440 miljoen uitgegeven ‘om werkloosheid te voorkomen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu.nl:

Van de 600 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor banenplannen is tot dusver circa 440 miljoen euro uitgegeven.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. In totaal zijn 79 plannen goedgekeurd en in uitvoering.

[…] Het gaat vooral om scholing en begeleiding naar ander werk.

Vanuit de oppositie is er nogal wat kritiek. CDA en D66 zeggen dat de plannen niet voor extra werkgelegenheid zorgen. [Duh!] Maar volgens Asscher is het voorkomen van werkloosheid ook belangrijk.

Nu nog even uitleggen hoe die werkloosheid dan precies wordt voorkomen…

Open artikel

Reacties (38)

#1 zazkia

Laat me raden.
Websites bouwen.

Al die vacatures voor php developers voor weer een flauwekul website. Ik vind dat nou verborgen werkloosheid. Zeg tegen iemand, weet je wat als jullie nou eens een website bouwen. En jij, jij gaat een mooie Memo schrijven over hoe we de website precies gaan bouwen.
Zie je wel, wij hebben helemaal geen werkloosheid. Wij vinden het normaal om met 30 man aan een website te klussen in overheidsdienst.

Dat de uitgeverij daardoor brodeloos wordt, sja das hun eigen schuld. Hadden ze maar niet zo onafhankelijk moeten zijn. Als iedereen alles allemaal gewoon doet zoals wat wij zeggen, dan komt het helemaal goed.

#2 gronk

@1: ik denk eerder dat ze van die UWV-nazi’s aan het werk houden met communiceren met ‘reintegratieburo’tjes’.

En PHP-ontwikkelaars gaan nog eens de cobolprogrammeurs van de jaren 20 worden.

#3 Amateur Commenter

Nu nog even uitleggen hoe die werkloosheid dan precies wordt voorkomen…

Door flexibilisering toch? Toch?

@2:
PHP naar Cobol? Waar je baseer je dat op? Het is nog steeds een defacto standaard wanneer er met databases gewerkt wordt.

#4 zazkia

@2 ja hahaha hahaha. dat ook. En die reintegratiebureaus die worden aan het werk gehouden door een zeer gebrekkige handhaving. haha.
Terwijl iedereen in de private sector zich het schompes werkt om de begroting rond te krijgen en de luchtbel in stand te houden en mensen dingen te verkopen die ze niet nodig hebben om dat ze wel moeten om brood op de plank te krijgen omdat ze sowieso de overheid niet inkomen omdat ze daar te veel buitenstaander voor zijn.

Oh cynisme. Waar is dit hele circus voor nodig.

Voer gewoon een 20urige werkweek in, zodat we allemaal mooi op het strand kunnen liggen. Verplicht. Of dat dat sowieso een veprlicht onderdeel van je werk is. Verplicht drie dagen op het strand liggen.

@2 en @3
PHP : Cobol
http://www.intermediair.nl/vakgebieden/it-internet/gemeenten-leiden-werklozen-gratis-op-tot-cobol-experts

#5 su

Programeertalen zijn voor een goede ontwikkelaar uitwisselbaar. Helaas huurt HRM op basis van bruin.

http://www.dawood.in/if-carpenters-were-hired-like-programmers/

#6 Krekel

Precies een miljoen per gezuiverde Blokker-medewerker.

Coinkidink? …

#7 Reyer Brons

Het lijkt me heel simpel. Afhankelijk van de hoogte van hun salaris, kunnen van die 440 moiljoen tussen de 4.000 en de 10,000 scholers en begeleiders een jaar lang hun baan houden!

#8 Bismarck

@7: Je moet die 440 (uiteindelijk 600) miljoen natuurlijk wel over 4 jaar kabinetsperiode uitsmeren. Dus laten we zeggen 1000-2500 banen 4 jaar in stand gehouden (dus ja een beetje werkloosheid is voorkomen).

#9 zazkia

@5: Bruin, dat komt dus volgens mij in de praktijk neer op basis van vriendjes en jaknikbaarheid. Heeft ie ook op hockey gezeten?

#10 Inca

@5, het ligt iets genuanceerder dan dat. Verschillende paradigma’s kun je niet zomaar uitwisselen in elk geval. En cobol-programmeurs mogen zeker niet buiten hun hok. (En echte programmeurs willen er niet mee werken. Verlies van sanity is vrij waarschijnlijk. Heb je een hele opleiding gedaan met -hopelijk- wat aandacht voor het opzetten van nette code, keurige abstracties etc.. dan kun je niet zomaar gaan cobollen.)

