Aantal Thaise bruidjes verdubbeld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Ok, ze vormen dan wel niet de grootste groep autochtoon-allochtone paren, maar de stijging is wel het meest in het oog springend. Tussen 2001 en 2011 nam het aantal Thais-Nederlandse paren in Nederland toe van 2.800 tot 5.700. In die jaren is ook het aantal gemengde relaties tussen een Nederlander en iemand uit de voormalige Sovjet-Unie meer dan verdubbeld, van 3.500 naar 7.300. Dat schrijft het CBS vandaag.

Voordat iemand begint te roepen dat het net zo goed kan zijn dat Nederlandse vrouwen een Thaise man in huis halen: Thais-Nederlandse paren bestaan voor 95 procent uit een huwelijk tussen een autochtone man en een Thaise vrouw. Ook bij relaties tussen een autochtoon en een partner uit het voormalig Oostblok gaat het overwegend om een autochtone man en een buitenlandse partner. Het CBS schrijft er niet bij wat het leeftijdsverschil tussen de partners is. Dit staat helaas ook in geen van de tabellen in Statline dus verifiëren kan ik het niet, maar laat ik het zo zeggen, het zou me niets verbazen als de meeste mannen een stuk ouder zijn dan hun Oostblokbruid.

Ons land kent overigens 4,2 miljoen stelletjes waarvan er 3,3 miljoen getrouwd zijn en 800.000 ‘hokken’ zoals mijn oma zou hebben gezegd. 175.000 paren bestaan uit een autochtoon en een allochtoon uit een westers land, bij 90.000 stellen bestaat een helft uit een autochtoon die in een niet-westers land is geboren. De meeste van deze paren zijn Surinaams-Nederlands, gevolgd door Antilliaans/Arubaans-Nederlandse paren. De Thaise bruiden vormen de derde grootste groep.

Tussen 2001 en 2011 nam het aantal gemengde relaties met een niet-westerse partner toe met 20.000 en die toename was dus vooral hoog bij Thais-Nederlandse paren, maar ook bij Bazilliaans-Nederlandse paren (van 2.100 tot 4.000). Ook het aantal Pools-Nederlandse paren is flink toegenomen: van 6,7 tot  9,6 duizend.

Gemiddeld bestaan zes van de tien paren uit een autochtone man met een buitenlandse vrouw. De 95 procent autochtone mannen in Thais-Nederlandse relaties zijn dus flink afwijkend.

Ook afwijkend is deze verhouding bij Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse paren. In tweederde van deze relaties is de vrouw autochtoon en wordt de man juist hierheen gehaald. Helaas heeft het CBS hierbij geen bruikbare aanvullende gegevens, maar dit riekt wat mij betreft nogal naar een vorm van uithuwelijking.

 

Reacties (39)

#1 Levi

Interessant! Zijn er ook cijfers bekend over de voorkeur van de Nederlandse vrouw als zij over de grens huwt? Volgens mij zijn gescheiden vrouwen van middelbare leeftijd verzot op lange donkere jongens/mannen uit Gambia en Senegal? Of blijft het daar bij gezellig samen zonnen op een Afrikaans strand en komen hier geen huwelijken uit voort?

 • Volgende discussie
#1.1 Raman - Reactie op #1

Over het algemeen zal het wel gaan om het alleen maar laten uitneuken door een afrikaan.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Levi - Reactie op #1.1

Catherine Keyl brak een paar jaar terug een lans voor dit ‘erotisch ontwikkelingswerk’:

http://www.telegraaf.nl/prive/5358430/__Keyl_over_Ghanese_jongens__.html

#1.3 pedro - Reactie op #1

Als zij over de grens huwen, staan zij in de statistieken.

 • Vorige reactie op #1
#2 Bismarck

Zijn er ook landen die “niet afwijken” van de gemiddelde verhouding 60% importbruid 40% importbruidegom? Of kun je in dit geval eigenlijk niet spreken van afwijken omdat het gemiddelde een niet voorkomende waarde is in de verzameling landen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Raman

Dit komt niet helemaal niet als een verrassing. Vrouwen uit Azie en Oost-Europa zijn over het algemeen een stuk liever en vrouwelijker dan die (met dank aan het feminisme) veeleisende NLse krengen. Ik denk dat deze trend (NLse mannen met buitenlandse vrouwen) zich zal voortzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Anna B - Reactie op #3

Ach jochie toch! Zijn we te veeleisend? Heb je het gevoel dat we je niet vinden voldoen?

Gooi het eruit!

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Raman - Reactie op #3.1

Tja de meeste mannen hebben nou eenmaal geen zin om de rest van hun leven door te brengen met veeleisende, dominante en egoistische krengen oftewel de gemiddelde NLse vrouw. Ik kan er ook niets aan doen als ik met die waarheid op je lange politiek-correcte teentjes trap.

