Een bruingebrande man, schijnbaar in de veertig, staat voor een houten huis in New Orleans. Achter hem lopen kleine, zwarte kinderen te drentelen, sommigen van hen met een schop in hun hand. De zon staat laag en schijnt in zijn ogen. Hij vraagt, terwijl hij in de camera kijkt, aan de mensen thuis om het nemen van de eigen verantwoordelijkheid, om nu actie te ondernemen. Om van Amerika een beter land te maken.
Niet wachten op de verkiezingen om actie te ondernemen, dat is de boodschap van John Edwards. Hij heeft zich deze week kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. De plek waar de voormalige running-mate van John Kerry zijn boodschap verkondigde was in New Orleans. Een symbolische plek, omdat er veel armoede heerst (´poverty´) en de stad zwaar getroffen is door de orkaan Katrina (´global warming´).
Maakt Edwards ook een kans? Hij is de eerste grote kandidaat van de …
… mogelijke Democratische kandidaten. De verwachting is dat Hillary Clinton, senator uit New York, de hoogste ogen gaat gooien. Een andere topfavoriet is Barack Obama, senator uit Illinois, een lieveling sinds het Democratische partijcongres in 2004.
Edwards heeft wel een aantal pluspunten. Hij is een kandidaat met ervaring, aangezien hij ook in 2004 al een gooi heeft gedaan naar de Democratische kandidatuur. Hierbij bracht hij het tot running mate van John Kerry. Obama heeft niet of nauwelijks ervaring. Daarnaast heeft Edwards traditioneel sterke Democratische strijdpunten: naast de middenklasse wil hij armoede bestrijden en vechten voor ´universal health care.´ Op dit laatste punt heeft Hillary Clinton al eens haar vingers gebrand.
Edwards sterkste troef is in mijn ogen dat hij uit het Zuiden van de Verenigde Staten komt. Sinds John F. Kennedy is er geen Democraat gekozen in het Witte Huis die niet uit het zuiden van de Verenigde Staten kwam: Lyndon B. Johnson kwam uit Texas, Jimmy Carter was niet alleen een pindaboer, maar ook een gouverneur uit Georgia en Bill Clinton kwam uit Arkansas. De zuidelijke staten winnen is onontbeerlijk om in het Witte Huis terecht te komen.
Zal Edwards in het rijtje Amerikaanse presidenten terechtkomen?
Reacties (6)
Tjsa, hij klinkt me iets te progressief en goody-goody in de oren, zoals Kerry. Waar kunnen we meer lezen over deze man (er staat geen link in het artikel)?
De linkluiheid van mijn kant heb ik enigszins hersteld.
Overkill!
Hilary Clinton al eerste vrouwelijke president lijkt me wel wat…
Is het geen tijd voor een visionair ala Al Gore? Of is hij nu volgens de Amerikanen een beetje teveel milieu-freak?
Noch Hillary Clinton of Al Gore hebben zich officieel kandidaat gesteld. Ik verwacht dat de eerste dit wel zal doen, ergens in 2007. Al Gore verwacht ik eerlijk gezegd niet, maar in de politiek moet je nooit nooit zeggen natuurlijk.
Het wordt een interessant politiek jaar in Amerika!