Ah nee, weer een heffing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Freedom press (Foto: Flickr/Ben Scicluna)

Hé, een gloednieuwe voorgestelde heffing op uw internetaansluiting! Is de muziekindustrie weer bezig om alle illegaal gedownloade bits en bytes gecompenseerd te krijgen?

Nee, nog veel erger. De commissie-Brinkman adviseert een heffing op uw internet zodat van dat geld internetinitiatieven van kranten kunnen worden gefinancierd. Het moet echt niet veel gekker worden. De commissie werd ingesteld om te gaan bekijken in hoeverre de overheid iets kan bijdragen aan een gezonde krantensector in Nederland.

Overheidssteun en ‘gezonde krantensector’ in één zin? Verder staan er in het rapport dingen als dat u als lezer moet worden bijgebracht dat nieuwsgaring niet gratis is. Alsof u illegaal uw nieuws aan het downloaden bent via de torrent-site NU-piratenbaai.nl en de krantenindustrie het moeilijk heeft door die piraterij en daarom gecompenseerd moet worden.

Bij de muziekindustrie kan ik het me nog wel enigszins voorstellen dat ze dit soort streken uit proberen te halen, maar de krantensector? Een sector die niet het slachtoffer is van diefstal, maar van een veranderende marktsituatie waar het niet goed mee om weet te gaan?

Daarnaast klagen de kranten luid over het wegkapen van advertentiegeld door de publieke omroep. En daar hebben ze wel een punt. Elke reclame-euro kan maar een keer uitgegeven worden, en daar pikt een door de overheid gefinancierde instantie dus een aardig groot deel van in. Dat raakt de kranten en andere media rechtstreeks in de portemonnee. Alleen heeft het voorstel dat Brinkman nu op tafel legt exact hetzelfde effect, want het bemoeilijkt de opkomst van nieuwe nieuws-initiatieven buiten de krantensector. Zij hebben immers geen recht op deze ‘heffing’, en moeten dus gaan concurreren met gesponsorde krantensites.

Maar daar zal je de kranten straks wel niet over horen.

Reacties (9)

#1 Sytz

Goed plan! Laten we ook fietsen belasten om NedCar te redden.

Publieke omroep zou 2 reclame- en pulpvrije netten moeten zijn.

  • Volgende discussie
#2 Chris

Die heffing is dermate achterlijk en gemakkelijk belachelijk te maken dat elke politicus die ook maar overweegt het over te nemen zich tot in lengte van jaren onsterfelijk belachelijk maakt.

Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat je een dergelijk advies kon verwachten. Op het moment dat je stagnerende innovatie slechts ziet als een geldprobleem, ga je op zoek naar alternatieve financieringsbronnen. Het typische is echter dat degenen die echt verandering hebben gebracht in het medialandschap dit zonder een dergelijke overheidsfinanciering hebben gedaan.

Zowel Metro als Nu.nl als GeenStijl hebben het niet nodig gehad. De vraag is dus of je met dit voorstel, zoals Joost stelt, nieuwe nieuws-initiatieven buiten de deur houdt. Waarschijnlijk toch niet, omdat als het initiatief goed genoeg is, het er toch wel komt. Tegelijkertijd gaat die heffing bestaande kranten waarschijnlijk ook niet helpen. Immers, als geld het probleem niet is, los het daarmee ook niet op. Het zal alleen langer duren voordat de stekker uit mislukte initiatieven wordt getrokken. Kortom, bereid je maar voor op een stroom peperdure, spectaculair mislukkende flops.

