Plaatsen tekort in de zorg

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het RTL4 nieuws bericht gister dat er in de toekomst grote personele tekorten zullen ontstaan in de zorg. Volgens onderzoek van de SP kunnen sommige ROC’s voor 25% van hun leerlingen geen stageplek vinden. Andere ROC’s kondigen leerlingenstops aan omdat ze de opleiding niet meer kunnen garanderen. Dit alles zou het gevolg zijn van bezuinigingen in de zorg. Stages kosten het verplegend personeel tijd en die is er niet meer. Het Ministerie voor Volksgezondheid zal de zaak bestuderen.

Reacties (14)

#1 Jogy

Is dit nieuws?

  • Volgende discussie
#2 Joost

Nee, misschien niet. TT, ik mis een stellingname, een mening! Wat valt hier over te zeggen?

Wat zijn de redenen voor dit tekort? Lang niet alle leerlingen van ROC’s studeren iets in de zorg, hoor.

Een ander theorietje: De ROC’s zitten vol allochtonen en de gemiddelde Nederlandse baas zit niet zo te wachten op een allochtone stagiair, gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Daarnaast zullen er ook grote tekorten ontstaan door de huidige numerus fixus in de universitaire medische opleidingen. De geneeskunde wordt steeds meer een vrouwenberoep (op dit moment is 70% van de nieuwe instroom) en het is maar al te duidelijk dat de meesten van hen straks deeltijd willen werken.
Helaas gaat de numerus fixus ervan uit dat elke arts straks 60 uur in de week gaat werken.

De mentaliteitsverandering van “roeping” naar “gewoon een baan” heeft (gelukkig) ook hier gevolgen.

Een oplossing is niet zo snel voorhanden, want als we meer studenten toelaten hebben we weer grote problemen om straks de co-schappen en specialisatie mogelijk te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jogy

Er is ook een andere ontwikkeling gaande. Veel zorginstellingen gaan terug naar de oude inservice opleidingen. Hierdoor krijgen ze zelf meer vat op het kunnen van de leerling en dat maakt de gat tussen opleiding en werkplaats kleiner.

Daar zit ook een groot probleem en zolang die kloof niet gesloten wordt, zullen steeds minder mensen een baan in de zorg gaan vinden en dat demotiveert om voor zo’n opleiding te kiezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Je bedoelt binnenshuis? Ik zie daarin juist een gevaar. Daardoor worden diploma’s minder waard en wordt de arbeidsmobiliteit verminderd. Ziekenhuis/zorginstelling A voelt zich natuurlijk altijd beter dan instelling B en zal dan ook niet zo snel mensen van buiten aannemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

Ik bedoelde de zorg-opleidingen die door ROC’s worden aangeboden. Het gaat hier dus niet om hoger opgeleid personeel zoals artsen, maar de verplegers, thuiszorgmedewerkers, etc.

Stellingname? Het probleem lijkt me duidelijk (en groot) en de oorzaak ook. Nu heeft het ministerie gezegd ernaar te zullen kijken maar daar heb ik weinig vertrouwen in. Bezuinigingen draait men niet zomaar terug.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

Zeg DAT dan. Je stukje kwam meer over als een mededeling. Een mening wordt gewaardeerd. Ik wist niet echt waar ik op moest reageren.

Maar denk je niet dat de problematiek dieper ligt dan alleen de ROC’s? De overige problemen in de gezondheidszorg stapelen zich ook op. En een tekort aan artsen lijkt me nog dodelijker dan een tekort aan verple(e)g(st)ers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Mark

Excuus voor het ontbreken van een cynische slotzin in het artikel zelve.

Een enorm tekort aan verplegend personeel lijkt me een even groot probleem. Bij veel zaken zijn helemaal geen arts betrokken. We hebben het bijvoorbeeld over personeel in een verzorgingstehuis dat ouderen uit bed helpt, aankleedt, van eten voorziet, activiteiten organiseert, …

Zeker met de vergrijzing kan dit een enorm probleem worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

Klopt, we moeten de familie weer wat meer gaan betrekken bij de ouderenzorg.

Ik hoor verhalen van mensen die het moment van dreigend overlijden van één van hun ouders niet zo goed uit vonden komen. Of ze het niet wat konden proberen uit te stellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jan Jaap

Mijn opa heeft een poos geleden bijna permanente verpleging nodig gehad en als ik hoorde wat een moeite dat mijn oma en moeder kostte omdat te regelen. Als iemand van de verplegers ziek werd of niet kon, dan was er geen vervanging en moesten mijn ouders of oma het over nemen. En dat was dan nog terwijl: 1. Mijn ouders in de straat woonde en actief hielpen en mijn oma nog kwiek genoeg was om het korte periodes te doen en 2. In een zeer vergrijsde plaats waar tientallen verplegingshuizen binnen een straal van een paar kilometer staan en er vrij veel verzorgend personeel is.

Ik hou mijn hart vast wat dat gaat worden als de vergrijzing echt zijn piek bereikt. Dat gaat ongelofelijk fout. En de enige oplossingen zijn visie en de bereidbaarheid erin te investeren. Want er moet gewoon op de juiste manier meer geld in gepompt worden, meer opleidingplaatsen, meer stageplekken, betere apparatuur, etc., etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Jogy

In huis opleidingen zijn niet alleen voor lager personeel en de uitwisselbaarheid wordt daar zeker niet slechter van. Het systeem is gestopt omdat het teveel geld kostte en het reguliere onderwijs vond dat ze ook aan de vraag konden voldoen.

Ziekenhuizen en zorginstellingen beginnen hier juist weer mee en ook in delen in Nederland in samenwerking met oa ROC’s omdat uiteindelijk de kosten niet opwegen tov de kwaliteit die deze trajecten met zich meebrengen.

Het stukje wat TT plaatste gaat veel meer over het geldgebrek bij ROC’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

Hoezo? Het stukje gaat toch over de onmogelijkheid stageplekken te vinden?

En voor een in huis opleiding is geen hoger opgeleide te vinden als er geen wettelijk erkend en overal gelijkwaardigndiploma tegenover staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Mark

Nee, het gaat juist om geldgebrek bij de zorginstellingen. Deze kunnen de studenten van de ROC’s daarom geen stageplaats verschaffen (kost het personeel tijd die er niet meer is). En je kunt op school veel leren maar uiteindelijk moet je het in de praktijk doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Jogy

Er zijn genoeg stageplaatsen, alleen kost het teveel omdat de opleidingen en de tijd die voor stages beschikbaar zijn niet overeenstemmen en daardoor te duur worden.

Voor inservice opleidingen zijn genoeg mensen te vinden, dat leert de nu lopende ervaring in bijvoorbeeld Zwolle. En dit zijn niet alleen laagopleidende plaatsen. Juist langs deze weg leidt men hooggekwalificeede verplegers op zoals IC-verplegers.

  • Vorige discussie