leent een paar honderd euro en blijft er slapen totdat je bij je bank kan.
Voor de rest Verzekering, simpel.
Desnoods gooi je de ramen in van de social dienst of politieburo als je niks te makken hebt maar je gaat niet crowdfunden in GB op een hopeloos genuanceerd blogje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Co Stuifbergen

@27: Waarschijnlijk krijg je meer problemen door de ramen van het politiebureau in te gooien, dan door op internet te bedelen.

Maar inderdaad, iedereen kan op internet beweren dat d’r zus in de verbrande flat woonde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Hemaworstje

Afijn, principes.
Joost is blut. geen knuffelfactor. Crowdfunding had geen nut. Subsidie op. geen adverteerders.
Laat Sargasso maar uitbranden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Bismarck

@29: Is dat niet ontzettende zonde van je tijd, een beetje reageren op een blog dat je zo overduidelijk minacht?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Hemaworstje

Zegt de flapdrol met 31.000 comments en het is juli.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 McLovin

@31: Nou, nou, nou, flapdrol…moet dat nou zo ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Bismarck

@31: Ik heb dan ook geen minachting voor Sargasso. Jij bent blijkbaar zo masochistisch aangelegd, dat je toch continu behoorlijk inhoudlsloze reacties spuit, waaruit je weerzin voor het medium dat je meermaals per dag gebruikt blijkt. Doe dat dan jezelf toch niet aan, denk ik dan. Van mij zul je ook 0 reacties terugvinden bij de Roze Khmer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 hemaworstje

Ja schat,erg constructief gelul weer.Narcistje.
Boeit mij dat je geweten schoon is en niet op Gs in reacties staat.
ik ook niet, so what. Moet ik mezelf op de borst roffelen?
Wat heb jij bijgedragen Bismarck?
Niente,nada behalve bezoekers wegvervelen.
Waar zijn je daden i.p.v comment 30.009 te plaatsen.Blut? Kun je niet schrijven?
Ik mag minachting hebben voor Sargasso maar er is potentie en ik blijf hoop houden.
Dat een dominee zijn kudde een paar keer bekijkt en de herder een schop onder zijn hol geef ach..,een roeping, geen masochisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Bismarck

@34: “Ja schat,erg constructief gelul weer.Narcistje.”
Projectie.

“Wat heb jij bijgedragen”
Begin altijd eerst eens met die vraag aan jezelf te stellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 McLovin

@34: Tjezus…verkeerde been uit bed? Of is dit normaal daar bij jullie in Twente?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 gronk

@36: hema is in 10 jaar tijd (ctrl+F ‘hemaworstje’ op die pagina) niet veranderd. Beetje jammer. Ik had graag wat progressie gezien. En tien jaar geleden waren mensen hem en z’n zure gezeik ook al beu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Hemaworstje

35 : Vooral om de hete brij heen draaien.
vraag het Gronk of ik een Wii regel voor een gehandicapte voordat crowdfunding bestond.
Enig idee hoeveel blogs ik gratis voorzie van content en denk je dat ik ook maar 1 link hier ooit heb aangeboden?
Mag ik klagen na 1200 blogs te hebben gezien per dag en in de pauze een rondje NL doe en de tranen je in de ogen schieten?
Heeft Karin van mij een berichtje gekregen dat ik wel wil doneren.jep.
Heeft Joost onderdak nodig of een ieek Carlos, je komt maar langs, ruimte zat.
Welkom.ik sta wel op couchsurfing potatoe ergens.
Jij al een tientje gedoneerd aan Sargasso? of ben je gewoon burning toiletpaper in here? Doe nog maar een glaasje gratis water?

36: Dit is normaal in Twente, get out of your bubble met je internetiquette., ik hou me nog in hier, wees blij dat mijn vrouw hier niet online komt of de Polen uit de caravan.

37: so what gronk, beter stilstand op de top dan achteruitglijden.
Na 10 jaar ben jij je wijf ook beu of andersom maar ga je dan scheiden omdat ze niet meer dezelfde vrouw is als toen je er verliefd op werd?
Waar is jouw progressie? je aanpassen aan de tijd?
Schültenbrau-policor wikipedia ik heb een mening opiniemaker in de bijstand geworden die nog steeds niet bij de ip ban knop mag?
Ik ben dezelfde gebleven, zelfde mening.
Haal mijn bezoekertjes binnen zonder spam en verdien mijn centjes, die zijn me blijkbaar niet beu.
Retecool is dood toch? VK marginaal geleuter?
GS een fractie van wat het eens was?
Een heel kleinkutdorpje dat denkt toverdrank te drinken fuseert en bakt er nog steeds niks van.
Er zijn er heel wat beu van Sargasso..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 McLovin

@38: Zielig zuur ventje, hij die nooit van mening verandert heeft nooit wat geleerd. Ik zeg doe je klompen aan, ga lekker naober spelen, klootschieten, kloek een krat Grolsch achterover en zwelg in je provinciale, calimero folklore maar sla dit blogje maar voortaan over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Janos

@30 Zonde van ieders tijd. Er komt geen begrijpelijke volzin uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Anoniem

@38 Verdien je hier geld mee? :o

http://hemaworsten.blogspot.nl/

of welke site heb je het over?

 • Vorige discussie