Eerstekamerlid Jos van der Lans van Groenlinks kijkt met veel cynisme naar prinsjesdag. Hierin staat hij niet zo heel ver van de non-discussie op sargasso van gisteren. De geluiden voor een grondige herziening zoniet afschaffing van prinsjesdag komen hier en daar naar boven. Al langer is er in Nederland een discussie over het nut van de troonrede. Vooral omdat er zoveel moeilijke woorden instaan, of misschien beter gezegd, omdat de taalkennis van de gemiddelde Nederlander zo drastisch laag is. Kan prinsjesdag beter, moet het beter? Of is het allemaal wel best zo á la ach, het zijn maar belastingcenten?
Reacties (15)
Dat BureauTaal is in elk geval tegen afschaffing van Prinsjesdag; dat ontneemt ze de jaarlijks mogelijkheid hun product in de nationale media te pushen. (Voor ze over de troonrede beginnen, kunnen ze beter eens hun eigen website onder handen nemen: “Met het door ons ontwikkelde instrument Texamen (www.texamen.nl) analyseren we op een objectieve manier het taalniveau van uw communicatieve uitingen. Op basis van deze analyse bepalen we hoeveel procent van uw doelgroepen uw communicatieve uitingen begrijpt.”)
@scilnv: dat bureau taalvaardigheid mag in ieder geval wel eens een lesje wetenschapsfilosofie volgen.
Bullshit natuurlijk. Die methode is per definitie niet ‘objectief’. Waarschijnlijk hooguit ‘gestandaardiseerd subjectief’.
Overigens vind ik het niet zo heel idioot dat er één dag per jaar is waarop de plannen voor het komende jaar (en hoe die te betalen) worden ontvouwd.
En wat rituelen daaromheen mogen best. Ik bedoel: hadden we hier ook maar een black rod en bijbehorende deurdichtsmijterij.
Maar wat ik eigenlijk een grotere gotspe vind, is die zogenaamde 0.2% overschot die we volgend jaar gaan krijgen.
Alsof economische prognoses met 0.1% nauwkeurig te maken zijn!
Wat te denken van de Interlevensbeschouwelijke Bezinningsbijeenkomst in de Grote of St. Jacobskerk voorafgaand aan de troonrede.
http://www.prinsjesdagviering.nl/index.html spreekt nog slechts van een bijeenkomst.
Prinsjesdag is al eeuwen een feestdag voor Orangisten:
Oorspronkelijk was Prinsjesdag de feestelijk gevierde verjaardag van de stadhouder Prins Willem V (8 maart). In de patriottische tijd werd Prinsjesdag aangegrepen om demonstraties van Oranjegezindheid te houden
http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag
Op 23 september 1787 was de rust hersteld. Prinses Wilhelmina en haar echtgenoot keerden terug naar Den Haag. (Waarschijnlijk is Prinsjesdag naar die gebeurtenis vernoemd)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhouder_Willem_V
Ja ja, het was een dag met veel jolijt……..
Prinsjesdag opzich is te tolereren maar zaken als de Geile Ridders/Gele Rijders hoeven van mij echt niet… Wat een achterhaalde toestanden zeg. Zolang dit een uitsluitend symbolische functie heeft, en er geen Geile Ridders gesignaleerd worden in en nabij Uruzgan, mag het van mij best een stapje minder…
“Drastisch lage taalkennis” is inderdaad beroerd Nederlands ;-)
Het hele koningshuis is poppenkast die me niet snel genoeg afgeschaft kan worden. Maar nee, zelfs de Kamer een informateur laten benoemen is niet bespreekbaar.
En ach, wat moet je verder met zo’n troonrede? Het is het resultaat van onderhandelingen in de ministerraad wie er het meeste zinnetjes in kan krijgen, geschreven door mensen die er bijna per definitie niet in slagen een fatsoenlijke zin te produceren, die bovendien de troonrede alleen maar interessant vinden voor hun eigen stokpaardjes, uitgesproken door iemand die ook nog nooit normaal Nederlands gesproken heeft. Een voorbeeld voor taalgebruik in het Nederlands kun je het niet noemen…
@boog:
Beetje verder dan je neus lang kijken leert dat die prognoses gebaseerd zijn op cijfers van het CPB, die er bepaalde randvoorwaarden (groei, olieprijs, etc) aan verbindt. Binnen die randvoorwaarden kan je weldegelijk nauwkeurig zijn.
Oh ja, die olieprijs. Dit stuk in de miljoenennota gaat daarover.
Belangrijke zin: “De hoge olieprijs (zie box 2.2.1) heeft (nog) niet geleid tot een demping van de internationale economische bedrijvigheid: de wereldgroei was zeer sterk in 2004 en 2005 en zal naar verwachting ook de komende tijd hoog blijven.”
Uh, vijf jaar continue stijging van de olieprijs en dan ga je er nu vanuit dat het alleen maar “hoog blijft”?
Steeph: dat hoog blijven heeft in deze zin te maken met de wereldgroei, niet met de olieprijs. Maar het spreekt voor zich dat Ome Gerrit die olieprijs geen probleem vindt. Dat scheelt ‘m een smak in de aardgasbaten, waarna hij trots kan vertellen een overschot(je) te hebben. Ja Gerrit, nou de BTW op eerste levensbehoeften nog 5 % omhoog – lekker denivellerend – en de BV Nederland maakt winst. Moet de NMA die monopoliepositie niet eens gaan onderzoeken?
@Eric: Oh ja. Oeps. Gelukkig zit ik niet helemaal fout (ik wist dat ik het gelezen had namelijk). Stukje verder op staat:
“De verwachting is dat de olieprijzen de komende jaren hoog zullen blijven.”
Is de laatste maanden niet de olieprijs met 25 procent gezakt? De stijging is niet continue, en daarnaast: welk scenario is het redelijkst? Zeker niet het ‘binnenkort is olie 200 dollar per vat’-verhaal van de Peakoil-adepten.
“Redelijk” is volgens mij wat in de lijn der verwachting ligt. Als je een vijfjarige trend hebt (met nu en dan wat pieken en dalen, zoals nu) omhoog, dan is het volgens mij redelijk te verwachten dat het nog wel een stukje doorstijgt. Dus een olieprijs van 80 dollar eind 2007 is niet vreemd.
Als je een begroting opstelt, ga je toch niet overal van de meest optimistische voorspellingen uit toch? Je moet een veiligheidsmarge inbouwen.
Em.. jawel, per definitie. Maar goed, wat ligt in de lijn der verwachting, wat weet jij wat al die anderen (van CPB tot SNS) niet weten?
Je gaat ook niet van de meest pessimistische voorspellingen uit. Anders kan je ook rekening houden met 20 miljoen Afrikaanse migranten in 2015.