De Russische vloot in de Middellandse Zee heeft een Nederlandse onderzeeër verjaagd die te dicht in de buurt van hun vlaggenschip kwam. Zeggen de Russen. De Nederlanders houden hun mond stijf dicht. Want geheim. Maar de boodschap is helder: jullie Russen vliegen al jarenlang met straaljagers hinderlijk door ons luchtruim, wij gaan met onze onderzeeër even terug pesten.
Het schijnt in de lucht altijd een joviale boel te zijn, met Russiche piloten die tegen begeleidende Nederlandse F16’s zeggen dat ze ook maar gewoon in opdracht een rondje vliegen. Hoe het in de Middellandse zee ging, zullen we allicht nooit weten. Maar uit het voetbal weten we dat een vriendelijke handdruk voor het fluitsignaal geen belemmering is voor een doodschop erna.
Reacties (25)
“jullie Russen vliegen al jarenlang met straaljagers hinderlijk door ons luchtruim, wij gaan met onze onderzeeër even terug pesten.”
Oef, drie fouten in één zin. De Russen vliegen niet door Nederlands luchtruim (en bovendien niet met straaljagers) en je kan moeilijk van terugpesten spreken, want de Kuznetsov (en dus ook de Nederlandse onderzeeër, als die in de buurt was) voer in internationale wateren, waar elk militair schip gewoon mag varen en volgens de Russen was de onderzeeër niet bepaald dichtbij genoeg (20km) om verkeershinder te veroorzaken. Ik hou het vooral op een stukje spierballendiplomatie, zoals we dat ook wel kennen van ruim een eeuw geleden.
Er kunnen twee redenen zijn voor deze Russische uiting:
a) 11 mijl is binnen torpedo range en een torpedo heeft geen lock-on-target sonar of zoiets detecteerbaars, dus is het onhandig om binnen die afstand te komen. Een beetje alsof je met een geladen wapen loopt te zwaaien op straat.
b) ze willen aangeven dat ze de Walrus gevonden hebben, en daarmee zeggen dat ze die capability hebben. En dat je dus voor hun moet oppassen. En dat zegt eigenlijk weer dat de Russen minder capabel zijn dan ze voorgeven; ze hebben deze bluf nodig.
Maar hoe verjaag je een onderzeeër? Gewoon kssst roepen?
@3: En als kssst niet helpt dan BOEH
@2 Moderne torpedos zijn niet dezelfde als de ongeleide van opa. Ze hebben een bereik van ongeveer 35 zeemijl, kunnen autonoom een doelwit volgen en zelfs omkeren voor een tweede poging.
Maar belangrijker is waarom de Walrussen zo geliefd zijn bij NATO operaties: het zijn varende afluisterposten.
@5: Als de russen ze kunnen detecteren (als) dan zijn het waardeloze boten geworden, tijd voor nieuwe.
@6.
Defensiebudget zal toch al omhoog moeten in het volgende kabinet, belastingen voor de rijken omlaag, dus de man met de pet mag weer betalen.
Beste Christian, als je er geen verstand van hebt kun je er beter ook niet over schrijven want dit is gewoon bedroevend.
@8: Als je geen correcties levert op Christian’s artikel moet je ook niet zo’n bedroevend comment schrijven. Boter bij de vis.
@9: want zelf een beetje nadenken is te moeilijk?
@1 Point taken. Maar je conclusie is dezelfde waar ik op aanstuur.
KJH’s tweede punt is raak.
Rusland voelt zich angstig en onzeker. Daarom laat Poetin zien dat hij alert is en mooie spullen heeft.
Dat gebeurt in de lucht, maar ook op zee.
In de zorgelijke realiteit is terug wat we Mutually assured destruction noemden vroeger (MAD); daarom praat Poetin wat achteloos over kernwapens.
Dit soort incidentjes passen in dit patroon.
@10: Als ik nadenk over jouw argumentatie dan is mijn conclusie dat je een troll zonder argumenten bent.
Wat die onderzeeërs doen is analyseren hoe de Russische vloot in oorlogsomstandigheden werkt. Omgekeerd kijken de Russen met hun straaljagers hoe wij reageren en hoe onze radarsystemen werken als ze langs komen vliegen.
Deze informatie kan nog wel eens van pas komen nu Putin een vriendje in het Witte Huis heeft.
http://www.dailysquat.com/wp-content/uploads/2016/08/Coz_b_9XEAATTRl-646×437.jpg
@6: Mijn indruk is dat de Russen gewoon een mazzeltje gehad hebben.
@3: Je gaat boven ze varen. En je blijft dat doen, zelfs als ze koers wijzigen. Daarmee geef je aan dat je ze gevonden hebt. En dan verdwijnen ze wel, want ze willen onzichtbaar blijven.
@16: Als ze inderdaad op 20km afstand voeren kan dat dus niet.
Maar helikoptertje of drone op de onderzeeër afsturen en een klein bommetje in het water droppen. De boodschap is dan heus wel duidelijk.
@17: Het is niet een enkel schip, het grote schip in het midden wordt bewaakt door een kleine vloot er omheen. Een van die kleine schepen kan makkelijk een detour van een paar uur maken om een onderzeeer te verjagen. Een schip als dat haalt de twintig kmh (~ 13 knots) wel.
Depth charges worden gezien als agressief. Dat zal hier niet aan de orde geweest zijn (nog).
@18: Precies, een snel rubberbootje is ook al effectief. Kun je mee rondcirkelen boven de onderzeeër.
Maar als je een paar onschuldige rotjes in het water laat ontploffen, gaan die jongens die zitten te luisteren een aardige klap in hun koptelefoon horen. Ik bedoelde geen depth charges.
Ik las ooit dat bij een Navo-oefening een handgranaat in het water gegooid werd toen de Nederlandse onderzeeër gevonden was.
(door een bondgenoot van ons).
“jullie Russen vliegen al jarenlang met straaljagers hinderlijk door ons luchtruim”
Toen ben ik opgehouden met lezen. Gast, werkelijk…
@21: Hoezo? Was het niet “door ons” luchtruim? Of was het niet “hinderlijk”?
Als ik google vind ik weldegelijk diverse schendingen van het Nederlandse luchtruim door Rusland, overigens.
@21: Ja leg eens uit waarom je stopte met lezen?
@23: Doe eens linken dan. Waarschijnlijk liegen al die berichten.