OPINIE - Niemand leest blogs écht. Dit heeft als voordeel dat het niemand opvalt wanneer ik als blogger mijn argumenten zo nu en dan herhaal, en dat komt goed uit, want ook de politiek staat nogal eens op de auto-repeat. Zo las ik onlangs dat burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar er trots op is dat de prostitutiezone in zijn stad is verkleind. Ik citeer:
Op 143 ramen werkten bij de opheffing van het bordeelverbod in 2000 vijfhonderd meisjes. Hier … in Alkmaar kwamen Volkswagenbusjes met Duitsers voor de veel te jonge meisjes die op de Achterdam het vak leerden.
Van die 143 ramen, zo lezen we verder, zijn er nu nog 69 over en er werken nog honderd dames.
De tijd van de hele jonge meisjes is voorbij en de Duitse busjes komen niet meer langs.
Het erge hieraan is dat de burgemeester er trots op is, terwijl de tegenargumenten vandaag de dag net zo valide zijn als drie jaar geleden, toen het sluiten van de ramen werd aangekondigd.
Die tegenargumenten zijn algemeen bekend: allerlei adviseurs van allerlei overheden hebben ze genoemd en de Eerste Kamer heeft, overtuigd door de tegenargumenten, de door het huidige kabinet voorgestelde prostitutiewetgeving niet willen aannemen. Daarover is in alle media bericht.
Kontinuität des Irrtums: de burgemeester van Alkmaar doet alsof hij dat niet weet. Toch is het ondenkbaar dat hem nooit is verteld dat overlast vooral wordt veroorzaakt door wat er rondom de prostitutie gebeurt (denk aan de dronken toeristen in Amsterdam) en niet door de prostitutie zelf, die immers is gebaat bij rust. Het is al even ondenkbaar dat de burgemeester niet zou weten dat de behoefte aan seks redelijk constant is en dat het terugbrengen van het aantal ramen dus niet leidt tot minder prostitutie. Ik citeer mezelf:
Als het aantal klanten even groot blijft, blijft ook het aantal contacturen hetzelfde en is er dus een constante vraag naar werkruimte. Als de gemeente het kameraanbod nu halveert, zal de prijs per raam stijgen en moet een vrouw meer klanten per dag ontvangen om haar huur te betalen. Het lijkt me geen wilde gedachte dat menigeen zal besluiten de slaapkamer thuis aan te passen of bij te klussen in een hotel.
Ik ken de verhuurprijs van de Alkmaarse exploitant niet, maar ik sluit allerminst uit dat het bovenstaande scenario zich in Noord-Holland heeft voltrokken en dat er tegenwoordig nogal wat gebeurt in de Alkmaarse buitenwijken. Dat is namelijk in Utrecht zo gebeurd, toen daar in één klap alle ramen werden gesloten. In een zeldzaam duidelijk rapport heeft het Centre for Information and Research on Organised Crime (een onderdeel van de Utrechtse rijksuniversiteit) de gevolgen beschreven:
Veel prostituees zijn in het illegale circuit terechtgekomen … Ze ontvangen hun klanten in hotels of thuis, waar weinig bescherming is.
Dat zal in Alkmaar niet anders zijn, want uit een recent interview blijkt dat de Noord-Hollandse politie zich zorgen maakt om de “thuisontvangst”. Prostitutie is als een waterbed: je kunt weliswaar op één plek duwen door daar ramen te sluiten, maar het betekent alleen dat de activiteit zich naar een andere plek verplaatst.
Is dat erg? Ja.
Wat je ook van prositutie mag denken: tot voor kort wist de politie in Alkmaar waar het gebeurde. De burgemeester heeft dat gebied gehalveerd. Hij spreekt (terecht) zijn zorg uit over “de veel te jonge meisjes die op de Achterdam het vak leerden”, maar heeft alleen bereikt dat zij het vak nu leren op een onbekende, onveiligere plek.
Begrijp me niet verkeerd: er is mensenhandel. Henk Werson heeft daarover een verontrustend boek geschreven, De fatale fuik. Mensenhandel pak je echter niet aan door de prostitutie vanaf een plek waar je er zicht op hebt, te verdrijven naar de illegaliteit. Of, zoals de Utrechtse onderzoekers het formuleren: “Closing brothels is closing eyes.”
Net als de gemeente Utrecht bestrijdt Alkmaar niet de mensenhandel, maar de prostitutie. Men heeft de politie het zicht ontnomen en de opsporing van gedwongen prostitutie vooral bemoeilijkt. De Alkmaarse burgemeester is daar trots op.
Maar dat had ik al eens gezegd.
Dit artikel verscheen eerder op Mainzer Beobachter.
Reacties (5)
De Alkmaarse burgemeester is straks weer vertrokken. Dan mag een ander de bende ruimen, terwijl hij ergens anders de boel gaat verstieren. Enzovoort…
Gelukkig dat er buiten de aangewezen zone, die dus verkleind is, niets gebeurd wat (gedwongen) prostitutie betreft.
De illegaliteit zoals in het artikel genoemd, en mensenhandel hangen nauw samen.
De bestrijding is vrij moeilijk omdat ‘infiltranten’ van politie of andere diensten niet genoeg mensen hebben, veelal niet op heterdaad kunnen betrappen, en het een veelkoppig monster is. De ene pooier heb je te pakken, dan is zijn plaats al ingenomen door een andere. Waterbed.
Bij advertenties voor burgemeesters is me nooit opgevallen dat één van de eisen was “mag niet al te dom zijn”. Partij-affiliaties en bestuurlijke ervaringen (“has been”, mag “looser” zijn) tellen zwaarder.
Heijman (Bussum, Oost-Gelre), Gerritsen (Haaksbergen), Nederveen (Bloemendaal)… Google op “burgemeester stapt op” en een schier eindeloze lijst van bestuurlijk klungelwerk en arrogante nietsnutterij vliegt je om de oren.
De burgemeester als functionaris, evenals die van Commissaris van de Koning (Gouverneur van Limbabwe): het zijn functies die eenvoudigweg kunnen verdwijnen. Dan zijn we van dat geklooi en gehannes af. En voor die paar bestuurlijke kneuzen en “unemployables” betalen we dan maar wat meer wachtgeld. Dat is goedkoper dan dit gehannes.
Verdere verhaal over prostitutie: redelijk verhaal, maar nogal wijd open deur.
Ach, het merendeel van de reageerders hier zegt ook elke dag hetzelfde in een iets andere verpakking.
“in Alkmaar kwamen Volkswagenbusjes met Duitsers voor de veel te jonge meisjes die op de Achterdam het vak leerden.”
Wel schokkend dat de burgemeester gewoon weet dat er minderjarige meisjes werkten in de legale prostitutie.