De venezolaanse overheid heeft een groot boerenbedrijf dat in engelse handen was onteigent en zal de grond verdelen onder lokale boeren. De engelse eigenaar Vestey Group gaat in beroep tegen deze beslissing. Volgens de venezolaanse autoriteiten lagen de 32.000 hectaren van de boerderij braak. President Chavez heeft de oorlog verklaard aan de grootgrondbezitters, zo lijkt.
Mr Chavez has vowed to push ahead with a “war to the death against large landed estates, regardless of who the alleged landholders are”. (BBC)
Reacties (16)
Aha, stappen zijn snel gemaakt, Napoleon pleitte de Caudillos rollebollend over het volk heen zichzelf verrijkend en later kapotschietend en dan ineens terug naar 1830 uit zogenaamde edele motieven?
Mooi niet, alweer “die” Chinezen.
http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1357750/posts
Chavez en Mugabe vergelijken is appels en peren of beter gezegd nasi en mispels.
Maar waarom dan wel?
(tijd voor je link heb ik (nog) even niet)
Ach, beetje snel gereageerd bij het zien van de naam Chavez in combinatie met 1830. Zo nu en dan lees/hoor je wel eens wat en alle tekens wijzen op een herboren elan in de softbelly van Amerika. Er is ook veel te halen/jatten en daar moet je anti-vs (die jatten momenteel)en eigenlijk ook anti-bevolking (die hoort het toe) voor zijn. Er staan van die louche figuren op zoals Chavez die met ijzeren hand Venezuela bestiert op marxistische leest en daar zelf beter van wordt. De gewone burgerij is de pineut ook als ze een stukje grond met, ongetweifeld, adders onder het gras. Chinese zakenbezoeken zijn in Venezuele orde van de dag, dikke mik met Chavez..zet jodelende mood in” waar gaan we heen hoe moet dat gaan” .
IK geloof dat ik de schotel maar eens aanzet, wil ook amusement met boze koppen, schijnheilige blikken en schuimende bekken zien. Helaas heb ik hier geen freezeknop op de minitv
twijfel met LANGE IJ potverdikkie (VMBO kon nog net)
@4
Ik ben blij dat ik de enige niet ben..
Chavez verdient onze steun, zolang hij doet wat de werkende klasse in Venezuela wil. Hij wordt gesteund door een overweldigende meerderheid van de (overwegend arme) bevolking: die koos voor Chavez bij de verkiezingen, ten tijde van de rechtse coup waarbij hij eventjes werd afgezet en recentelijk in een door de oppositie georganiseerd referendum. Dat doet Mugabe hem niet na.
Wat is er mis met het onteigenen van grootgrondbezitters? Ik kan met de beste wil van de wereld geen nadelen van zo’n beleid bedenken. Huilende Britse kapitalisten denken daar anders over, allicht: daar zijn het huilende Britse kapitalisten voor.
Chavez is een populist die ondemocratische acties niet schuwt. Bij het laatste referendum heeft hij er alles aan gedaan om het voor de oppositie te doen mislukken: brandstichting en het in scene zetten van coups (nee die ene waar een docu van is gemaakt is wel door de CIA in gang gezet).
Dat grootgrondbezit in Zuid-Amerika een groot sociaal probleem is erken ik direct. Maar of de oplossing ligt in het oprollen van bedrijven die werk verschaffen aan de lokale bevolking en hun goederen afzetten in het eigen land, betwijfel ik.
Wat voor goeds Chavez allemaal zou doen voor arme bevolking weet ik niet. Het lijkt mij vooral symbolisch. Wat wel duidelijk is dat hij de economie frustreert door de grote middenklasse dwars te zitten.
Ik heb Chavez, mede omdat hij democratisch aan de macht is gekomen, altijd het voordeel van de twijfel gegunt. Maar ik volg hem wel kritisch en deze laatste actie belooft weinig goeds voor de toekomst.
Larie, chinezen timmeren aan de weg in Zuid-Amerika (dank voor het artikel), de VS raakt haar achtertuin kwijt. Een keer knipperen met de ogen en ze is omgevormd in een oosterse tuin vol pagodes en bonsai.
Misschien doen ze het beter dan de spanjaarden of Portugezen, dat was toch ook niet echt fraai. Ik vraag me soms af wat de oorzaak is van die niet aflatende stroom plunderaars die op Zuid-Amerika afkomen. Sinds mensenheugenis komen daar volkeren hun zakken vullen. Zou het het ontbreken van een zekere homogeniteit van de bewoners zijn die ze zo kwetsbaar maken? Of geografische barrieres in combinatie met de geisolationeerde immensheid. Ik weet het niet.
er is ook gewoon erg veel te halen
Maar het zijn interessante punten die je noemt larie “geografische barrieres in combinatie met de geisolationeerde immensheid”: dit doet me denken aan de nachten dat ik werd onderwezen in argentijnse geschiedenis door een argentijnse huisgenoot in Mendoza. Hij had een kaart van Zuid Amerika aan z’n muur hangen en iedere keer stond hij op en latijns gesticulerend visualiseerde hij vlootbewegingen langs de zuid amerikaanse kust, de opmars van veroveraars en de golven van ontwikkelingen die over dit continent kwamen. Op die momenten was hij soms dodelijk vermoeiend en narrow-minded maar hierop terugkijkend zou ik graag weer eens een college van hem willen volgen.
(en een dozijn empanadas naar binnen werken)
@larie
De combinatie van al eeuwen durende goudkoorts met het vrijwel uitsterven van de oorspronkelijke bevolking. Effe snel googlen levert dit op:
http://www.kporterfield.com/aicttw/articles/disease.html
Mijn inschatting is dat daarna de buitzoekers een braak liggend land aantroffen. Helemaal plaatsen kan ik ’t niet, maar ik me niet aan de indruk onttrekken dat het ontvolken van Zuid-Amerika zeer betekenisvol is.
Overigens geldt voor de indianenstammen van de Amazone tegenwoordig een cordon sanitaire, want zodra die in contact komen met blanken schijnen ze massaal dood te gaan aan gewone verkoudheid.
Heb je “Gun, Germs and Steel“wel ‘ns gelezen?
Ik kan niet zo verontwaardigd zijn over deze historisch te rechtvaardigen onteigeningen. De manier waarop deze latifundias in handen van tegenwoordig zichzelf als zulke nette, legale bedrijven profilerende landeigenaren, is honderd keer gewelddadiger en schandaliger. Het is treurig voor de huidige CEOs, nette burgermannetjes die hun hele leven alleen maar binnen demazen van de wet bewogen, maar historisch kan ik het alleen maar toejuichen.
Mugabe heeft naast de landonteigeningen die ik wel rechtvaardigen kan, natuurlijk andere kwalijke trekjes die van hem een grotere fascist maken, dan Chavez, die zit nog op het randje.
@Pelayo: nee ik ben bezig in zijn nieuwe boek: Collapse.
@de rest: ook al voel ik mij aangetrokken tot onmogelijke projecten het was niet mijn bedoeling om het zuid amerikaanse grootgrondbezit te verdedigen. Ik schreef Chavez doet een Mugabe en niet Chavez is Mugabe.
“ook al voel ik mij aangetrokken tot onmogelijke projecten” is een uitspraak die mij aanspreekt, mijn dag is goed. Soms zijn de niches binnen Sargasso de beste plekjes om te vertoeven.