Wereldtemperatuur | Update mei 2017

Serie:

DATA - Weer een maand, weer nieuwe records voor de langlopende reeksen.
El Nino wordt niet gevolgd door een La Nina. Dus zien we weinig terugval in de afwijking van de wereldtemperatuur.
In onze trendreeks is de waarde al ruim 3 jaar niet onder de 0,5 gekomen.


In de tussentijd is er alweer iemand in de media die verwarring zaait over wat bekend is over de opwarming van de aarde. We kunnen hier zo langzamerhand een aparte rubriek van maken. Maar u kunt ook elders weer een repliek lezen natuurlijk.

Voor de klimaatnerds onder u nog een onderzoek naar de problemen met de satelliet meetreeksen.

Een korte maar duidelijke uitleg over verloop temperatuur en CO2 in de laatste 800.000 jaar.

En de laatste inzichten op het vlak van stijging van de zeespiegel. Het gaat waarschijnlijk harder dan tot nu toe voorzien.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (15)

#1 Kacebee

Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend

… tot een aantal jaren geleden. Hoe groter het aantal maanden waarover het gemiddelde loopt, hoe minder die grafieken zeggen over het recente verleden. En over de toekomst zeggen ze helemaal niks.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Wat wil je daarmee zeggen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

@Steeph: ik was 13 toen ik Joop den Uyl hoorde vertellen over Limits to Growth. #storyofmylife
Den Uyl had het niet over CO2, maar toch is elk woord waar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Raymond Horstman

De zeespiegel stijgt harder dan ik hebben kan.
De zeespiegel stijgt harder dan ik drinken kan.
De zeespiegel stijgt harder dan het land aan kan.
Harder dan ik hebben kan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3: Wat was eigenlijk het Nederlandse verbruik van fossiele brandstoffen voor de oliecrisis? En dat van nu? Hoe wijs de woorden van den Uyl ook waren, ze zijn aan aan dovemansoren gericht geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Raymond Horstman

@5: Het verbruik van fossiel brandstof weet ik niet maar ik heb op de site van de Wereldbank wel gegevens over de CO2-emissies. In 1973 bedroegen deze 166 miljoen Kiloton en in 2013 was dat min of meer gelijk gebleven op 169 miljoen kiloton. Dus helemaal aan dovemansoren gericht was het ook niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Denk je dat dat bewust was, of gewoon het gevolg van efficientere en schonere techniek?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@6: Naja, als we het over CO2-emissie gaan hebben, dan blijkt er toch echt niets geleerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 hermann

Hoewel ik geen wetenschapper ben, besef ik, dat ’t moeilijk is al die miljarden mensen eten te geven. Hongersnoden nemen gelukkig af, veel mensen zijn beter af dan 100 jaar geleden. Ik ben ook geen klimaat-ontkenner. Ja, de CO2 emissie is ’n heikel punt. Zoals ook de opslag van radioactief afval.

In Ahaus (maar ook in andere Duitse steden) net over de grens met Duitsland, is ’n zgn. ‘Zwischenlager’ voor atoomafval. Net als de opwarming van de aarde ook niet ‘je van het’.

De miljarden van mensen eten te geven is ’n groot goed – dat doen de mensen toch maar mooi allemaal. Hoe de keerzijden hiervan opgelost kunnen worden, géén idee.

’n Doku over opslag van radioactief afval:

https://www.youtube.com/watch?v=8B09Dqtt4gw

Hier ’t ‘Zwischenlager’ van Ahaus:
https://www.google.nl/maps/search/atommuhlzwischenlager+ahaus/@52.0854436,7.040519,14z

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Hans Verbeek

@5:

Wat was eigenlijk het Nederlandse verbruik van fossiele brandstoffen voor de oliecrisis?

Dat kun je zelf toch wel uitzoeken, slimmerik.
Het maakt natuurlijk helemaal niets uit wat de Nederlandse CO2-uitstoot was in het verleden… je kunt er niets meer aan veranderen.
@8: Als je echt bezorgd bent om die CO2-uitstoot, dan kun je natuurlijk beginnen met je eigen CO2-uitstoot te verlagen, Bismarck. Koud douchen, alleen lokaal geproduceerde spullen en voedsel kopen en nooit meer in een auto of vliegtuig stappen.

