Een mooi voorbeeld van hoe je telefoon en internet verkeersgegevens in de toekomst kunnen worden misbruikt gaf de politie gisteren zelf. Men heeft namelijk 17.000 sms-jes gestuurd naar mensen die zich in de buurt bevonden van het stadion waar vorig seizoen de rellen tussen Ajax en Feijenoord “supporters” plaats vonden.
Natuurlijk allemaal erg onschuldig, maar in een iets veranderd politiek klimaat zouden deze gegevens ook voor andere, minder onschuldige, dingen gebruikt kunnen worden.
Reacties (6)
Ik vat t bericht niet helemaal. Men heeft dus (geruime tijd later) SMSen gestuurd naar mensen die daar in de buurt waren? Hoe helpt dat om mensen op te sporen die bij rellen betrokken waren? Je weet al dat ze in de buurt waren, wat heeft de SMS dan voor zin?
Immers, dat je in de buurt bent van de rel bewijst niet dat je er aan deelneemt.
Nee. Maar in de toekomst kan je dingen krijgen als: “U liep mee in die demonstratie, en was bij die en die politieke bijeenkomst enz. enz.
Deze sms was bedoeld om ooggetuigen op te sporen.
Volgens mij betreft het hier gewoon ordinaire spam.
Even een technisch verhaal:
De politie weet niet WIE er waren. Ze weten allen welk TOESTEL er was, dmv de IMEI codes van de toestellen. De smsjes zijn dus naar de toestellen gestuurd. Niet naar personen.
Klopt, maar hoe moeilijk is het om daaraan namen te koppelen?
Maar wacht eens even… Ze kunnen dit blijkbaar nu ook al! Waarom dan die bewaarplicht?
Even een zijsprongentje,
De burgers roepen al jaren om rechtvaardigere straffen van de daders nadat ze zijn bestolen, in elkaar geslagen, verkracht, opgelicht, mishandeld of vermoord al dan niet dmv zinloosgeweld..
Nooit gehoor aan gegeven. Nu is de politie een keer in elkaar gemept en dan roepi justitie en politie opeens om zwaardere straffen, alle middelen worden ingezet om daders op te sporen, tot internet publicaties toe. Moet je zien wat er gebeurd als er een winkeldief met zijn foto word opgehangen in het winkelcentrum.
Nu ze zelf eens de klos zijn alle middelen geoorlooft