COLUMN - Je bent erop berekend dat de alcoholisten en de tabakisten als eerste de pijp aan Maarten geven. Hoe dan te verklaren dat in mijn vriendinnenkring uitgerekend de vegetariërs vroegtijdig de reis naar de eeuwige jachtvelden aanvingen?
Ik had hier geen antwoord op. Dat was één van de mysteriën des levens. Mij buggen deed het wel. Ik hang halfslachtig een geloof aan van “gezond eten doet langer leven”. Ben ik ziek dan probeer ik mijn gedrag te beteren: niet meer schransen, geen drank, tabak absolute no go, bewegen, vroeg naar bed. Maar als de grootst mogelijke gezondheidsfreaks die ik kende allemaal 10 jaar eerder dan de rest kanker kregen was er iets dat ik niet vatte.
Ik vroeg het rond. Niemand wist het. Stress werd geopperd als mogelijke factor. Het werd er niet helderder op.
Tot ik het volgende eindelijk begreep: oestrogenen laten dingen groeien en progestagenen remmen die groei weer af. Voornamelijk in de speciale vrouwenzones zoals borsten en baarmoeder. Het kwartje bleef maar vallen. Wat aten die vegetarische vriendinnen van me bij de kilo’s? Tofu, tempeh, vleesvervangers gemaakt van… soja! Soja, een bron van plantaardige oestrogenen. Tel daarbij op dat de productie van progesteron in het vrouwenlichaam vanaf 40 jaar een duikvlucht neemt terwijl die van oestrogeen juist himmelhoche pieken vertoont en klaar is het antwoord: SOJA! Soja, bom van oestrogeen!
Ze waren niet allemaal dood, mijn vegetariërs, maar wie nog leefde hostte pompoenachtige groeisels in de baarmoeder, of had een borstgezwel overleefd. Het klopte als een bus.
Ik weet niet u, maar sinds ik dat ontdekt heb laat ik de sojamelk staan.
Reacties (30)
Hmmja, misschien een correlatie, zelfs misschien alleen voor jou? Is er al eens echt onderzoek naar gedaan?
Ah ja. Wel wat onderzoek:
http://www.cancer.org/cancer/news/expertvoices/post/2012/08/02/the-bottom-line-on-soy-and-breast-cancer-risk.aspx
Die link met borstkanker wordt hier overigens ook gelegd, maar niet aangetoond.
Vrijwel niemand heeft een kennissenkring groot genoeg om wetenschappelijke conclusies uit te trekken. Dat sommige rokers rustig tot na hun 90e doorpaffen wil niet zeggen dat roken gezond is, en dat er iemand is die veel vegetariers met kanker kent betekent niet dat soja kanker veroorzaakt. Het staat eenieder vrij om al dan niet sojamelk te drinken, maar geen pathologie van de koude grond graag.
Dat ‘vrijwel’ verwijst naar Jeroen Krabbé.
1 keer is toeval, 2 keer is pech, 3 keer is een patroon, daar heb je geen enorme kennissenkring voor nodig, heel vroeger als er 3 mensen dood omvielen na het eten van bepaalde bessen dan wist iedereen wel zeker dat die bessen giftig waren en de rest bleef er dan ook wel vanaf.
@5: En toen ontwikkelde men zoiets als “wetenschap”…
Ik vind soja echt niet te drinken, vies spul.
@6: Om vervolgens 1000 mensen met die bessen te vergiftigen om achter dezelfde conclusie te komen dat de bessen giftig zijn.
;-)
Wat is dit nu weer voor artikel!?
Er zijn tenminste drie onderzoeken (2009: 2000 samples, 2009: 5000 samples, 2011: 3088 samples) die aantonen dat soja de kans op het overleven van borstkanker vergroot.
@5: En toen bleken ze allemaal te zijn gebeten door een giftige spin die in de bessenstruik zat.
Oestrogeen heeft theoretisch een remmende werking op prostaatkanker. Iedereen die ik ken die soja eet heeft inderdaad geen prostaatkanker. Zie je wel soja is goed tegen prostaatkanker.
Mensen, het is een column, autobiografisch en uit het leven gegrepen. Als de schrijfster ook maar iets van medische kennis had willen overdragen dan had ze op zijn minst een google search gedaan of gerefereerd naar een artikel.
@10: Fout, het was een slang ;-)
Ik denk dat een tekort aan dierlijke eiwitten dodelijker is dan een overdosis soja.
Soja, is dat niet dat spul dat gemaakt is van nostalgische herinneringen aan omgehakte regenwouden? Of je er nou zelf wel of niet dood gaat lijkt me irrelevant; er gaan hele lappen aarde aan dood.
@15: Soja wordt vooral gebruikt als veevoer. En een kilotje vlees kost al gauw 6 tot 20 kilo aan voer zoals soja.
Dus als wij gewoon direct soja eten en vlees wat minder, scheelt dat behoorlijk wat schade aan het regenwoud.
@16: Ik las net dat er 1,7 kilo voer nodig is om 1 kilo plofkip te produceren. Dat valt dan toch best wel mee.
