1. 3

  Ja, maar kan ze alsjeblieft ophouden met de interrupties. Ik krijg daar hoofdpijn van. Net als die gesloten vragen, het zal de Evangelische Hogeschool zijn die haar parten speelt.

 2. 5

  Ik vraag me wel af: was dat debat over de val van Paars II zo saai vanwege het nieuwe kamergebouw, of vanwege het enorme technocratische gehalte van dat kabinet, waar D66 zeker debet aan was?

 3. 7

  @Steeph moet morgen maar even op uitzendinggemist kijken, want die zit nu in de auto van #LL09 naar Utrecht.

  Die Brent Spar docu is wel een beetje een open deur natuurlijk. Kreeg ik ooit op een college Massacommunicatie – meer dan uitgekouwd vind ik.

 4. 12

  Voor mijn duidelijkheid: heeft iemand Pechtold al op een inhoudelijk standpunt of originele gedachte kunnen betrappen? Ondanks een serieuze poging zonder vooringenomenheid te kijken wordt mijn vooroordeel dat Pechtold’s 21 zetels in de peilingen voornamelijk de verdienste van Wilders zijn alleen maar bevestigd. Ik haak af.

 5. 14

  Het is geen politiek debat, wel de aardigste zomergasten tot nu toe. Als Margriet van der Linden nu nog beter wist wanneer ze haar mond dicht moet houden. Pechtold breekt daar toch aardig doorheen.

 6. 20

  @MaxM: heerlijk geluid, als het bandje terugsnort, en dan autoplay.
  Zzzzzzzzzzzzzzzpop klik iejmzzz

  En dan die flikkerende eerste beeldjes die je nevernopit niet meer van die tape afkrijgt, ‘alsof het leven aan je voorbijflitst’.
  Krijg je nooit met een dvdrecorder.

 7. 22

  De eerste zomergasten van dit jaar voor mij. Het blijft erg koel. Je kan als gastvrouw toch IETS zeggen over het fragment na het bekijken?

  Het blijft zo afstandelijk als het gesprek met de minister president op vrijdagavond.

  Ik denk dat Pechtold dat zodadelijk ook gaat vragen: ‘wat vond jij er eigenlijk van?’.

 8. 23

  @Eurocraat; Het kabbelen vind ik nu juist zo aangenaam, stukje kaas, glaasje wijn en op de achtergrond kabbelt zomergasten. Aah zomerzondagavonden.

 9. 24

  Pechtold die integratieproblematiek terugbrengt naar “enge kookluchtjes voor mensen die geen kosmopoliet zijn” doet me dan weer helemaal herinneren waarom ik geen D66 of GroenLinks stem.

 10. 28

  Larie, je gaat wel erg prat op het gegeven dat je geen tv kijkt. En je weet het, de grootste homofoob is zelf meestal een homo, dus jij bent een couchpotato.

 11. 31

  Pechtold zei een aantal keer dat hij geen politiek wil bedrijven in deze zomergasten, maar het interview overstijgt amper een belabberd sollicitatiegesprek met een sollicitatiecommissie die niet door durft te vragen en een enkele kandidaat voor het leiderschap van een partijtje dat een flinke groei voorspeld wordt.

  Ik mis de vragen over Alexanders ervaringen als suppoost, wethouder, burgemeester en vooral als mens buiten zijn functies. Jammer.

 12. 39

  Pechthold was de “burgervader” bijna buurman in mijn dorp, eens. Bij feesten en partijen (wo2 e.d.) stond er een stand op het kerkplein, met twee stoelen en tienduizenden mensen rondom. Pechthold op de ene stoel en wie wilde op de andere. Ik zat eens op de andere recht in de ogen kijkend. Dat moment was een politiek scharnierpunt voor mij.