@7: maakt voor het uiteindelijke verbruik niets uit, toch.
Of je het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert om het klimaat te redden of omdat de voorraad beperkt is, maakt uiteindelijk helemaal niets uit. De reden waarom doet helemaal niet ter zake.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Hemaworstje

@10, ga lekker koud douchen Verbeek, het bbq vlees is hier niet aan te slepen en de aggregaten draaien 24/7 als een dolle op diesel.
“Dorpsfeestje”, en de rest is op vakantie naar het buitenland voor een paar honderd euro.
Wat hier op Sargasso nog rondwarrelt heeft het vakantiegeld al besteed aan drank,quinoamayonaise en deurwaarders of kunnen niet weg i.v.m. dieren.

Kolenproductie in 2017 gestegen in VS, India en China.
Deze stijging komt procentueel uit op 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Voorraad zat.Mensen zat.
Dat is 2/3 deel vd wereld,over Afrika zal ik maar niet beginnen.
Verdomd weinig kernenergie of gasleidingen.
Gebruik je niet teveel shampoo, houten tandenborstel? geen deo maar gewoon een zakje lavendel onder je klotsende oksels?
Hoeveel KW heb je hier al verbrand met 0 % effect op je verbale uitstoot?
Have a happy life.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 John

@10: wat een stuk meer zoden aan de dijk zet, is het stoppen met gebruikmaken van internet. De servers waar al die sites op draaien die je bezoekt vreten energie en zorgen voor net zoveel uitstaat als de luchtvaarsector. Ik zie je geregeld pleiten voor koud douchen of niet meer met de auto, maar dat is peanuts als je het vergelijkt met de CO2-uitstoot van het internet (en dan heb ik de fabricage van computers, tablets en andere apparaten waar je mee op internet kan nog niet meegeteld). Als je dus ook maar enigszins consequent bent…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@10: “Als je echt bezorgd bent om die CO2-uitstoot, dan kun je natuurlijk beginnen met je eigen CO2-uitstoot te verlagen”
Ja dat roep je wel vaker, overigens zonder mijn CO2-uitstoot te kennen. Als je dat als argument bedoelt (maar dat zul je dan vast weer gaan ontkennen) slaat het nergens op. Ik kan mijn eigen CO2 uitstoot tot 0 reduceren, maar daarmee zijn mijn zorgen geen millimeter vooruitgeholpen (tenzij ik een erg radicale methode gebruik voor mijn nul-uitstoot).

“Het maakt natuurlijk helemaal niets uit wat de Nederlandse CO2-uitstoot was in het verleden… je kunt er niets meer aan veranderen.”
Maar het gaat om de Nederlandse CO2-uitstoot van nu; Die is hoger dan voor de oliecrisis (en dan ooit). Conclusie: De woorden van den Uyl hebben dus niet bepaald effect gesorteerd. In het vervolg misschien in dat advies van je dat douchen maar helemaal schrappen (koud water kost immers ook nog steeds energie)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Louis

@12: Of je verbiedt wereldwijd de bevolking om meer dan 2 kinderen te krijgen. Moet je eens kijken hoe snel het milieu er dan op vooruit gaat. Risico is wel dat je circa 2.5 mljn moslims achter je aan krijgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Hans Verbeek

@12:

Ik zie je geregeld pleiten voor koud douchen of niet meer met de auto, maar dat is peanuts als je het vergelijkt met de CO2-uitstoot van het internet

Ieder draagt bij op zijn eigen manier, John. Ik probeer mijn CO2-uitstoot te beperken op mijn manier. Als jij denkt dat offline gaan zinvoller is, dan kan jij dat doen.

@13:

Ik kan mijn eigen CO2 uitstoot tot 0 reduceren, maar daarmee zijn mijn zorgen geen millimeter vooruitgeholpen (tenzij ik een erg radicale methode gebruik voor mijn nul-uitstoot).

Je zorgen maken is een proces in je hoofd: je kunt er gewoon mee stoppen. Je bent immers baas over je eigen gedachten.
Het helpt ook niet, Bismarck, je zorgen maken of ze hier op Sargasso telkens maar in te tikken.
CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door fysieke handelingen, niet door gedachten. Je CO2-uitstoot verlagen kan door bepaalde handelingen niet meer te doen of juist wel te doen.

In het vervolg misschien in dat advies van je dat douchen maar helemaal schrappen (koud water kost immers ook nog steeds energie)?

In de winter zwem ik graag in zee en open water. Goed voor de doorbloeding van je huid en de vetverbranding.
Hoeveel energie kost koud open water?

  • Vorige discussie