AFRICOM opgericht


Vandaag is de militaire wereldorde een beetje herschikt. Terwijl u lag te slapen of misschien wel een boterham met pindakaas at is AFRICOM opgericht. Vanuit het Europese Stuttgart wordt voortaan het commando van Amerikaanse troepen op het Afrikaanse continent gecoördineerd. Militaire plannenmakers benadrukken dat het hier slechts gaat om een reorganisatie en niet zozeer een expansie. Maar de mogelijke aanwezigheid van sluimerende Al-Qaida cellen en het feit dat de Verenigde Staten 22% van haar aardolie uit Afrika importeert zijn niet onbelangrijke redenen voor deze al wat langer verwachte commando-reorganisatie. Whelan says that the US hopes to “build local capacity” through joint training exercises and through the ongoing Trans-Sahara Counter-Terrorism Partnership, which trains the militaries of a number of sub-Saharan African countries, from Mauritania to Nigeria to Chad, in counterinsurgency methods. (YahooNews)

 1. 5

  Altijd leuk om op linkse logs wel te lezen hoe Amerika verdacht wordt gemaakt, maar over Europese belangen en inmenging lees je nooit wat. De indruk wordt gewekt dat Europa zich niet met Afrika bemoeit, hetgeen waar is in het geval van massamoorden als Darfur, Ruanda en Congo, maar niet als het om olie/gas belangen en militaire aanwezigheid gaat. Maar goed, daar hebben we wel op een niet-Europees log over.

 2. 6

  @caprio: dat komt omdat Europa een nogal losjes geheel is; Europa an sich voert nauwelijks een buitenlandbeleid, het zijn haar lidstaten die dat (al dan niet samenwerkend) doen. Daarom gaat het nooit over Europa.

  Volgens mij gaat het vaak genoeg over Shell in Nigeria, Nederlandse boten in Ivoorkust, onze olieimport uit dubieuze landen en de duizenden vluchtelingen die jaarlijks aan de Europese buitengrenzen sterven.

  Maar wellicht dat u uw stelling eens kunt onderbouwen door een Europees belang danwel een Europese inmenging te noemen dat/die hier opvallend genoeg de revue niet is gepaseerd?

 3. 7

  @caprio: Moet je misschien het artikel lezen:

  Africa’s ambivalence, and in some cases outright antipathy, to a stepped-up US military presence on the continent is born of a long and bitter history of past foreign interventions by British, French, Italian, German, Belgian, Portuguese, and Arab armies.

  Klinkt behoorlijk anti-europees in mijn oren…

 4. 8

  @ caprio : Om je een goed voorbeeld te noemen, de aanwezigheid van het Franse vreemdelingenlegioen en hun actieve bijdrage in gewapende conflicten in onder andere Tjaad, Ivoorkust, en andere voormalige franse kolonien.

  Om maar niet te spreken van de gigantische hoeveelheden smeergeld en wapens die een aantal europese mijnbouw en oliebedrijven de afgelopen 20 jaar uitgedeeld hebben in Afrika.

  Maar je suggereerd in je reactie dat omdat Europa het doet, we de VS zijn gang moeten laten gaan. Dat lijkt me nogal een vreemde stelling. Beter zou zijn om na te denken over manieren om zonder al die grondstoffen te kunnen, zodat ze die zelf kunnen gebruiken. Scheelt veel ellende.

 5. 11

  Zo zeg, ga je wat grasduinen op wiki, kom je toch een knots van een onderbelicht verhaal tegen!

  Hier moet toch een mooi topic van te maken zijn??!