Afluisterpraktijken, intimidatie en repressie in Macedonië

Foto: foto: wikipedia

ELDERS - In Macedonië is een regeringscrisis op handen.

De centrum-rechtse regering van Macedonië onder leiding van premier Nikola Gruevski staat onder grote druk na onthullingen over uitgebreide afluisterpraktijken, verkiezingsfraude en chantage van parlementariërs. Klokkenluiders bij de geheime dienst leverden de oppositiepartij SDSM (sociaaldemocraten) bewijzen voor een “Orwelliaanse” staatscontrole over media, politici en maatschappelijke instituten. Meer dan 20.000 mensen zouden jarenlang zijn gevolgd. Oppositieleider Zoran Zaev die eind vorige maand de eerste onthullingen deed is door de regering beschuldigd van samenzwering. Hij is zijn paspoort kwijt en mag het land niet verlaten. De klokkenluiders zijn door Gruevski betiteld als buitenlandse spionnen, zo liet hij in een op de nationale televisie uitgezonden persconferentie weten. Hij citeerde daarin uit politierapporten en aanklachten van het openbaar ministerie. Op een vraag van een van de journalisten waarom hij zichzelf zowel de rol van politieman als die van aanklager had toebedeeld zei hij: “Omdat ik dat zo besloten heb.”

Premier Gruevski is sinds 2006 aan de macht. Zijn partij VMRO – DPMNE (waarschijnlijk de langste politieke afkorting in Europa) houdt de tradities van een nationalistische rebellenbeweging uit 1893 in ere. Zijn grootste prestatie bestaat uit de bouw van honderden protserige gebouwen en monumenten in de hoofdstad Skopje. Gruevski’s neef Sašo Mijalkov is de baas van de geheime dienst die al die inwoners van Macedonië in de gaten  moest houden. Mijalkov werd vorig jaar beschuldigd van omvangrijke corruptiepraktijken met Tsjechische firma’s en onroerend goed. In een van de onthulde telefoongesprekken van Mijalkov met een televisiebaas kondigt hij de arrestatie van een politieke tegenstander, Boskoski, aan en voorspelt hij ook tamelijk nauwkeurig de straf die hem zal worden opgelegd. In een gesprek met een ander televisiestation vraagt hij om het gezicht van de politicus niet te “blurren”. Boskoski moet vernederd worden: “Laat hem zien als een stier, liggend op de grond.”

Een van de meest schokkende onthullingen betreft de chantage van de parlementariërs van Gruevski’s eigen partij. Parlementsleden van de VMRO-DPMNE moesten bij hun aantreden een document tekenen waarmee ze hun zetel ter beschikking stellen. Het zou pas worden geactiveerd als ze op de een of andere wijze hun plichten niet vervulden. In het nu onthulde telefoongesprek bespreekt de premier met de fractievoorzitster van zijn partij hoe ze veelvuldig afwezige parlementariërs weer op de rails kunnen krijgen door te dreigen met het activeren van deze documenten. Een dissident van de partij zegt dat parlementariërs hun onroerend goed als onderpand hebben moeten geven in ruil voor een zetel. Ook zouden ze grote geldbedragen aan de partij moeten toezeggen “als vergoeding voor de verkiezingscampagne.” Hoe ver zijn Gruevski’s nationalisten nog verwijderd van de maffia?

Intussen dreigt de Albanese coalitiepartner van de VMRO-DPMNE de wetgeving in het parlement te frustreren. Het conflict gaat over een nieuwe regeling voor de verstrekking van identiteitskaarten. Die zou ten nadele uitpakken van Albanezen die vaker voor langere tijd buiten Macedonië verblijven.

Macedonië is sinds 2005 in onderhandeling met de EU over toetreding. Het heeft echter weinig kans zo lang het vasthoudt aan de naam Macedonië, die door Griekenland niet wordt geaccepteerd. De regering van Gruevski is zelf ook niet bijster enthousiast over toetreding en bespeelt vooral nationalistische sentimenten. In Brussel wordt nu nauwelijks gereageerd op de recente ontwikkelingen. Commissievoorzitter Juncker heeft een afspraak met Gruevski afgelast en Johannes Hahn, commissaris Uitbreiding, heeft zijn zorgen geuit over de situatie in Macedonië. Voormalig EU-ambassadeur in het land Erwan Fuere omschreef de situatie eerder als volgt: “The ruling party does not tolerate any minority or dissenting views, and uses fear and intimidation to exercise its repressive authority over society.”

