De vorige ronde is inmiddels voorbij en welke vragen aan Rouvoet het gehaald hebben zien jullie hier. We hebben nu dus bij twee politici vragen uitstaan, Rouvoet en Pechtold. Van de laatste hebben we helaas nog niets gehoord.
Goed, tijd om verder te gaan met de volgende lijsttrekker: Femke Halsema!
Zij is nu alweer jaren het onaantastbare boegbeeld van GroenLinks, maar soms een beetje de weg kwijt. Toch mag zij rekenen op de sympathie van een aanzienlijk gedeelte van de redactie van dit weblog.
Hieronder de vragen, je hebt tot morgen 24 oktober 23:59 de tijd!
Update: Naar boven verplaatst
Reacties (11)
Waarom heeft GroenLinks-Amsterdam een partijbureau?
Is een plaatselijk partijbureau ergens goed voor, zijn er nog meer plaatsen waar GL zoiets betaalt?
Zijn er andere partijen die zoiets nodig hebben?
GroenLinks is tegen ‘selectie aan de poort’ voor het hoger onderwijs, onder andere met het argument dat het VWO-diploma feitelijk al het toegangsbewijs is voor het WO. Echter, het blijkt in de praktijk dat voor veel WO-opleidingen het huidige niveau van VWO-afgestudeerden vaak te laag is; met name de technische richtingen hebben te maken met een structureel te laag niveau in bijv. het vak wiskunde. Tegelijkertijd worden universiteiten min of meer gedwongen ‘rendementen’ te halen. Het te betreuren maar logisch gevolg hiervan is dat de doorstroom-eisen versoepeld worden en studenten met soms zeer minimale capaciteiten hun diploma mogen halen. Hoe denkt Groen Links in deze situatie verbetering te kunnen brengen als de universiteiten geen eigen kwaliteitscontrole aan de poort mogen doen?
Gaat u vanaf 23/11 ook beroepsmatig interviews afnemen?
Wat is meer waar voor je geld cocaine of kannabis?
Is GL bereid deel te nemen aan een andere coalitie dan een linkse? Op welke punten zou de partij dan concessies willen/kunnen doen?
U stelt dat de distributie-, bollenbouw- en glastuinbouwsector in de toekomst geen economische meerwaarde heeft. Waarmee wil u dat compenseren?
U zegt dat het huidige kabinet teveel op beta en techniekopleiding focust maar u wil meer duurzame innovaties. Hoe denkt u te kunnen innoveren met minder technisch hoogstaande kennis?
Hoe wil u “de directe en forse investeringen in (de ontwikkeling van) schone energiebronnen” faciliteren terwijl minder deskundigen daarvoor opgeleid worden?
Is techniek volgens u een oorzaak van vervuiling of de oplossing?
De kunstenaars die het verlies van vervuilende economische sectoren moeten compenseren mogen die nog olieverf gebruiken of is alleen waterverf nog toegestaan?
U wil het contrast tussen landelijk en stedelijk wonen vergroten. Hoe wil u voorkomen dat dit gaat leiden tot seggregatie van arm en rijk?
Veel bouwprojecten zoals HSL/Betuweroute maar ook de ontwikkeling van het windmolenvermogen in Nederland heeft veel te lijden gehad van zogezegd de eisen t.a.v. horizonvervuiling. Aangezien OV en alternatieve energievoorziening hoog scoren in uw agenda bent u bereid tot differentiatie in milieu-eisen?
Nu D66 niet meer bestaat, zijn er een paar miljoen potentiële liberale stemmers die bij GroenLinks terecht zouden kunnen komen, zeker nu uw partij de afgelopen jaren een steeds liberaler gezicht heeft laten zien. Toch stijgen jullie niet in de peilingen. Hoe kan dat nou?
Wat zullen de belangrijkste veranderingen zijn in onze buitenlandpolitiek als GroenLinks het voor het zeggen zou hebben? Doen we nog mee aan ‘vredesoperaties’, aan de NAVO? Zal GroenLinks een actieve Europa-politiek voeren ondanks dat dit lastig ligt bij het electoraat?
Stel dat jullie in een (linkse) coalitie komen. Wat is dan het paradepaardje / kroonjuweel van GroenLinks?
Het beeld van GL is tegenwoordig veel minder groen dan vroeger. Toch is het aantal “groene” standpunten duidelijk aanwezig in jullie programma. Hoe komt het dat jullie dit niet tot een politieke issue hebben kunnen verheffen?