Wat helpt wel? Het vrijgeven van programmagegevens is een goede stap en ik heb ook al eens gepleit voor het volledig vrijgeven van al het materiaal dat op de publieke omroep gecreeerd wordt (Wij hebben er immers al voor betaald). Met die input kunnen echt vernieuwende ondernemers waarschijnlijk meer innoveren dan de bestaande kranten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Simon

Epic double facepalm was mijn gedachte erbij. Daar zaten we dan allemaal met smart op te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 dramklukkel

Eerst de afschaffing van Kijk- en Luistergeld, dat snapte ik helemaal. Maar nu een introductie van Leesgeld?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

De muziekindustrie is faliekant tegen een dergelijke heffing, om dezelfde reden waarom muzikanten voor zijn: als muzikanten rechtstreeks worden voor hun muziek betaald uit een heffing op internet, dan is de platenindustrie niet meer nodig (behalve dan als PR-bedrijven om bands te promoten.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 wout

En waar is de heffing op kranten ter financiering van de stadsomroeper?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mario

Als papieren kranten niet langer hun broek op kunnen houden is dat een signaal dat consumenten het produkt niet langer interessant vinden. Dus allemaal digitaal. Innoveren en creatief zijn. Nieuws blijft belangrijk en natuurlijk hebben mensen er iets voor over om op de hoogte te blijven. Maar je moet het wel aantrekkelijk aanbieden. De papieren krant is dood. Alleen iemand als Brinkman, die nog in de vorige eeuw leeft, heeft daar wat moeite mee. En een heffing op het gebruik van internet is natuurlijk absurd. Een premie lijkt me meer van toepassing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 dramklukkel

Las in de Metro dat de maatregel slechts tijdelijk is. Kwartje van Kok, iemand? Hallo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Peter/IederVoorZich

Ja, dramklukkel. Heffing van de kok bakker, ober en dienaar.

Marktwerking ?

Zat die Brinkman niet meer in de bouw-fraude ?
Heeft die nou ook al verstand van kranten en internet ?

Ik kijk ook nog amper tv, maar ik betaal er ook aan mee door wat te kopen.
Maar erom gevraagd heb ik niet.
En dan die salarissen.
Tsja, dan weet je waarvoor je betaald.
Ik luister naar een kommerciële radio en ook die is niet gratis. Dus betaal ook nog eens dubbel.
Het geld komt aan 2 kanten binnen.

Straks moet je nog extra gaan betalen voor het journaal op tv op de publieke zenders.

Vrije nieuwsvergaring ?
Hoe vrij is dat dan weer ?
Gratis gekregen en dik voor betaald.

Dure projekten worden toch ook betaald uit potjes ?
Waarom dit dan weer apart ?
Kost meer dan het oplevert.

Net als een heffing op cd’s en zo, terwijl je in feite al betaald hebt. De cd’s zelf gekocht.
Nee jongens, laten we overal een extra graantje van meepikken.
Alsof je nog niet overal al aan mee betaald.
En dat snap ik nog wel.
Maar waarom overal dubbel voor betalen ?
Of zelfs 3 keer.

Laatst ook een idioot plan om de belastingen voor rijken hetzelfde te maken als de armen en vervolgens de BTW tarieven weer omhoog te gooien.
Voor de armen wordt dan alles weer duurder, de overheid merkt geen verschil. Alleen de rijken gaan er fors op vooruit.
Je ziet dan op je loonstrookje duidelijker wat je overhoudt en wat er wordt ingehouden.
Nee, de laagste schijf ziet totaal geen verschil.
Ook een voorstel van een CDA’er.
Die mensen zijn zo primitief dat ze zelf niet in de gaten hebben hoe dom ze zijn door te denken iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden.

Maar ja, je moet die mislukte marktwerking toch ergens mee financiëren om maar vooral niet te toe te geven dat hele sektoren hun eigen nek omdraaien.
Als een baas meer wilt verdienen gaat die maar naar de 3de wereld.
Daar zijn zat mensen die staan te trappelen om uitgeknepen te worden.
Nadat eerst hier alles is uitgeknepen door de overheid.

Straks komt Bos nog in het nieuws voor bedreigde beroepsoorten met een te kort aan salaris. Of de burger weer even wil bij springen.
De burger heeft zat geld en kan het allemaal makkelijk missen.

  • Vorige discussie