Vandaag een gastbijdrage van Martin Broek.
Nederland stuurt niet alleen politietrainers naar Afghanistan maar ook militaire trainers naar Afrika, meldt het gerenommeerde defensietijdschrift Jane’s Defence Weekly. De missie bestrijkt een gebied groter dan West-Europa. Ze vindt plaats in onder meer Algerije, Tsjaad en Senegal. De training is gericht op het bestrijden van illegale wapenhandel, smokkel en mensenhandel aldus Jane’s. Maar als er zoveel moois genoemd wordt, is enige scepsis geboden.
De oefeningen hebben de naam Flintlock. Flintlock is ook de term voor een ontstekingsmechanisme voor handvuurwapens. Niet precies de naam die je kiest bij het aanpakken van illegale vuurwapenhandel. Dat blijkt het ook niet te zijn. Het gaat om een activiteit in het kader van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme (Operation Enduring Freedom, OEF).
Het is een oefening en een operatie die wordt opgezet en gecoördineerd door het Amerikaanse Special Forces Commando voor Afrika (JSOTF-TS). Het gaat niet om een opleidingsmissie, maar om een multinationale militaire activiteit. Al in 2005 trainden 700 Amerikaanse Special Forces onder de naam Flintlock 2100 slecht bewapende soldaten uit negen Noord en West Afrikaanse landen. Nederland is vanaf die tijd betrokken. Er is een Multinationaal Coördinatie Centrum (MCC) opgezet om de contraterrorisme activiteiten in Mali, Mauritanië, Senegal en Tsjaad te stroomlijnen, aldus de Amerikaanse luitenant kolonel John Williamson die de oefeningen organiseert. Desgevraagd bevestigt het ministerie van Defensie dat enkele tientallen Nederlandse mariniers en commando’s van half januari tot half maart in Senegal, Tsjaad en Burkina Faso oefenen. Met de special forces uit die landen en met die uit een aantal andere Europese en Afrikaanse landen. Welke andere landen deelnemen wil Defensie niet zeggen: “Niet elk land wil zichzelf bekendmaken.”
Vorig jaar interviewde de Defensiekrant vier Nederlandse militairen die deel hadden genomen aan Flintlock: Emiel van de landmacht, Rob van de mariniers en de commando’s Eric en Tom. Achternamen laat men liever achterwege in deze kringen. Ze zouden zo weer gaan. Rob over Senegal: “Je kunt van de kust zestig kilometer het land in, dwars door de mangroven. Fantastisch!” Het grootste mangrove bos van Senegal ligt in de Casamance waar toevallig een kleine gewapende onafhankelijkheidsbeweging actief is. In december van het afgelopen jaar werd er nog hevig gevochten, waarbij zeven Senegalese militairen omkwamen. De Nederlandse training zal het Senegalese leger daarom niet slecht uitkomen.
Generaal-majoor Tom Middendorp ging vorig jaar poolshoogte nemen en kwam eveneens enthousiast terug. “Het bijzondere aan deze formule is dat je niet alleen Afrikaanse troepen oefent, maar ook crosstraining doet met de deelnemende landen onder zware omstandigheden. Veel vliegen in een klap. Voorheen stuurden we alleen observers, nu hebben we met meer troepen meegedaan. Dat is voor herhaling vatbaar, lijkt me,” tekende de Defensiekrant uit de mond van de generaal op. Een half jaar later is het zover.
Voor de Verenigde Staten is Flintlock een operatie in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Williams is blij met de Nederlandse bijdrage. Hij zegt in een persverklaring van JSOTF-TS: “(…) de groeiende deelname van onze Europese SOF-partners [Special Operation Forces] zoals die uit Duitsland, Nederland en Spanje in tactische training en MCC activiteiten onderstreept het belang van onze wens om tot een internationale aanpak te komen van grensoverschrijdende terroristische dreigingen.”
Het gaat voor Nederland om een oefening waarin Special Forces (SF) troepen trainen en getraind worden. Niet om deelname aan een operatie, zo stelt het ministerie van Defensie nadrukkelijk. Maar Nederland is op meer fronten betrokken bij Operation Enduring freedom dan alleen in Afghanistan. Door alle aandacht voor de missie in Kunduz zou dat bijna aan de aandacht ontsnappen.
Reacties (17)
Eh… ?
“Achternamen laat men liever achterwege in deze kringen.”
Dat klinkt zo schimmig terwijl dat gewoon standaard defensie-beleid is.
En als het over illegale wapenhandel gaat, lijkt me het vernoemen naar een ontstekingsmechanisme van (overigens uit de tijd van de musketten) wapens toch niet zo vreemd.
