Al 12 jaar moreel en ethisch ontspoord

COLUMN - Hoe komt het dat allochtonen de politie vaak voortijdig verlaten en zich er niet thuis voelen, was de vraag. De antwoorden zijn pijnlijk eensluidend. Promotie zit er voor deze agenten zelden in: terwijl hun collega’s gaandeweg carrière maken, worden zij – vaak met gelegenheidsargumenten, die bij beroep vrij makkelijk sneuvelen – geweerd uit hogere functies. Ook neemt de korpsleiding ze vaak niet serieus of betoont die zich ronduit benauwd om ze te promoveren, onder het motto: De rest van het korps is daar niet klaar voor.

Er is alledaags racisme: een Nederlands-Surinaamse agent die zich in uniform bij een balie meldde, kreeg van zijn dienstdoende collega te horen: “Jij komt zeker voor de vreemdelingenpolitie? Dan moet je een deur verder wezen.” Een witte chef tegen een collega: “Jullie horen niet voor de tralies, maar erachter.” (Let vooral op dat ­‘jullie’ – ineens werd deze diender van individu gedegradeerd tot lid van een groep, een infame groep bovendien.)

Een Nederlands-Marokkaanse agent die publiekelijk moeite deed zijn collega’s en hun werk bij andere Nederlandse Marokkanen beter over het voetlicht te laten komen, werd ervan beticht dat hij ambassadeur ‘van de ­Marokkanen’ was, in plaats van promotor van zijn beroepsgroep bij mensen die hij beter kende dan zij.

Een Nederlandse-Surinaamse agent: “Bij elke fout die ik maakte, werd ik op mijn ­achtergrond afgerekend, terwijl dat bij collega’s nooit gebeurde.”

Het bleek zo moeilijk om als ‘allochtone’ agent te werken, dat één op de vijf van hen liefst bij het korps weg wilde. En er was maar één ‘allochtoon met een topfunctie’ bij de Nederlandse politie.

Al deze citaten, verhalen en feiten komen uit een aflevering van Zembla uit 2007. De documentaire is twaalf jaar oud. ­Martin Sitalsing, toen ‘de enige allochtoon met een topfunctie binnen de Nederlandse politie’, is nu nog steeds de enige.

Inmiddels is politiecoach Carel Boers uit wanhoop opgestapt. Hij gaf zijn ontslagbrief cadeau aan NRC Handelsblad. Volgens hem is het leiderschap binnen de politie ‘moreel en ethisch ontspoord’. Agenten die niet wit, hetero of anderszins ­‘standaard’ zijn, voelen zich onveilig op het bureau. Er is sprake van seksuele intimidatie, aanrandingen, discriminatie en valsheid in geschrifte; discriminatie op de werkvloer is vaste prik. De top doet volgens Boers niets met de vele klachten.

Op het bureau geldt vaak het recht van de sterkste en degene met de grootste mond. Daardoor ontstaat een druk om te ‘moeten voldoen aan de norm die gesteld wordt door de hetero, blanke, mannelijke, oudere of andere ‘meerderheid’. Het gevolg hiervan is dat politiemensen zich binnen vaak veel onveiliger voelen dan bij de uitoefening van hun taken buiten,’ schrijft Boers.

Korpschef Erik Akerboom zegt in een reactie dat de politietop ‘van goede wil is om dingen aan te pakken en te veranderen’. Maar dat zeiden ze in 2007 ook.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

 1. 1

  Coach Boers trainde ook de verkeerde mensen: blanken.
  Hij had de allochtonen moeten empoweren door te wijzen op D66 rechters en ‘het systeem van binnenuit bevechten’, gegevens doorspelen, wat niet al ?

 2. 2

  Dit werkt ook naar buiten toe: als je niet blank of man bent, sta je al achter als je aangesproken wordt door een agent. Helaas met mijn vriendenkring ervaring mee. Ik (man, blank) word volstrekt anders benaderd dan mijn goede vriend (man, gekleurd) terwijl we letterlijk in dezelfde omstandigheden zijn (samen op stap). En dat al in meerdere situaties. Met de politie wil ik verder ook niks meer te maken hebben na al die ervaringen. Ze zijn een gezwel in de samenleving. Er zullen ongetwijfeld ook goede agenten zijn, maar net als bij kanker weten een aantal kwaadaardige exemplaren een heel systeem om zeep te helpen.

 3. 3

  Je vraagt je af waarom de top nog steeds niet met de vuist op tafel de onderste steen boven eist en koppen laat rollen.
  Dit is gewoon te gek voor woorden – al jaren lang.

 4. 5

  Niet alleen allochtonen of Surinamers of Marokkanen of Indiërs of Pakistanen of Irakezen maar ook gehandicapten en doven voelen ook niet thuis op hun werkvloer, vaker afgewezen, méér dan ooit, zelfs in 21e Eeuw in de Tijdperk van Rutte. De hele regering moet zich echt rotschamen, hoe ze eigenlijk niet echt tolerant zelf zijn t.o.v. gehandicapten en doven.
  Zelfs zei mijn voormalige chef tegen mij : “Judith, je hoort het niet wat de anderen zeiden hé? Je kunt beter daar verderop in de hoek zitten, zodat je hen niets hoeft te horen!” Ik zei: “Watttt?? Ik versta de meesten heel goed, zonder moeite, ligt eraan personen die gewoon praten en niet binnenmonds praten!!! Én ik wil helemaal niet in de hoek zitten, No Way! Ik hoor bij hen thuis, al jarenlang, ben je dan zo blind?!” Hij kreeg knalrooie kop, mooi dus! Vervolgens zei ik ook hardop: “Je moet echt rot schamen hoe je mij zo behandelde, oerdomme vent, hoe kun je hier toch als chef werken? Je schrijft ook helemaal niet goed, net een kleuter! Ik hoef niet steeds te corrigeren! ” Hij zei: ” Sorry, het spijt me Judith! maar je moet niet met je grote mond zetten tegen mij! Pas op Judith!” Ik vroeg: “En jij dan? Jij wel met grote mond tegen mij over die aanwijziging en niet bij de horenden horen, he?”

  Vroeger was ik wel regelmatig afgewezen voor mijn juiste functie, dat kostte me jaren dat ze toch geen kans gaven, werd ik afgedwongen naar SW locaties “afgevoerd”. Ben bijna 25 jaar werkzaamheid bij externe bedrijven dus bij “gewone” bedrijven die op 1e instantie vele gehandicapten hadden afgewezen. Klopt ook geen zier. Het gaat alsmaar door, hoor. Ik ben wel 55 jaar, en weet wel beter, denkelijk wel dan dit journaliste die denkt zo makkelijk overal te kunnen schrijven, die heeft gewoon geluk met haar eigen functie. En wij allemaal niet, aldus gehandicapten en doven. We zijn nog steeds ondergewaardeerd. Net zo goed als Allochtonen, Surinamers, Marokkanen, Indiërs, Pakistanen, Irakezen enzvoorts enzovoorts.
  De hele wereld is zo overheerst door krankzinnige en lelijkste blanke autoriteiten, zelfs gediscrimineerd zo overheerst. Wanneer is de tijdperk dan eindelijk aangebroken om normaal met iedereen te gaan?