@17 – niet alleen de plofkip, ook alle andere kippen die bij de super liggen hebben zo’n soort conversie-ratio. En groei-snelheid: zo’n 8 weken van ei tot filetje.
Varkens en koeien hebben veel meer nodig, maar varkens zouden van alle weggegooid voedsel gratis kunnen eten. Dat mag echter inmiddels niet meer van de wet. je mag het wel naar de voedselbank brengen.
Soja-melk lijkt me een weinig natuurlijk, dus dubbel CO2 verslindend product. En het is niet lekker.
@16 Mijn vlees – en dat is niet zo veel – eet volgens mij vooral Nederlands gras. En ik lust geen gras.
Ik heb een betere verklaring voor het door de auteur geconstateerde patroon: TOEVAL.
Maar oh ja, dat kan natuurlijk niet. Alles moet een oorzaak en een betekenis hebben.
@19:
verwend nest ;-)
@21 Ja, erger nog, ik eet natuurlijk wel de zaden van grassen, dat betreft zelfs het gros van mijn dieet, maar het gras laat ik gewoon liggen.
@22: Sjonge sjonge, het zijn mensen zoals jij die de planeet kapot maken ;-)
Mijn bezwaren tegen soja zijn dat:
– het uit de tropen komt
– Afrikaanse en Aziatische boertjes van hun land gejaagd worden zodat er soja voor ons kan groeien
– de natuurlijke vegetatie (regenwoud) wordt platgebrand voor onze soja
Laten we gewoon eten wat er in Nederland groeit.
@1 @9 @11 Ja, het gaat om MIJ en MIJN vriendinnen. Over 40+ VROUWEN. Volgens mijn hypothese hebben fyto-oestrogenen enkel negatief invloed op vrouwen in de overgang (Met de aanmaak van progestagenen in vrije val). Níet op mannen, en niet op premenopausale vrouwen, of amper (persoonlijk zou ik mannetjes-babies niet volgieten met sojamelk zoals sommige in mijn vrienden-/familiekring doen).
En ja, graag onderzoek. Medische kennis omtrent vrouwenzaken is toch een ondergeschoven kindje (tot voor kort werden medicijnen voornamelijk op kerels getest). Ik word zelf helaas geconfronteerd met de onkunde van de medici over het vrouwenlijf.
En ja, ik heb een giga-vriendenkring. Niet groot genoeg voor een wetenschappelijk experiment wellicht, maar groter dan normaal. Waarvan buitenproportioneel veel vegetariërs (Amsterdamsche jaren tachtigers he).
Nou, nou… Bewaar termen als ‘hypothese’ maar voor wanneer je medisch onderzoek gaat doen.
Het effect van geconcentreerde fyto-oestrogenen op kanker is vooralsnog onduidelijk. Het ene onderzoek suggereert dit, het andere onderzoek dat; Aziatische vrouwen – die vaak een sojarijk dieet eten – hebben juist weer minder last van kanker, maar hun darmflora is weer net even anders dan dat van Westerse vrouwen.
Deze website voor vrouwen van boven de veertig vroeg een Nederlandse gynaecologe en hormoondeskundige hoe het nu precies zat met die fyto-oestrogenen.
Dat levert een helder, genuanceerd verhaal op met het concrete advies:
@26: Dat verhaal over Oosterse vrouwen is een van de redenen waarom al die westerse vrouwen zich op fyto-oestrogenen storten. Maar er klopt iets niet, zoveel is duidelijk.
FYI Er wordt nog steeds op grote schaal oestrogenen voorgeschreven aan vrouwen in de overgang. Terwijl het CEMCOR http://www.cemcor.ca/ er al 10 jaar tegen waarschuwt. Zij doen wél onderzoek.
@8: [ Om vervolgens 1000 mensen met die bessen te vergiftigen ]
Nee, om vervolgens menselijke cellen in een petri schaaltje met gif te confronteren, vervolgens opschalen naar ratten of apen indien echt nodig.
@24: [ Laten we gewoon eten wat er in Nederland groeit. ]
Juist, laat die arme Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse boertjes lekker stikken in hun dadels of olijven o.i.d.
@25: “de productie van progesteron in het vrouwenlichaam vanaf 40 jaar een duikvlucht neemt terwijl die van oestrogeen juist himmelhoche pieken vertoont”
Hoewel het oestrogeengehalte in de menopauze 8x zo hoog is als het progesterongehalte zijn beide aanzienlijk lager dan voor de menopauze. Relatief hoog dus, absoluut laag.
Overigens, waarom zouden vegetariërs kilo’s soya tot zich nemen? De meeste ervaren vegetariërs eten juist spaarzaam vleesvervangers (die niet allemaal van soya gemaakt zijn) of tofu en halen hun ijzer, eiwitten en vitamine B uit kaas, eieren, peulvruchten en noten. Een gemiddelde vegetariër zal minder kilo’s vleesvervangers eten dan een omnivoor kilo’s vlees eet.