Aangeven Poolse arbeiders salonfähig ?

Sinds 1 mei zijn de grenzen open voor werknemers uit Polen en andere landen uit Midden- en Oost-Europa. Dat is mooi want er is in Nederland een groot tekort aan vakmensen. Door een overschot aan doctorandussen met twee linkerhanden bevonden de Nederlandse aannemers zich jarenlang in een riante positie. Iedereen kent wel het fenomeen van de aannemer die zijn neus ophaalt voor klusjes onder de 5000 euro, de patserige wagen waarmee ze komen voorrijden en de factuur die altijd hoger uitpakt dan vooraf was afgesproken. Geeft allemaal niks, want zonder hen zou dit land nooit van de grond zijn gekomen en zaten al die doctorandussen in lekkende huizen. Het mag wat kosten, tóch?!

Nu krijgen de Nederlandse aannemers versterking uit het Oosten. Maar in plaats van blij te zijn met de verlichting van de werkdruk overheerst argwaan en afgunst. De Polen, zich niet bewust van de lokale prijsafspraken, zouden onder de prijs werken. Tevens spelen deze werklustige lieden niet het spel mee van ‘moeilijk doen naar de klant’. Nee integendeel, ze nemen zo maar kleine rotklusjes aan en gaan zonder mokken aan de slag. Vervelend als je jarenlang gewend bent geweest aan een monopoliepositie. Ondertussen gaat de Arbeidsinspectie erop toezien dat de nieuwe Oosteuropese werknemers niet onder het minimumloon werken. Terecht, regels zijn regels en ook werknemers uit nieuwe lidstaten hebben recht op bescherming. Saillant detail is echter dat de Arbeidsinspectie werkt op basis van tips. En daar kan je als jaloerse Nederlandse aannemer natuurlijk lekker mee gaan lopen treiteren. Hoorde u toevallig een vreemde taal op de bouwplaats: aangeven die hap! De eerste enthousiaste reacties zijn al binnen: “Ik ben ENORM blij met deze ontwikkelling, ik ga er dan ook gretig gebruik van maken”. (Reaguurder Marcel op bizz.nl). Arme opgejaagde Polen…

 1. 8

  @4: Ik ben ingenieur met 2 rechterhanden en ik kan alles zelf in huis. Gas, elektra, water, CV, no problem. Ook repareer ik witgoed voor de buren. Moet ik mezelf aan gaan geven?

 2. 9

  Ik vind het een GOEDE ZAAK dat je hier aandacht vraagt over het GROVE SCHANDAAL dat doctorandussen met twee linkerhanden TEVEEL BETALEN voor hun badkamertje. Maar om dat OVER DE RUG VAN DE POLEN te doen, dan vind ik minder.

 3. 11

  Alle Nederlandse opsporingsdiensten werken op basis van tips, als ik iemand een stapel accu’s in een kanaal zie dumpen kan ik de milieuinspectie bellen, zie ik dat iemand stelselmatig zijn kind aftuigt dan bel ik de kinderbescherming.

  Waarom zou ik als ik zie dat een Pool stelselmatig wordt onderbetaald niet de arbeidsinspectie inschakelen ?

  Dit verhaal heeft 2 kanten, als Polen het minimumloon krijgen zijn ze nog steeds goedkoper dan de gemiddelde nederlandse aannemer maar de Polen zelf gaan er financieel ook op vooruit.

 4. 12

  Psst, Carlos!
  monopoly positie -> monopoliepositie

  Verder helemaal mee eens!

  @MP: Was dat van die schandelijk Netwerk-uitzending dat de Polen ook al de plek ‘onze’ huis-tuin-en-keukendaklozen innamen?

 5. 14

  De meeste legale polen werken als zzp-er, dag minimumloon, dag zelfde arbeidvoorwaarde en dag arbeidsinspectie. Die Stasi-methodes houd ik niet van.

 6. 15

  Protest..tegen het beeld van de louche aannemer, zoals het beeld van de Trucker..zoals het beeld van..noem eens een arbeider;), noem eens wat….Zelf vind ik de Poolse instromer wat onderkruiperig…ik mag ze wel btw!!..op de alkohol consumptie na dan…en het idee dat elke blonde dame in bezit kan worden genomen vanwege..

