Superjachten blijven belastingvrij.
Jachten verbruiken enorme hoeveelheden brandstof – en in de regel geldt: hoe groter het schip, hoe meer diesel en navenant grote hoeveelheden broeikasgassen. De meeste zogenaamde superjachten stoten duizenden tonnen per jaar uit’, schrijft Tagesschau. ‘Ter vergelijking: een persoon in Duitsland produceert gemiddeld ongeveer elf ton broeikasgassen per jaar.’
Niettemin blijven eigenaars of huurders van jachten profiteren van een vrijstellingsregel in de CO2-emissiehandel. Naast grote industriële bedrijven en luchtvaartmaatschappijen zullen vanaf 2024 ook het wegverkeer en de gebouwde omgeving vallen onder het emissiehandelssysteem, evenals passagiers- en vrachtschepen met een bruto geregistreerd tonnage van 5000 of meer. Dit geldt echter niet voor ‘niet-commerciële exploitanten of zuivere recreatievaartuigen’, liet de Europese Commissie aan Tagesschau weten.
[Bron: 360 Magazine]
Reacties (4)
Dat biedt mogelijkheden om de Amphicar verder te ontwikkelen.
Hoe is die uitzondering (en ook allerlei uitzonderingen voor privéjets) erin gekomen, vraag je je dan af?
Aan de andere kant: Superjachten zijn niet zozeer om te varen, maar om te showen, toch?
Sommige belastingen/heffingen kosten meer om binnen te halen dan dat het opbrengt.
Want waar heeft de uitstoot plaatsgevonden, welk land is daar heffingsplichtig, en wat indien buiten territoriale wateren?
Superjachten van oligarchen zijn doorgaans ook een spaarpot voor slechte tijden. Als Putin je bedrijf of geld afpikt, heb je altijd nog een jacht van 100 miljoen ver buiten Rusland liggen dat je best voor 30 miljoen kan verpatsen.
Daarnaast is het een ontmoetingsplaats voor zaken en familie. De permanente bemanning aan boord krijgt opdracht het schip naar Dubai te varen alwaar de eigenaar per vliegtuig arriveert en per helikopter aan boord komt voor een party met zakenvrienden in het weekend. Daarna gaat het jacht bovenop een transportschip voor een weekje vakantievaren rond de Bahama’s.
“Sommige belastingen/heffingen kosten meer om binnen te halen dan dat het opbrengt.
Want waar heeft de uitstoot plaatsgevonden, welk land is daar heffingsplichtig, en wat indien buiten territoriale wateren?”
Sorry, maar dit is echt onzin. Ik vaar ook de wereld rond, op dezelfde plekken waar ook superjachten varen. En tank aan dezelfde pomp. Maar ik moet wel gewoon belasting betalen, ondanks dat onduidelijk is waar de uitstoot gaat plaatsvinden en welk land daar heffingsplichtig is, en uiteraard vaar ik ook meestal buiten de territoriale wateren…
Wat is dit voor waanzin dat normale mensen wel belasting moeten betalen voor hun diesel maar multimiljonairs niet?
Mij eerste reactie zit nog steeds in de spamfilter, maar kortgezegd: het gaat over CO2 heffingen voor grote schepen, niet over belasting op diesel.