1. 2

  Life of Brian is daar nog steeds hot blijkbaar (‘we’re the judean suicide front’)
  Binnenkort in een asielcentrum near you.

 2. 7

  @5: Beetje flauw om te doen alsof mecaline een anti-semiet is, als het gaat om een situatie die het best beschreven kan worden als een gesloten experiment in een Israelisch laboratorium.

 3. 9

  Nee, antisemiet zou ik iemand vlak voor het slapen gaan niet willen noemen en zeker mescaline niet. Misschien had ik beter “Israeliers” kunnen tikken, maar “de schuld van de joden” dat past ook wel weer beter in de belevingswereld van Al-Aqsa Brigades en Hamas. En die schoften worden met dergelijke opmerkingen dat de VS en Israel verantwoordelijk zijn weer eens een keer buiten schot gehouden. Democratisering en normalisering van het bestuur dat is misschien wel de grootste makke bij de Palestijnen en daarvan kan je echt niet alleen Israel de schuld geven.

 4. 10

  Nee, Israël hier de schuld van geven gaat wel erg ver. Al is het ook weer aannemelijk dat de omstandigheden waaronder de Palestijnen al tientallen jaren leven wel een rol spelen.
  Ik heb wel een beetje moeite met het wat triomfantelijke zie-je-wel toontje waarmee mensen dit soort berichten aangrijpen om te laten zien hoe verdorven de ene of de andere partij in het Midden-Oosten conflict is. We weten onderhand toch wel dat de boeven en de moordenaars daar uiteindelijk altijd weer hun zin krijgen?

 5. 12

  mescaline, ik sta achter al mijn zinnen. Nou ja, misschien een beetje minder achter zin 2, omdat die wat onhandig geformuleerd is. In plaats van “aannemelijk” had ik “niet onaannemelijk” willen zeggen.
  Wat ik bedoelde te zeggen is dit: als iemand een moordenaar wordt, dan kan dat mede veroorzaakt worden door een ongelukkige jeugd. Toch kun je zijn ouders niet de schuld van die moorden geven, degene die de moorden pleegt is de schuldige.
  Over zin 3: voor mij voelt die niet triomfantelijk. Hoogstens een beetje arrogant…..
  En die laatste zin gaat niet diep, inderdaad, maar het is wel waar het steeds weer op neerkomt in het Midden-Oosten.

 6. 13

  Israel en de VS zijn nu een jaar lang bezig alle economische en bancaire activeiten in de Gazastrook te stoppen. Veel banken krijgen dus ook te horen: geen zaken met de Palestijnen daar, dus ook geen deviezen, dus ook geen inkomend geld. De twee grootste machtsblokken Hamas+PA komen gewoonlijk aan hun geld via betalingen van de boven- (banken, bedrijven) of onderkant (bevolking). Dit lukt bijna niet meer, en dan krijg je het gevecht om de laatste strohalmen.

 7. 14

  Boeven en moordenaars worden er uitermate streng gestraft, gelukkig hebben ze die dan ook nauwelijks. Wat wel erg speelt is de wetteloosheid, één van de belangrijkste misstanden in het MO.

 8. 15

  @8: Ik werk bij statitiek, maar dan in een faculteit gezondheidswetenschappen. Zit niet zoveel wiskunde in.

  Maar hier zijn er vooral weinig parameters, alles (middelen, beschaving, leefruimte, werk, onderdak) wordt zo dicht mogelijk bij 0 gehouden door de Israeliers.

 9. 16

  @mescaline:

  Overduidelijk het extreme resultaat van de extreme druk op de Palestijnse samenleving door Israel en de VS.

  Jaja, en de straatbendes in Brazilie moorden elkaar uit omdat Amerika in de jaren ’70 Allende heeft afgezet.

  Het is weer een typische Arabische machtstrijd. Je kan wel klagen over wat ‘het westen’ de arabieren aandoet, maar het meeste leed (Algerije, Irak, Egypte) berokkenen zich elkaar toch zelf. In de Economist las ik dat het toegenomen geweld in de Palestijnse gebieden het resultaat was van afgenomen autoriteit van de regering waardoor de (familie)clans aan invloed winnen. Beetje het Irak-scenario.