@KJ Eh?
@Cracken dan lees jij andere blaadjes dan ik. Vrijwel alle andere militairen in diezelfde Defensiekrant hebben wel een voor en achternaam. ’t Lijkt me niet de hoofdzaak.
“Het grootste mangrove bos van Senegal ligt in de Casamance waar toevallig een kleine gewapende onafhankelijkheidsbeweging actief is. In december van het afgelopen jaar werd er nog hevig gevochten, waarbij zeven Senegalese militairen omkwamen. De Nederlandse training zal het Senegalese leger daarom niet slecht uitkomen.”
Dat heeft niets met counter-terrorisme te maken, maar met keiharde onderdrukking van een minderheid.
@2: Zeg jij nu dat standaard defensie-jargon schimmig is?
Trouwens “tactische trainingen” is dat niet het jargon voor clandestiene commando-operaties?
jargon = beleid, stop de tijd! (of geef meer edit-tijd, of nog beter, verbeter de edit functie).
@3
Van speciale operatie eenheden en militairen tijdens een uitzending wordt standaard geen achternaam verstrekt, tenzij het hogere leidinggevenden betreft.
@5
Helaas, je zal een joker moeten inzetten.
@Bismarck indirect werkt Nederland daar aan mee. Het controleren van illegale wapenhandel krijgt ook een andere lading als je die wiki over de Casamance leest.
@Cracken je zegt nu hetzelfde als ik alleen met andere woorden.
Ik had hier nog nooit gehoord! En schrik er van.
Zou voor mij reden zijn (als ik kamerlid zou zijn) om hier maar eens wat stevige vragen over te gaan stellen.
Ik kan wel een waslijst bedenken.
@6: Dat beschouw ik dus als een bevestiging van mijn vraag ;-)
@Aad ik ook niet. Het begon met waarnemers en nu deelname. Mij lijkt het ook een onderwerp voor vragen. Welk kamerlid?
== Welk kamerlid ==
van Bommel?
GL zal zich hier wel niet in willen mengen.. Zou wel moeten overigens, maar die heeft zichzelf al in een lastig parket gemanouvreerd.
Of PvdA? Timmermans?
Illegale wapenhandel kan sowieso je veel efficiënter aanpakken in de haven van Rotterdam lijkt me.
@Aad ik heb ze het artikel gestuurd.
@Inverted als je dat goed aan zou pakken dan kon je een flinke winst boeken. Samenwerken met Belgen en Duitsers zou dan geboden zijn.
“Het gaat om een activiteit in het kader van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme (Operation Enduring Freedom, OEF).
Het is een oefening en een operatie die wordt opgezet en gecoördineerd door het Amerikaanse Special Forces Commando voor Afrika (JSOTF-TS).”
Als Amerika tegen Nederland zegt “spring” dan vraagt Nederland alleen maar “hoe hoog ?”
VSp gaat wellicht op OBA opereren onder ‘Billy Boy City, naast VSp. Kijk nog even de kat uit de boom….
Martin, dit zijn dan alleen de ‘landmissies’.
Beleidstuk Min. van BZ:
quote:
Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen is het van belang dat op de volgende drie speerpunten aanzienlijke voortgang wordt geboekt om de beoogde kwaliteitsslag te behalen binnen het GVDB. Allereerst moeten GVDB-missies en operaties strategisch worden ingezet als onderdeel van een geïntegreerd GBVB. De EU heeft een scala aan buitenlandspolitieke instrumenten tot haar beschikking om dreigingen in de Europese regio en daarbuiten het hoofd te bieden. Dankzij een samenhangende inzet van deze instrumenten, in lijn met strategische prioriteiten, kan de EU meer zijn dan de som der delen. Ten tweede moet worden gewerkt aan een verdere versterking van civiele en militaire capaciteiten om de effectiviteit van het GVDB en haar geloofwaardigheid te bevorderen. De EU- Lidstaten, inclusief Nederland, moeten zich nog meer inzetten om de gestelde capaciteitsdoelstellingen te halen en zo de positie van de EU als wereldspeler te versterken. Tenslotte erkent de regering dat de EU veiligheidsdreigingen niet alleen het hoofd kan bieden. Complementaire samenwerking met bilaterale en multilaterale partners, in het bijzonder de NAVO en de VN, blijft dan ook noodzakelijk.
Wat dacht je van de rol die de Marine speelt, waaronder de ‘Walrus’ met z’n afluister apparatuur ?
Op dit blog het verslag van een zoektocht naar Flintlock:
http://carlijnbult.blogspot.com/