 13. 40

  Prachtige man die Pechtold. Hij scoort goed bij de vrouwen zoals zeer veel mannelijke D66-ers. Waar hij voor staat heb ik nooit begrepen. Ze hebben het over bestuurlijke vernieuwing en meer democratie. Dat zal het merendeel van de Nederlandse bevolking eigenlijk worst zijn. En de naïeve kiezers weten ook niet waar hij voor staat, maar kiezen op hem omdat ze denken te weten waar hij niet voor staat.

  Lekker in het midden. Ondertussen erg Europees, vriend van de werkgevers en het neoliberale gedachtegoed en altijd willen regeren of dat nu links of rechtsom moet. Zich laten af laten schepen met een miljard voor onderwijs, die er niet eens is gekomen.

  Het enige wat ik nog niet weet of zij of het CDA het meest in het midden van het politiek spectrum staat. Ik denk dat het CDA uit het lood is geslagen naar rechts. Al hoewel het natuurlijk wel naar links gaat wanneer het weer op het pluche kan zitten als ordinaire machtspartij voor en achter de schermen.

  Tijd voor revolutie. Aanrader is Joop Hazenberg. Die weet dat politiek moet vernieuwen buiten het oude netwerk om. Zeer sterke aanrader. Alleen klopt zijn verhaal ook niet helemaal, en is het weer een overtuigd van zijn eigen gelijk verhaal en een hang naar lekker gemakkelijk veel geld verdienen.

 14. 41

  @34: pillowpotato, ook goed.

  @40: Dat Pechtold veel kan lullen in mooie woorden en daarmee verhult dat hij niks inhoudelijks zegt was toch al wel bekend voor deze aflevering?

 15. 42

  JW: Nee, dat wist ik echt niet. Hij heeft altijd een mooi bijdrage in de kamer waarin hij altijd met goede doortimmerde voorstellen komt waarbij je in het Journaal je de verbrouwereerde gezichten van het kabinet ziet, om een week later die ideeën te presenteren alsof ze het zelf hebben bedacht.

  Ook vang ik geluiden op dat hij achter de schermen, in de wandelgangen, bij de Mac en bij het pisbakje veel mensen masseert, bewerkt en manipuleert en zo ontvankelijk voor zijn voorstellen maakt. Daadkracht, het sneller nemen van beslissingen, het maken van afgewogen keuzes en het bedenken van nieuw beleid komt allemaal uit de koker van deze meester politicus. Jammer dat dat niet meer bekend is in het land.

 16. 43

  Zangeres Zonder Naam, Mr.Bean (blijkbaar leuker dan Blackadder), Rembrandt, Zilvertroep, Popie Jopie Christo en een Italiaans zomerhitje. Een schitterende diepgaande zomergasten al zeg ik het zelf. Interviewen was niet nodig, Alexander Kwebbel redt zich zelf wel.

 17. 44

  Over die bijdragen is stevig nagedacht op het D66-partijburo. Bewust als hij van beeldvorming is (“ik zit er middenin”), wist hij op vragen van mevrouw de presentratrice daarover goed te zwijgen.

 18. 45

  De man met de helderste en intelligentste blik van Nederland en een goed spreker. Tja, dat verklaart veel van Pechtolds charisma, maar het bleef wel erg vlak en gladjes allemaal, en daardoor werd het een beetje saai, ondanks de mooie fragmenten waar regageerder Steve op doelt. Deze waren inderdaad interessant en soms leuk, maar het gesprek zelf deed mij een beetje denken aan een uitzending van Buitenhof op de zondagavond.

 19. 47

  Daan

  Was best vermakelijk, maar het was af en toe wel overdreven oppervlakkig. Hij wilde zich af en toe iets teveel als man van het volk profileren, terwijl hij het daarmee alleen maar pijnlijk duidelijk maakte dat hij dat niet is.
  Verder kwam zijn politieke ideologie nauwelijks ter sprake, terwijl ik verwacht dat dit zijn sterke punt is.
  Dat beeldvorming onderwerp lijkt me iets te zijn waar Pechteld net mee begonnen is en nog weinig over te melden heeft. Alleen het fragment van het debat tussen de twee amerikaanse kandidaat vice-presidenten deed vermoeden dat hij zich erin verdiept heeft, maar de fragmenten van Wag the dog en de Brent Spar zijn echt beginners materiaal.