 7. 16

  @ Dewy (14): inderdaad, je was me net 5 minuutjes voor. Zelf heb ik mijn huis laten schilderen door een hardwerkende, ondernemende en vriendelijke Pool. Geen idee of het minimumloon was, maar dat maakt ook niets uit.

 8. 17

  Onlangs..in een van de Andre H6 cafe’s alhier was bovengenoemd het onderwerp van heftig gesprek en ik schrok ervan eigenlijk. Het beeld is dat de vak-opgeleide (tuinier, schilder, bouwvakker in het algemeen) zijn kritische kijk ter plekke moet laten vallen vanwege de buigende Pool.

 9. 18

  Hehe, ook inginieur (in spe) hiero, en ook twee rechterhanden.

  Maar nee, ik ga niet rotklusjes doen voor geld :P Het huis van m’n ouders compleet opknappen dat dan weer wel.

  Arm Polen (het land, red.), alle mensen die wat kunnen vetrekken eruit..

 10. 20

  Mijn oom werd niet aangenomen bij een bedrijf
  ‘We werken met buitenlandse uitzendkrachten’

  Hij is nog steeds werkloos

 11. 21

  Ach Bismarck..festival..pakweg 120k lui..liep met kudde vleermuizen mee en kwamen een Poolse kudde entrepeneurs tegen..zodoende..het werd gezellig…ondanks H6…ik mag deze groep wel btw..komt wel goed.

 12. 22

  Kunnen die Polen trouwens niet ook gewoon de arbeidsinspectie tippen? Ik heb wel eens een zomer zwart gewerkt bij de vader van een goede vriendin van me. Het huis ernaast had een aannemer twee Polen werken, die me goed hadden kunnen “treiteren”. Ze hadden wel humor trouwens.

 13. 23

  Poolse (aannemers)bedrijfjes in Nederland schieten als paddestoelen uit de grond. Vaak (snelle?) klusjes die reguliere aannemers niet willen aannemen (niet lonend) of geen personeel. Stucen, schilderwerk, klein reparatiewerk, deurbeslag…1 busje komt voorrijden, direct offerte en aan de slag. Grotere klussen qua levering/ betrouwbaarheid weet ik niet (inkoop diverse (bouw)materialen zal net als bij Ned.bedr. dezelfde levertijden opleveren). Half jaar hier keihard werken en in Polen voor een habbekrats villa’s opkopen/ opknappen.

  Een goudmijn meneer! (die villa’s in Polen)

 14. 25

  Als ik moet kiezen tussen de hollandse rechterhandjes die het verpleuren hun afspraken na te komen (heb er zojuist twee gevalletjes van achter mijn kiezen die gewoon niet zijn komen opdagen op de door hen toegezegde datum voor opnemen van mogelijke klus van zeker 1500+ eur) en de Pool die zonder morren mij vlot bedienen wil, dan gaat die Pool bij mij gewoon voor. Het moet maar eens klaar zijn met dat gezeik over instroom van werkwillenden uit den vreemde. En degene die dan werkloos zitten omdat ze menen dat goedkopere instromers hun plekje innemen moeten de zo geroemde hollandse ondernemersdrift maar te gelde maken. Het is tamelijk hypokriet allemaal, Wel klagen dat alles zo allejesus duur wordt (facturen overschrijden de offertes) klagen dat eigen mensen niet meer aan bod komen door lieden die onder de “gestelde normen” werken. Maar zodra we all-in-clusive in de door de mafia gesponsoorde vakantieoorden verblijven (uiteraard als het even kan tegen kortingstarief) hebben we er ineens minder moeite mee dat er zwaar onderbetaalde mensen rondlopen die je drankje en je hapje naar believen aandragen. Niet lullen dus, mensen die bereid zijn voor een schijntje de handen uit de mouwen te steken, in ons geval de Polen, verdienen feitelijk respect te ontvangen. En de meldlijn? afschaffen die NSBpraktijken.