Quote du Jour | Politieke willekeur (en demonisering)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“Ambtenaren kunnen straks wegens politieke willekeur worden ontslagen”

Het NRC-blog recht&bestuur haalt een uitspraak aan van bijzonder hoogleraar Ron Niessen. Op de site van het blad Binnenlands Bestuur sprak Niessen onlangs over een demonisering van de ambtelijke status die onder Rutte zal plaatsvinden. Het nieuwe kabinet regeert al met minder ministers dan anders. De VVD zou bovendien het aantal leden van de Eerste en Tweede Kamer willen verkleinen. Op ambtenaren wil het kabinet verder 1,8 miljard gaan korten. Wat de gevolgen hiervan zijn, behalve grote demonstraties? Bij WNL op Radio 1 was het gister onderwerp van gesprek. Een slotvraag in een interview met een deskundige luidde: “Wat gebeurt er als er teveel wordt gekort?” Het antwoord van de deskundige? “Dan heb je te weinig ambtenaren…”. Reaguurders op het stuk op de site van Binnenlands Bestuur roepen overigens ook een vraag op: hoe links of rechts zijn ambtenaren tegenwoordig?

Reacties (14)

#1 Carlos

ITEOTWAWKIT

  • Volgende discussie
#2 KJ

Paranoia viert weer hoogtij. Hoeveel stemmen en hoeveel tijd was er ook weer voor nodig om het aantal leden van de kamers (en/of het aantal kamers) terug te dringen ? Het is immers grondwettelijk vastgelegd – art. 51.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Eerst een meerderheid in 1e en 2e Kamer, dan verkiezingen, dan een 2/3e meerderheid in beide Kamers. Zou er dus over een jaartje door kunnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 prometeus

In dit verband is de quote van Soros in het Waanlink over de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China wel relevant:

“a quarter-century of calling the government bad has resulted in bad government.”

Nu is de overheid in Nederland inderdaad wel heel erg groot, maar ik zou ook zo 1-2-3 niet weten hoe je hem moet verkleinen, zonder de hoofdprijs op de vrije markt voor de dezelfde activiteiten te betalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJ

@Bismarck; Nee. Grondwetswijzigingen kosten je altijd nieuwe verkiezingen (en daardoor twee parlementen), en een 2/3 meerderheid (die er nu ook al niet is) voor meerdere wetsvoorstellen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Grondwet#Procedure_voor_wijziging

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Eerst even afwachten hoé men deze exercitie denkt te kunnen gaan uitvoeren, het strijdplan…“taken afstoten”, leden 1ste 2e Kamer verkleinen (gaat in deze kabinetsperiode niet lukken) zal te omslachtig en moeizaam blijken inderdaad KJ.

Ik denk dat ik wel weet waar een slag gemaakt kan worden @prometeus. De Ned. overheid heeft al decennia beleid gevoerd mensen met een waaier aan verschillende geestelijke/ lichamelijke beperkingen/ handicaps een arbeidsplaats te bieden (die op de zakelijke arbeidsmarkt volstrekt kansloos zijn en blijven). Moeten er duizenden zijn bij rijksoverheid en gemeenten (op stadhuis R’dam werken er tientallen), doen vaak “onduidelijk” werk in een laag tempo enz.enz. Kan je simpel eenvoudig zo wegschrappen, voldoen niet aan de norm van de Nieuwe Efficiëntie…

Maar ja, dan zal Donner eerst Himmleriaanse trekjes moeten krijgen. Moet je namelijk van het type grijs onbeduidend ambtenaartje zijn die overbodigen staat af te vinken op een clipboard…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ernest