#3.3 Olav - Reactie op #3.2

Raman: de meeste mannen hebben nou eenmaal geen zin

Spreek voor jezelf, zielepoot.

#3.4 HansR - Reactie op #3

ROFLOL, echt in tijden niet meer zo gelachen.

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.5 pedro - Reactie op #3

Haha, ja zo kun je dat ook noemen, liever en vrouwelijker. Je bedoelt dat ze zonder morren een baan als schoonmaakster combineren met het in hun eentje doen van het huishouden, en in bed ook doen wat je wil. Ze hebben toch geen familie hier en je kunt dus gemakkelijk dreigen met uitzetting. Uit je huis en uit het land. Weten zij veel…

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.6 vandyke - Reactie op #3.5

Daarom was een van de plannen van het kabinet om de tijd dat importbruiden 100% afhankelijk zijn van de man te verhogen van 3 naar 5 jaar.

#3.7 Olav - Reactie op #3

Raman: liever en vrouwelijker

Kijk eens aan. Een echte vrouwenhater. En zeer waarschijnlijk nog racist ook.

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.8 Raman - Reactie op #3.7

Jouw reactie is een typisch geval van projectie oftewel het toeschrijven van je eigen gedachten/emoties aan een ander.
Door het rondstrooien van ad hominems bewijs je dat je een zielig geval bent die het intellectuele vermogen mist om een inhoudelijke tegenreactie te geven.

#3.9 Olav - Reactie op #3.8

Kijk eens aan. Het is ook nog een aangebrande vrouwenhater. Die wat moeilijke woordjes heeft geleerd.

 • Volgende reactie op #3.8
#3.10 pedro - Reactie op #3.8

Waarom zou een inhoudelijke reactie van anderen nodig zijn op jouw inhoudsloze reactie?

Wel gek en typisch voor deze eeuw: je maakt zelf een karikatuur van de Nederlandse vrouwen, maar wordt meteen kwaad als over jou op een zelfde manier gesproken wordt. Over lange tenen gesproken…

 • Vorige reactie op #3.8
#3.11 Fred de Aap - Reactie op #3

Als lief gedienstig is, dan klopt het.

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.12 Rob - Reactie op #3

Nederlandse vrouwen hebben dikkere tieten en minder piemels.

 • Vorige reactie op #3
#4 wilhelm deussen

BruidJES? Omdat ze geen echte bruiden zijn? Omdat ze klein van stuk zijn? Omdat ze niet van hier zijn?

Kom op zeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Raman - Reactie op #4

Wat een overdreven reactie, zijn je politiek-correcte gevoelens soms gekwetst??? Je reageert net als een zielige cry-baby.

 • Volgende reactie op #4
#4.2 Bismarck - Reactie op #4

Misschien vanwege het vermoeden dat ze veelal aanmerkelijk jonger zijn dan hun autochtone mannelijke inkoperbruidegom?

 • Vorige reactie op #4
#5 wilhelm deussen

Dank voor je inhoudelijke, nuttige, relevante, feitelijke reactie, Raman!

Edit: reactieS, zie ik nu ik terug naar boven scroll.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Maria

Zo zie je maar, De Nederlandse mannen zijn niet anders dan Turks-Nederlandse mannen.
-Turks-Nederlandse mannen vinden de Turks-Nederlandse vrouwen veel te bijdehand.
-Nederlands-autochtone mannen vinden de Nederlands-autochtone vrouwen veel te bijdehand en krijgen met lieve Turks-Nederlandse vrouwen meestal overmatig te maken met schoonouders vol traditionele wensen.

Vermoedelijk hebben de mannen van beide landen van oorsprong nóg iets gemeen: ze zijn laag opgeleid.

Hoogopgeleide mannen in Nederland (van beide nationaliteiten) kiezen steeds vaker voor vrouwen met gelijk niveau van opleiding. Dus niet meer de mannelijke dokter met de verpleegster, maar dokter (m) met dokter (v).

Ik put uit mijn geheugen uit onderzoeken van o.m. de UVA van een paar jaar geleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Bismarck - Reactie op #6

Uit Oost-Europa komen toch ook de nodige hoogopgeleide vrouwen, die maar wat graag richting West-Europa vertrekken, vanwege het gebrek aan niet-zuipende mannen met een beetje niveau in eigen land? Of is dat (ook) een vooroordeel?

#6.2 Joop - Reactie op #6.1

http://www.duitslandweb.nl/actueel/uitgelicht/2007/5/Jonge+vrouwen+verlaten+Oost+Duitsland.html

Iets genuanceerder dus. Maar je zit dichtbij als het over Oost-Duitsland gaat.

 • Volgende reactie op #6.1
#6.3 Bismarck - Reactie op #6.2

Ik zie Mecklenburg-Vorpommeren genoemd worden. Is dat niet ook waar ze van die nazidorpjes hebben?

