Allah heet voortaan Albert

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Oer-Hollandse stroopwafels (Foto: Flickr/Shereen M)

De islam vernederlandst in hoog tempo. In een nieuwe stap naar volledige integratie heeft het Contactorgaan Islam Nederland (CIN) voorgesteld om Allah voortaan Albert te noemen. Mohammed gaat, als het aan deze organisatie ligt, in het vervolg door het leven als Mark. Hiermee hopen de samenwerkende moslimorganisaties het islamitische geloof toegankelijker te maken en beter in te passen in de Nederlandse samenleving.

De voorzitter van het CIN, Yousef el Saidi, twijfelt er niet aan dat het initiatief het imago van de islam zal verbeteren. “We hebben het gevoel dat veel niet- islamitische landgenoten ons slecht begrijpen en dat willen we veranderen. Aan de kernwaarden van ons geloof gaan we niets veranderen, maar wel kunnen we veel islamitische gebruiken ‘vernederlandsen’. Daarom bidden wij voortaan tot Albert en Zijn Profeet Mark, vrede zij met hem.”

De bekende literaire schrijver Kluun zal worden ingehuurd om een nieuwe versie van de Koran te schrijven. “Daar mogen ook best wat pikante details in worden genoemd,” aldus El Saidi, “Mo? sorry, Mark, vrede zij met hem, was natuurlijk getrouwd en stond middenin het gewone leven van zijn tijd. Hij heeft liefgehad, gestreden, geregeerd en Zijn leven was erg enerverend. Kluuns versie hoeft dus helemaal niet saai te worden.” Kluun heeft desgevraagd al een tipje van de sluier opgelicht: zijn interpretatie van de Koran heeft als titel ‘Help, ik heb mijn volk monotheïstisch gemaakt’.

Het CIN heeft een flink aantal concrete maatregelen aangekondigd, die het beeld van een Nederlandse islam verder zullen uitdragen. Zo zullen de van televisie bekende Meiden van Halal voortaan hun hoofddoeken verruilen voor traditionele Volendamse klederdracht. Jihad Alariachi, één van de Meiden: “We slaan twee vliegen in een klap: we houden ons haar verborgen, zoals het hoort, en we zien er tegelijkertijd oerhollands uit! Een knappe jongen die nu nog met kritiek komt!” Verder zal het Suikerfeest met onmiddelijke ingang worden omgedoopt in het ‘Stroopwafelfeest’.

Geert Wilders was vanwege een lange sponsortocht langs Amerikaanse christelijke organisaties niet bereikbaar voor commentaar. Wel wilde Arabist Hans Jansen nog wat zeggen over de volgens hem ‘buitengewoon onverkwikkelijke’ gang van zaken, maar hem werd niets gevraagd.

  1. 2

    Een eersteklas kluns die El Saidi.
    Die man likt een ieder zijn reed, als hij maar een positie kan hebben waar hij een goed salaris kan krijgen.
    En zo zijn er nog meer van die klunsen als hij.