Ik denk dat er meer met “taskforces” zal gewerkt gaan worden.
Die kunnen bovendien een beetje op afstand van de overheid opereren, je kunt het werk aanbesteden en dus je begroting in de hand lijken te houden en je hoeft niet volledige openheid van zaken te geven, m.a.w. de worstmakerij kan dicht blijven. Een beetje zakenman probeert er bovendien een win-win-situatie van te maken en daar is in dit kabinet natuurlijk niemand op tegen: je kunt bijv de overheidsadministratie ook weer te gelde maken op andere manieren.
Een beetje zoals in Afghanistan de beveiliging en het vervoer van troepen door huurlingen wordt gedaan.
Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat er met groepen burgers afspraken gemaakt kunnen worden, waarin zij bijv afspreken voor een bepaald laag bedrag hun burgerschap te pachten, en in ruil daarvoor voortaan zelf hun zaakjes te regelen, waar de overheid dan geen cent meer aan kwijt is: aan het eind van het jaar een lijst van geboortes en overlijdens, eigen ordedienst (of ingekocht bij een beveiligingsdienst) etc. Dat vergroot de saamhorigheid op lokaal niveau enorm.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@5: Je zegt nee en herhaalt dan wat ik zeg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 deja

Zolang er niet wezenlijk iets verandert in de manier van besturing van departementen zal de overheid nooit echt efficiënter en dus nooit echt goedkoper worden. Er is binnen de overheid een cultuur ontstaan waarin het nemen van verantwoordelijkheid door zij die bevoegd zijn zorgvuldig wordt vermeden en een cultuur waarin het werkelijk oplossen van problemen is vervangen door werken aan problemen (zonder ze ooit op te lossen).

Een en ander heeft er tot geleid dat uitvoerende ambtenaren meer en meer afstompen in organisaties waarin willekeur, protocollen en ons kent ons allang de norm is. Vraag het de gemiddelde agent/onderwijzer/douanier.

Bottom line: Politici zijn volledig kansloos in de strijd tegen de SGs en DGs. De Haagse toplaag heeft zich dusdanig goed ingegraven dat geen politicus ze uitgegraven krijgt. Yes Minister was een optimistische kijk op de werkelijkheid wat dat betreft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 KJ

@Bismarck; Ik zeg nee, ik voeg iets toe aan wat jij zegt, en ik maak onwaarschijnlijk dat zoiets in ‘een jaartje’ wel gebeurd zou kunnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Ambtenaar 0.0

Tetten en pinten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 bernd

Miner ambtenaren kan makkelijk, je krijgt allen meer inhuurkrachten….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@10: Nou nee, je voegt niets toe (afgezien van een incorrectheid, er is maar 1 keer een 2/3e meerderheid nodig, namelijk na de verkiezingen, zoals ik al zei). Ik al het nog 1 keer herhalen:
Eerst is een meerderheid in beide Kamers nodig, dan nieuwe verkiezingen en dan een 2/3e meerderheid in beide Kamers. Gezien mijn verwachting over de eerstvolgende verkiezingen, kan dat dus binnen een jaar gepiept zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

Gepiept? En waar denkt Bm in de 2e ronde die 2/3e meerderheid vandaan te halen? Huidige klein(st)e partijen (29 zetels) zullen sowieso nooit voor stemmen want dan is het óf onbeduidend verder reutelen of helemáál verdwijnen. Zijn dan nog slechts 22 tegens nodig van b.v. PvdA, D’66 en SP…nee, dit soort voorstellen zijn lekkermakende lokkertjes met de intentie van een dead dodo. Bedoel, waar begon Rutte zijn inauguratie mee? Dat je voortaan straffeloos een inbreker voorzichtig je huis mag “uitduwen”. Juridisch een absurdistisch holle voorstelling van zaken..

Nee, de ware aard van dit kabinet moet zich nog in een plooi vormen. Humorloos Momentenvoetbal om het Bruine Monster. Varend op de Waan van de Dag risicoloos doch spijkerhard catenaccio hopend op die ene dodelijke counter, draait uit op bloedeloos saaie 0 – 0, 0-1 of 1- 0. Ze kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen…in die geest.

Snappu?

  • Vorige discussie