#6.4 Harm - Reactie op #6.1

Tuurlijk, maar in dit/jouw geval mag het.
Zolang je maar niets onaardigs zegt over (nederlandse) vrouwen.

 • Vorige reactie op #6.1
#7 troebel

Een 50+er bracht, begin van deze eeuw, wekelijks zijn 30+importbruid voor Nederlandse les naar een ROC. Hij wachtte altijd op haar in zijn 4+Mercedes. Na tijdje had ik een gesprekje met hem. Hij zei dat dit al zijn 2e was, na een Thaise een Braziliaanse dit keer, ‘als ze na enige jaren huwelijk zelfstandig in Nederland kunnen blijven willen ze scheiden. Maar dat maakt mij niets uit, ik koop gewoon een nieuwe’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Maria

Correctie: ik bedoel Nederlands-Turkse mannen ipv Turks-Nederlandse mannen. Excuus. Correct schrijven vraagt soms wat meer concentratie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 vandyke

Als je het artikel leest dan kan makkelijk het misverstand ontstaan dat hier sprake is van importhuwelijken. Nu zal dat vrijwel altijd zo zijn bij Thaise/Braziliaanse-Nederlandse verbintenisssen, en misschien ook de Russische, maar bij de rest is dat maar zeer beperkt het geval.
De CBS-tabel gaat niet over migratiehuwelijken, maar over de verbintenissen tussen autochtonen en 1ste generatie allochtonen.
In het grootste deel van de gevallen betreft het hier 1ste generatie allochtonen die hier als kind naartoe zijn gekomen en hier zijn opgegroeid. Zij zullen waarschijnlijk ook allang de Nederlandse nationaliteit hebben en dus geen buitenlander (meer) zijn.
Dit verklaart ook de verbintenissen tussen 1ste generatie Turken/Marokkanen en autochtone vrouwen: mannen die in de jaren zeventig en tachtig naar ons land zijn gekomen.
Dat het geen importhuwelijken blijkt ook uit de grootste groep: Indonesië. Dat zijn Indonesische Nederlanders die met een autochtoon zijn getrouwd. Ook Surinamers ‘scoren goed’ bij autochtonen.

Het aantal ‘echte’ importbruiden van autochtonen van buiten de EU bedraagt ongeveer 3.000 per jaar en een zelfde aantal halen niet-westere allochtonen hierheen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 NoName
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joop

Niet de Nederlandse man, maar de welvaart en bijbehorend welzijn in het bijna rijkste land is interessant. Je wil toch niet je verdere leven in een onderontwikkeld land doorbrengen met middeleeuwse gewoonten en gebruiken. Eten niet te vreten. Hard werken, want geen elektriciteit in sommige gevallen. En vrouwen zien ze als baarmoeders, want romantiek kennen ze niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Harm - Reactie op #11

Aha, je mag niet zeggen dat ze een stuk liever en vrouwelijker zijn, maar wel dat het een soort veredelde hoeren zijn.

Thais eten is trouwens heet, maar heerlijk.

#12 Joop

Heb je het over de Nederlandse meiden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Harm - Reactie op #12

Ik zou niet durven (zie 03 en volgend).

#13 Joop

Er is hoop voor de Nederlandse man, althans degene die van alles negatief aan de Nederlandse vrouw vindt: bij de Dagelijkse standaard proberen ze de Nederlandse vrouw alweer achter het aanrecht te krijgen, want dat verrekte feminisme – vooral de reacties zijn komisch – beoogd resultaat wordt niet gehaald:

http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/04/carri%C3%A8revrouw-zielig-voor-mannen-en-vrouwen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 koekje

Hee, wat is er mis met een dominante vrouw? Liefst met een zweepje.. :-D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Maikel

Iets generaliserend negatiefs over Nederlandse vrouwen zeggen mag niet. Thaise, Braziliaanse en Russische vrouwen over één behoorlijk botte kam scheren, kan kennelijk weer wel!
Daar kraait geen Nederlandse vrouw naar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

Ja, wat zijn dat eigenlijk voor mannen die daar gaan shoppen? Maareh..die seksindustrie zal daar de laatste 10 jaar helemaal zijn geëxplodeerd (het gros van die bruidjes worden w.s.* direct dan wel indirect (escortservice) daaruit zorgvuldig vandaan geplukt. En bekijk deze docu maar eens; welke types de koehandel bedrijven (uitbaters maar vooral het potentieel aan “clientele”):

http://docunet.nl/louis-theroux-looking-for-love/

De Nederlandse man op jacht naar zijn onderdanig konijntje om mee terug te nemen…niet in staat een lekker Nederlands kreng aan de haak te slaan. Goed, dat meisje zal haar familie ermee kunnen onderhouden.

* Hoewel Aziatische hoeren best hun mannetje staan…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie