Foto: copyright ok. Gecheckt 27-09-2022

Gisteren maakte Ahold bekend dat het Bol.com heeft overgenomen. De grootste kruidenier van Nederland heeft nu de grootste Nederlandse internetwinkel in bezit. Ahold zei te gaan experimenteren met mengen van assortimenten, te beginnen met een uitgebreidere verkoop van boeken- en dvd’s in de supermarkt. Of misschien kun je voortaan ook online popcorn bestellen wanneer je bij Bol een dvd aanschaft.

Het boekenwinkellandschap in Nederland zal nu eens zo snel veranderen. Boekhandels hadden al flink te lijden onder de stijgende internetverkoop. De handel in e-books hebben ze uit pure onhandigheid veel te lang links laten liggen.

Dat marktsegment hebben ze zodoende grandioos verspeeld. Buiten Bol hebben zich op dat terrein inmiddels allerlei nieuwe spelers aangediend, waaronder de Hema, die tegenwoordig al een online-bestand van ruim 20.000 digitale boeken voert. Gelukkig waren veel uitgevers intussen zo slim om te bedenken dat zijzelf dan ook gerust webwinkels kunnen openen en hun waren bij de lezer aan huis konden bezorgen, maar voor de boekhandel was dat de zoveelste lap.

De gespecialiseerde boekhandels zullen het uiteindelijk wel redden, maar winkels juist met een algemeen assortiment – waaronder ditmaal ook de AKO’s – Aholds expansiedrift terdege voelen. Wanneer je op het station toch al de AH-to-go induikt voor je koffie of je cola, haal je daar voortaan toch ook meteen je bestseller of romannetje voor onderweg? Exit AKO.

Intussen verslindt Albert Heijn de middenstand pondsgewijs. De groenteboer en de bakker hier in de buurt zijn al jaren dood, de slager redt het niet lang meer. We hebben hier de AH super, verder niks meer.

Ook allerlei andere diensten zijn tegenwoordig naar Albert Heijn verhuisd. Wie postzegels wil kopen of zijn OV-chip wil opladen, moet naar de Albert Heijn. Zelfs geld opnemen kunnen we sinds een paar maanden alleen nog daar: de pinautomaat in de buurt is inmiddels opgeheven. Is het niet vreemd dat ik naar de supermarkt moet en aan winkeltijden gebonden ben om bij mijn bank geld te kunnen opnemen?

Als een van de opties voor de kruisbestuiving tussen AH en Bol noemde Ahold gisteren ‘de introductie van afhaalpunten’. Buiten de bestaande winkels en online bestellingen die worden thuisbezorgd, via Bol of Albert, ziet Ahold mogelijkheden voor een derde verkoopkanaal: afhaalpunten waar klanten zelf hun eerder opgegeven bestellingen kunnen ophalen. Leuk bedacht toch: afhaalpunten? AHpunten, heeft u hem door?

Vroeger noemden we dat buurtwinkels.

Dit stuk stond eerder in het Parool.

Foto Gerard Stolk

Reacties (5)

#1 kevin

De Albert Heijn wil de Wal*Mart van Nederland zijn. Het einde van alle andere winkeltjes. Ook ik haal er mijn boodschappen, ik heb er zelfs zo’n verrotte kaart van.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Is het niet vreemd dat ik naar de supermarkt moet en aan winkeltijden gebonden ben om bij mijn bank geld te kunnen opnemen?

Los van het feit dat het nog steeds barst van de pinautomaten (en je dus nog altijd kunt pinnen wanneer je wilt, als je tenminste niet te lui bent om er een kilometer voor te fietsen/lopen in plaats van 200 meter), zou je die vraag eens aan jezelf van 25 jaar geleden moeten stellen. Toen moest je je geld halen op de openingstijden van de bank (en kon je dus in het weekend, voor 9 uur, tussen 12 en 13 uur en na 17 uur fluiten naar je geld. Dan is de AH-to-go toch wel degelijk forse vooruitgang, niet?).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

Ik kan nog steeds s’nachts niet winkelen bij AH,een ernstige tekortkoming waar snel iets aan gedaan moet worden.Ik moet daar dan natuurlijk wel cash kunnen betalen ,geen verplichte pin-pas terreur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 L.Brusselman

Over afhaalpunten gesproken,het einde van de coffeeshop en ruimte voor de kleine zelfstandige?
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3210742/2012/03/01/Verkoop-hasj-wordt-verboden.dhtml

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Kazoom Falafel

Euh… volgens mij kan ik al jaren boeken en CD’s bij de AH kopen. Niet dat ik dat ooit gedaan heb.

  • Vorige discussie