 10. 17

  @mescaline:

  Overduidelijk het extreme resultaat van de extreme druk op de Palestijnse samenleving door Israel en de VS.

  Jaja, en de straatbendes in Brazilie moorden elkaar uit omdat Amerika in de jaren ’70 Allende heeft afgezet.

  Het is weer een typische Arabische machtstrijd. Je kan wel klagen over wat ‘het westen’ de arabieren aandoet, maar het meeste leed (Algerije, Irak, Egypte) berokkenen zich elkaar. In de Economist las ik dat het toegenomen geweld in de Palestijnse gebieden het resultaat was van afgenomen autoriteit van de regering waardoor de (familie)clans aan invloed winnen. Beetje het Irak-scenario.

 11. 19

  De politieke stabiliteit in de Gaza wordt vooral veroorzaakt doordat de EU niet meer de zakken van de PA spekt. Niet zozeer Amerika en Israel cq ‘de joden’. Dus.

  Daarnaast zijn het nog altijd de Palestijnen zelf die er een anarchie van maken, je kan moeilijk ‘het westen’ daar de directe schuld van geven. Hoogstens schept ze met haar economische boycot een voorwaarde voor anarchie, maar dat is géén directe oorzaak. De oorzaak het daar heersende sociale systeem natuurlijk.

  Overigens, je gaat wel snel van ‘overduidelijk het resultaat van’ tot ‘een invloed hebben op’. Doe geen ‘gedurfde’ uitspraken als je ze toch twee posts later nuanceert.

 12. 20

  Kijk… wat ik nu ga schrijven wordt linke soep. Zestig jaar geleden waren zowel de joden als de palestijnen terroristen. Het IDF is niet meer dan een geinstitutionaliseerde terroristische beweging (net als het nederlandse leger dat voorkomt uit opstandelingen die vochten tegen de Spaanse autoriteit). De joden konden zich echter beter organiseren, de zionistische ideologie zorgde ervoor dat alle neuzen (oei..) dezelfde kant opstonden. Of was het meer een Westerse levensinslag (oeioeioei..). Je ziet het verschil al direct in het dagelijks leven: arabische bedrijven/organisaties/overheidsinstellingen zijn over het algemeen slecht georganiseerd, de hierarchische verhoudingen zijn ondoorzichtig en staan efficientie in de weg. Dit is een wereld van verschil met wat je aantreft in Israel. Een feit is -en dat door de hele Arabische wereld- dat gekibbel op stamniveau echte vooruitgang in de weg staat. De Arabische staten kunnen nu alleen maar bestaan door de harde hand van (semi-)dictators, anders valt het als los zand uit elkaar. De ongeorganiseerdheid van de palestijnen kun je dus niet alleen het Westen en Israel verwijten.

 13. 21

  @Carlos, helemaal gelijk. Mijn voornaamste punt was dat de Verelendung nu ook aan de Palestijnse top toeslaat.

  @JSK, rommelig.

 14. 22

  mooi en sterk punt, Carlos.
  Verderschuivend op de door jou aangelegde ijspiste: waarom behandelen de ‘volwassen’ structuren de andere niet zoals men met een moeilijk behandelbaar kind zou doet?
  Waarom is de reactie dan steeds van hetzelfde ‘lage’ niveau qua moraliteit, en ‘hoog’ niveau qua keiharde toepassing?

 15. 23

  Toch niet helemaal sluitend, die verklaring, Carlos. Israel heeft namelijk ook het grote voordeel (ondanks de aanwezigheid van Israelische arabieren) een mono-etnische, nadrukkelijk joodse staat te zijn, die bovendien een bestaand nationalisme (zionisme) als bindende factor kan gebruiken. Dat ligt in landen als Irak of Syrie toch anders.

 16. 24

  @mescaline:
  Wat is jouw probleem vandaag? Teveel ‘rose’ gedronken?

  Israel heeft namelijk ook het grote voordeel (ondanks de aanwezigheid van Israelische arabieren) een mono-etnische, nadrukkelijk joodse staat te zijn, die bovendien een bestaand nationalisme (zionisme) als bindende factor kan gebruiken. Dat ligt in landen als Irak of Syrie toch anders.

  Pff.. mono-etnisch, lijkt me niet: Russische joden zijn geen Duitse joden en al helemaal geen Ethiopische. Verschil is dat de Israelische staat rationeel is, als in dat niet terzake doende kenmerken (ras, van welke familie je bent) in mindere mate de politieke verhoudingen bepalen: als je joods in Israel bent, ben je Israelieer. In de Palestijnse gebieden – of de gehele arabische wereld, voor hetzelfde geldt – is familie belangrijker.

 17. 25

  Ja, je slaat een spijker behoorlijk op zijn kop @Carlos.

  Maar: “Een feit is -en dat door de hele Arabische wereld- dat gekibbel op stamniveau echte vooruitgang in de weg staat. Is het verschil van inzicht over waar het naar toe moet met de mensheid, over wat vooruitgang is, niet het grootste verschil van inzicht (voortkomend en vastgelegd in cultuur, religie etc…)? En de dwang behorend bij het opleggen van de westerse vooruitgang een bron van ellende?

 18. 26

  Ik heb geen probleem hoor @JSK. Maar jouw vingertjes moeten iets vaker uit de Grote Suikerpot blijven, wil je serieus genomen worden. Of een bakkie koffie, dat helpt ook wel eens.

 19. 27

  @JSK
  Pff.. mono-etnisch, lijkt me niet: Russische joden zijn geen Duitse joden en al helemaal geen Ethiopische.

  et·nisch (bn.)
  1 betr. hebbend op, eigen aan de volken

  En heeft dus in elk geval niets met nationaliteit te maken.

  Als je het elementaire begrip etniciteit niet begrijpt moet je zo’n opmerking niet maken.

 20. 28

  @HansR:
  Erg makkelijk hoor. Russische joden en Ethiopische joden hebben een andere etniciteit dan West-Europese joden. Zeker een groot licht als jij snapt wel dat nationaliteit en etniciteit vaak samenhangen.

  Over de verschillende joodse etniciteiten:

  Ashkenazim are the descendants of Jews who migrated into northern France and Germany around 800-1000 CE, and later into Eastern Europe. Ashkenazim comprise far-and-away the majority of Jews, with approximately 80 percent of the Jewish total.

  De Oost-Europese (en dus ook Russische joden).

  Beta Israel from Ethiopia, tens of thousands of whom were brought to Israel during Operation Solomon and Operation Moses

  De Ethiopische joden.

  bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_ethnic_divisions

  Kortom, Israel is verre van ‘mono-etnisch’.

  @mescaline:
  Whatever.

 21. 29

  @JSK
  Ik begrijp je gebruik van het woord maar ook de wiki gebruikt het erg voorzichtig tussen aanhalingstekens:

  Because of the independence of local communities, Jewish “ethnicities”, even when they circumscribe differences in liturgy, language, cuisine and other cultural accoutrements, are more often a reflection of geographic and historical isolation from other communities.

  en

  Jewish ethnic divisions refers to a number of distinct Jewish communities within the world’s ethnically Jewish population geeft duidelijk aan dat er op de wereld een joods volk is.

  Ik denk toch dat jou vermenging van nationaliteit en etniciteit uiterst verwarrend werkt.

 22. 30

  Zucht. Wat is etniciteit naast biologische divergentie door ‘geographic and historical isolation from other communities’?

  En hoe is deze mierenneukerij relevant? Als er joden met Afrikaanse, Arabische, Slavische en Germaanse genen rondlopen is Israel, dan kan je het toch moeilijk een ‘mono-etnisch’ land noemen?

 23. 31

  @Crachat je zou op “hoog” nivo bv een onafhanklijke rechtsspraak kunnen pushen met onafhankelijke rechters die door de VN worden aangesteld + als incentive 500 euro voor ieder huishouden, zelf uitdelen door de EU. En veel publiciteit. En blijven belonen.