 20. 48

  “Verder kwam zijn politieke ideologie nauwelijks ter sprake, terwijl ik verwacht dat dit zijn sterke punt is.”

  Verbluffend!
  Dat vind ik meteen het fascinerende aan de figuur Pechtold:
  Hij is blijkbaar in staat in brede kring grote (misplaatste?) verwachtingen te wekken over zijn politieke standpunten, juist doordát hij zich nooit laat betrappen op een inhoudelijke uitspraak.

  Waarom??
  En hoe komt het dat hem een zo grote intelligentie wordt toegedicht op basis van een blik, en dat een Wagenings 5 mei-feestje voor sommigen een politiek scharnierpunt lijkt, enkel door ’s mans charme.

  Een beetje zoals Them Crooked Vultures. Tijdgeest?

 21. 50

  Grappig dat Bullie over Them Crooked Vultures begint. Legendarische namen, maar vooralsnog ontbreekt de magie wat mij betreft (ik was erbij). Maar dit terzijde natuurlijk…

 22. 51

  Is het nu echt te veel gevraagd om een zomergast te zien die iets te melden heeft dat genoeg is om een urenlange uitzending te rechtvaardigen?

 23. 57

  Ik zag dat hanneke groenteman ook hoopte op Coen Verbraak als de volgende interviewer… laten we hopen dat er meer mensen zo over gaan denken.

  Verder zou ik willen dat er toch wat minder populaire, in de dagelijkse publieke aandacht staande, mensen werden uitgenodigd met een interessante levensloop/oeuvre/onderzoeksverdiensten/etc.

  Nu is het toch een beetje teveel het niveau van het gemiddelde tijdschrift dat een interview met Pechtold nu niet kan laten gaan omdat de waan van de dag nu eenmaal is dat hij dé man tegen wilders is.

 24. 58

  Overigens kan ik Holland Doc steeds meer aanraden, al spel ik het volgens mij niet goed, het zijn hele aardige documentaires. De laatste was over Kessels van Kessels Kramer. Gewoon goed, rustig, en interessant om een tijdje met deze man mee te kijken.

 25. 63

  Politiek inhoudelijk vond ik de terloopse ontboezeming dat hij duidelijkheid voorwend omdat dat heden ten dage nu eenmaal goed van pas komt, het meest opmerkelijk.

  Als voorbeeld het duidelijk “Ja” voor Europa in de wetenschap dat het veel gecompliceerder ligt, maar de nuance komt wel aan bod als de kiezers eenmaal gewonnen zijn. De aloude D66 politiek, dus, maar in een andere, hedendaagse (populistische) verpakking.

 26. 65

  Dieptepunt was het feit dat hij het nodig vond om Ponke Princen te besmeuren. Deserteren was de grens, zei hij.
  Ook een ongenuanceerd beeld over het Palestijns-Israelisch conflict door weigeren te kiezen voor de onderdrukten. Pechtold is een bourgeois opportunist en een middle of the road gladaal.

 27. 68

  @ Walter

  Over Jeroen Pauw, dat moet een grapje zijn toch? Dat is toch die ene met die rimpelige lap leer achter zijn overhemd geknoopt?

 28. 70

  Wie weet voor mij de naam van het italiaanse zomerhitje wat bij de aftiteling gedraaid werd?? Ik vind dat persoonlijk een ijzersterke hit!! Dus anyone….alsjeblieft

 29. 71

  @ hemietje. Kom niet verder als “schaamplaat” uit de 1e post. Laatste mega hit was van De Zangeres Zonder Naam. Vrees dat ik moet passen.