“Ik ben híer de burgemeester en gelukkig niet van heel Nederland of laat staan Europa. Dus ik treed hier op. De asielzoekers meldden zich eerst in Duitsland en dus moet daar hun procedure worden afgehandeld. De Duitsers moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”
En dus laat burgemeester Jos Heijmans van Weert overlastgevende asielzoekers de grens naar Duitsland overzetten. Heijmans kwam vorig jaar ook in het nieuws, toen hij een Syrisch gezin hielp onderduiken dat tegen zijn zin naar Duitsland uitgezet zou worden. Het eigengereide optreden is goed voor het mediaprofiel van Heijmans, maar wie heeft er verder baat bij?
Reacties (20)
De inwoners van Weert, als wat hij zegt klopt.
Het is wel redelijk absurd, om in Weert iemand uit te zetten naar Duitsland. Tenzij ze even doorrijden naar Hannover oid, maar het zal wel gewoon op twee meter achter de grens moeten.
Wat ik niet snap is – waarom sluit je ze niet gewoon op? Zo leuk is dat toch ook weer niet?
@2: Van Weert naar Duitsland uitzetten kan hij helemaal niet. De jurisdictie van Heijmans eindigt namelijk op een kilometer of 15 vóór de Duitse grens (niet alle Limburgse gemeentes grenzen aan Duitsland). De overlastgevende asielzoekers opsluiten kan hij ook niet, alleen een rechter kan vrijheidsberovende straffen opleggen (eerder probeerde Heijmans daar al aan te morrelen door de asielzoekers huisarrest op te leggen). Maar de weg naar de rechter is (waarom?) nooit bewandeld. Kort en goed komt het erop neer dat deze burgemeester in willekeur én in strijd met de wet zijn gemeente bestuurt. Klaarblijkelijk vindt de gemeenteraad dat goed, want anders had deze burgemeester met gemak uit zijn functie ontheven kunnen worden.
@3: Wel raar, want de politie kan voor ‘overlast’ je grootmoeder nog een paar dagen vast zetten. Of hebben ze zulke goede advocaten dat ze daar onmiddellijk weer uitgeluld worden?
@3: je bent nogal zeker van je zaak, maar dat is toch wat voorbarig:
– Het uitzetten gebeurt niet door de burgemeester zelf, maar conform Europese regels door de dienst Terugkeer en vertrek, die daarvoor bedoeld is.
– Het huisarrest is niet voorgelegd aan een rechter, dus of dat in strijd met de wet was is tot die tijd geen feit maar een mening.
@4: Dat kan de politie niet zomaar. Alles meer dan 15 uur kan alleen als de politie je vervolgens ook voor een rechter-commissaris gaat voorgeleiden, in verband met een specifieke verdenking (bijvoorbeeld omdat je grootmoeder in de hele straat vuilnisemmers was aan het slopen), onder heel bepaalde voorwaarden en zelfs dan zit er een maximum van 6 dagen aan (waarbij de rechter-commissaris na 3 dagen moet besluiten of de volgende 3 dagen gerechtvaardigd zijn).
Maar bedenk dat deze burgemeester buiten de politie om optreedt; Hij roept een noodbevel af en gebruikt dat om een bepaalde groep mensen zonder concrete verdenking voor langere periode (in dit geval in eerste instantie 10 dagen) huisarrest te geven. Dat zal er waarschijnlijk mee te maken hebben dat de politie de vingers er niet aan wilde branden (omdat ze vermoedelijk onmogelijk een verdenking tegen alle 25 betreffende asielzoekers staande zou kunnen houden). De burgemeester heeft gewoon naar een gemakkelijke weg gezocht.
@5: De burgemeester stelt dat “Hij heeft de Haagse Dienst Terugkeer en Vertrek gedwongen het verdrag van Dublin toe te passen”. Dat lijkt me ook een onmogelijkheid. En wat het huisarrest betreft is er jurisprudentie, dus dat is wel degelijk al eens aan een rechter voorgelegd, die heeft geoordeeld dat het in strijd met de wet is (zie link #3).
Met de huidige wetgeving is het denk ik heel lastig om overlastgevende kansloze asielzoekers het hoofd te bieden. De burgemeester moet zeer vindingrijk en vastbesloten zijn in het belang van zijn inwoners en de echte asielzoekers.
@7: Staat inderdaad in het artikel “overlast bezorgende asielzoekers” (kansloos vond ik dan weer niet). Maar erg specifiek is het niet. Hoe bezorgen ze overlast? Als ze overlast bezorgen kan de politie dat afhandelen. Het feit dat dit klaarblijkelijk niet gedaan wordt laat zien dat die “overlast” er enkel bestaat omdat die mensen simpelweg daar aanwezig zijn.
@8: Als de betreffende asielzoekers eerst een aanvraag in Duitsland gedaan hebben, zijn ze in Nederland inderdaad volstrekt kansloos, want Nederland grijpt elke grond om een asielverzoek af te wijzen aan, dus zeker de grond dat er al elders in de EU asiel aangevraagd is.
@8: zakkenrollerij, diefstal, vechtpartijen, vandalisme, bespugen en intimideren. Op een gegeven moment moet de politie zich ook weer aan andere taken kunnen wijden.
@10: Daar zitten minstens vier handvaten tussen om met de huidige wetgeving de betreffende asielzoekers mee aan te pakken. Er zijn dus twee mogelijkheden: De huidige wetgeving wordt onvoldoende benut (en je verwijt in #7 is dus onterecht), of er is onvoldoende concrete verdenking van deze feiten tegen de asielzoekers, in welk geval het maar goed is dat de wet zich beperkt tot haar huidige grenzen.
Mooi staaltje hoe je onderbuik/borreltafel/klok&klepel praat keurig, netjes en feitelijk en met echt verstand van zake de mond moet snoeren!
Dank Bismarck!
@9: Dat weet ik, maar dat stond niet in het artikel. Ik had dus graag gehad dat diegene zelf daarop reageerde.
Alleen is het handvatten.
@10: wat #11 schreef en: Kun je dat onderbouwen?
@14: Vandale meent dat beide kan: http://vandale.nl/opzoeken?pattern=handvat&lang=nn
De bevoegdheden van de burgemeester doen er hier niet toe. De Dienst Terugkeer en Vertrek gaat de klootzakjes over de grens zetten. In Duitsland moet de procedure worden afgehandeld. Misschien komen ze weer terug maar het lijkt me zaak het leven van deze jongens zo zuur mogelijk te maken. Dan gaan ze het ergens anders misschien proberen.
@16: Knieval aan slechte spelling, fatsoenlijke lieden doen daar niet aan mee.
@18: Soms, heel soms, mag je de spelling wel wat speling gunnen.
Ter herinnering: De Limburger stemt graag op iemand ‘uit de buurt’ en een dagelijks in het nieuws zijnde politicus komt uit Weert. Hoewel diens PVV niet in de gemeenteraad zit, bleek er bij de Tweede Kamerverkiezingen ook in Weert (naar beneden scrollen) aanhang.
Niemand die dat daar hardop zegt, maar met de verkiezingen voor de deur kan de stemming onder het publiek zeker een rol spelen.
@17“De bevoegdheden van de burgemeester doen er hier niet toe.”
Mij leek dat nou juist de essentie van dit topic.