Aangehouden verdachten sinds 2007 met eenderde afgenomen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - De criminaliteit blijft dalen in Nederland. De meest recente indicatie daarvoor komen uit de cijfers over het aantal verdachten over 2013. Kijken we naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners zien we een daling van eenderde sinds 2007. Toen was het 154 en in 2013 is het 103.

De grootste daling doet zich opnieuw voor in de groep 12 tot 18 jarigen.

Ook aan de veelbesproken kant van de allochtonen en in het bijzonder de Marokkanen is de daling te zien. Alleen gaat deze verhoudingsgewijs iets minder snel. Je zou het overigens niet aflezen uit de berichtgeving in de media, maar het aandeel Marokkanen in het totaal van verdachten was vorig jaar 7.5%.

Hier het verloop nog even in kaart:
aangehouden_verdachten_groep_1999_2013_475

Bij NU.nl een overzicht van de regionale getallen.

Zie verder eerder artikel over criminaliteit en uitgaven veiligheid (meer uitgaven, dus geen relatie met afname aantallen arrestanten). Criminaliteit (dus in aantallen) daalt ook al een tijdje.

Reacties (3)

#1 frankw

@0: Mooie en duidelijke cijfers en een heel erg duidelijke debunking van de mythe dat “de buitenlanders” het hebben gedaan. Chapeau.

Maar, er is wel een flinke maar. Nederland is in vergelijking met omliggende gebieden (en met name met het zeer vergelijkbare Nordrhein Westfalen) een doetje als het aankomt op aanhoudingen van verdachten en oplossen van misdrijven. Een jaar of tien terug was de West-Duitse buurstaat met vergelijkbare bevolkingsaantallen en samenstelling en vergelijkbare hoeveelheid politie in staat om ongeveer twee keer zoveel misdrijven op te lossen. Dat betekent voor mij dat de categorie “aangehouden verdachten” niet zo heel veel hoeft te zeggen over de daadwerkelijke trend van de criminaliteit (die overigens om andere redenen vrijwel zeker daalt) maar ook iets kan zeggen over het nog beroerder functioneren van de politie ……

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@1: Frank, volgens mij is in eerdere discussies ook al gesproken over de oplossingspercentages. En daarbij is dan ook sprake van verschillen in vastlegging van misdrijven. Als je minder vastlegt, los je al snel meer op.
Ik ga even op zoek naar dat verhaal.

Verder denk ik wel dat een lange termijntrend op verdachten een ondersteunende indicatie kan zijn voor dalende criminaliteit, zeker daar er verder geen reden is om het extreem anders (slechter) gaan functioneren van de politie te vermoeden (ik heb er in ieder geval niets over gelezen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Derpjan

Ben het met @1 eens. Er zal zeker een afname zijn geweest (vooral door vergrijzing) maar de cijfers van @0 kunnen worden vertekend door veranderingen in de effectiviteit van de politie. Alles komt op definities neer: misschien registreert Nordrhein-Westfalen meer de makkelijk op te lossen criminaliteit, misschien registreert Nederland veel misdrijven waarin Marokkanen niet zwaar overtegenwoordigd zijn (7,5% is trouwens oververtegenwoordiging al vraag ik me af hoe precies wordt bepaald of iemand telt als “persoon van Marokkaanse afkomst”), etc… Zoals zo vaak met dit soort statistieken heb je er alleen wat aan als je verschillende jaren met elkaar wilt vergelijken (en zeker weet dat de definitie en handhaving van die definitie niet veranderd zijn) en/of als meerdere landen dezelfde definities gebruiken. Anders krijg je van die baggerstatistieken die zeggen dat er in Groot Brittannie acht keer zoveel gewelddadige misdaad plaatsvindt (per hoofd) als in de VS en dat de Grieken harder werken dan de Japanners en Amerikanen.

  • Vorige discussie