Waar blijven Van Baalen en Verhofstadt?

 

 

 

Reacties (10)

#1 Skyclad

Corrupte rechtse politici die hun zakken vullen en geen cent geven om de wensen of het welzijn van de bevolking. Dus eigenlijk verschilt het niet zoveel met de EU landen.

  • Volgende discussie
#2 AndreSomers

Hoe lang die naam kwestie nog een kwestie is, is natuurlijk nog maar de vraag. Als Griekenland besluit of gedwongen wordt om de Euro te verlaten, dan zouden ze zomaar ook de EU kunnen verlaten. Dan zijn er in elk geval geen Grieken meer die Macedonië zullen beletten toe te treden omdat ze zich Macedonië willen noemen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: De hele naamkwestie sowieso al te absurd voor woorden, zo lang Griekenland zichzelf niet Macedonië wil noemen (en dat wil het niet).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bolke

@2:

ls Griekenland besluit of gedwongen wordt om de Euro te verlaten, dan zouden ze zomaar ook de EU kunnen verlaten.

Je kan de Euro niet verlaten zonder ook de EU te moeten verlaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Nonkel

““The ruling party does not tolerate any minority or dissenting views, and uses fear and intimidation to exercise its repressive authority over society.””

Ik zie het probleem niet zo van de EU. Of zijn ze soms jaloers?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gbh

@4:

Je kan de Euro niet verlaten zonder ook de EU te moeten verlaten.

Dat kan wel en staat los van elkaar.

Er zijn EU landen die niet de Euro gebruiken en er zijn niet EU landen waar de Euro is ingevoerd zoals het Vaticaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jos van Dijk

@6: De lidstaten van de Europese Unie hebben zich alle, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, verplicht om de euro in te voeren. Niet elk land voldoet aan de voorwaarden. Van de 28 lidstaten hebben 19 landen nu de euro ingevoerd. Ook enkele niet-EU landen hebben om praktische redenen de euro in gevoerd. Uittreden uit de euro is volledig nieuw, nog nooit gebeurd. Formeel gesproken zou je kunnen zeggen dat als Griekenland de euro laat vallen het niet meer voldoet aan zijn verplichtingen als lidstaat en dus ook als zodanig uit de EU zou moeten treden. Maar het is goed mogelijk dat er voor dit unieke probleem een ‘Brusselse” polderoplossing wordt gevonden om het land niet aan een andere unie te verliezen. Zie dit artikel van Rob de Wijk: http://www.trouw.nl/tr/nl/6844/Rob-de-Wijk/article/detail/3929509/2015/03/27/Grexit-kan-strategisch-gat-slaan-in-zuidflank-van-Europa.dhtml

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

@5: Het probleem is dat de EU zich in relaties met nabuurlanden aan bepaalde normen moet houden. Daarom zijn er bijvoorbeeld sancties uitgevaardigd tegen het dictatoriale regime in Wit-Rusland. Wie de boodschap van de ambassadeur ernst neemt moet zich afvragen of Macedonië ook niet voor dergelijke maatregelen in aanmerking zou moeten komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

@7: “Formeel gesproken zou je kunnen zeggen dat als Griekenland de euro laat vallen het niet meer voldoet aan zijn verplichtingen als lidstaat en dus ook als zodanig uit de EU zou moeten treden.”

Formeel kan dat dus helemaal niet, omdat de sanctie “uit moeten treden uit de EU” niet staat op “de euro laten vallen”. Sterker nog, er is geen enkele “overtreding” waar als straf “uitsluiting uit de EU” op staat (schorsing, maar dan gaat het uitsluitend om schorsing van het stemrecht, is wel mogelijk). Vooralsnog kunnen landen uitsluitend uit eigen wil uit de EU stappen (en zelfs dat is pas geregeld in het verdrag van Lissabon).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jos van Dijk

@9: Van uitsluiting als ‘straf’ heb ik ook nog nooit gehoord. Dus dat scenario klopt inderdaad niet in @7. Niettemin ontstaat er wel een probleem als een land dat geheel volgens EU-verdragen de euro invoert daar later weer van af zou stappen zonder het EU-lidmaatschap op te zeggen. Het zou dan misschien een status kunnen krijgen zoals Denemarken en het VK. Ik denk dat de EU er alles aan zal doen om het zover niet te laten komen.

  • Vorige discussie