#11 su

@10 Verschillende paradigma’s kun je niet zomaar uitwisselen in elk geval.

De gemiddelde ontwikkelaar werkt met zowel een applicatietaal als een databasetaal, en wellicht een opmaaktaal. Nou, dan heb je imperatief, declaratief en functioneel wel gecovered. Wie daarnaast nog een andere paradigma nodig heeft is wel heel erg specialistisch.

#12 Inca

@11, er vindt momenteel een verschuiving plaats van imperatief naar functioneel, maar juist het functionele vereist een behoorlijk andere manier van denken. Database is logisch, niet functioneel, en daarnaast heb je daar niet zo gek veel diepgang in nodig. Maar bv Java-programmeurs afsturen op een functionele omgeving gaat fout (en andersom trouwens ook. Blijkt dat Java helemaal niet zo dol is op elegante recursieve functies.)

Hoe leuk zo’n analogie ook klinkt, in werkelijkheid is het alsof men vindt dat als je met hout kunt bouwen, je dus ook wel metaal kunt bewerken, want je hebt bij allebei wel eens een zaag nodig en als je er een likje verf overheen smeert zie je het verschil toch nauwelijks. Kan allemaal best als het niet zo belangrijk is, maar voor het vakwerk heb je vakmensen nodig. (En ja, je kunt houtbewerkers best opleiden in metaalbewerking, en dat zal meestal wel gaan, maar die opleiding is dus wel cruciaal.)

#13 su

@12 YMMV. Functioneel kun je ook leren van C++ templating. En sinds wanneer is recursiviteit niet meer onderdeel van informaticaopleidingen?

#14 Matthijs2

@12 en @13 deze draad gaat wel een leuke kant op, zo leer je nog eens wat over je mede discussiegenoten :-)

#15 Co Stuifbergen

@2: Volgens mij hebben de Cobol-programmeurs uit de jaren ’60 hun hele leven werk gehad.

#16 gronk

@3: iedere fatsoenlijke ‘webontwikkelaar’ die nu begint. doet dat in een moderne programmeertaal (Python, node.js, scala, etc.) plus javascript, een berg javascript-libraries en de recentere html5-toevoegingen voorzover mogelijk.

PHP heeft ergens de afslag gemist, en is teveel besmet met het luchtje van mensen die hele applicaties bouwen in access/excel en dat ‘programmeren’ noemen. Dat is strikt genomen juist, maar daar is dan ook alles wel mee gezegd.

#17 gronk

@15: erg is dat he?

#18 Inca

@15, ja, ik vraag me alleen af of dat erg bevredigend voelt.

@13, recursiviteit is best onderdeel van de informatica-opleiding, maar vereist een behoorlijk andere mindset die je verliest als je vervolgens heel erg OO bezig bent in een taal die recursiviteit afstraft.

Het is gewoon onrealistisch om te doen alsof het allemaal hetzelfde is, en dat je een programmeur zonder meer in een totaal andere omgeving neer kunt zetten en dan toch te verwachten dat je efficiente en foutbestendige code krijgt.

En ik vind het in het algemeen een probleem hoe er tegen IT wordt aangekeken omdat zowel de moeilijkheid als de makkelijkheid vaak slecht wordt ingeschat. Waardoor we enerzijds belachelijk dure projecten hebben die dan nog steeds niet doen wat ze moeten (en niemand durft aan te spreken op gebrek aan kwaliteit.) Maar de andere kant op gaan en het allemaal op 1 hoog vegen en doen alsof het allemaal niks voorstelt vind ik eigenlijk niks beter.

#19 Inca

@16, php-bashen is welliswaar een belangrijke hobby voor velen, maar wekt niet de indruk dat je veel van die taal weet.

#20 gronk

@19: Datzelfde geldt natuurlijk ook voor cobol. Moet je een cobol-expert zijn om kritiek te mogen leveren op cobol? Dacht het niet.

PHP: a fractal of bad design.

#21 su

@18 Het is gewoon onrealistisch om te doen alsof het allemaal hetzelfde is, en dat je een programmeur zonder meer in een totaal andere omgeving neer kunt zetten en dan toch te verwachten dat je efficiente en foutbestendige code krijgt.

Ja hallo. Dat effect heb je zelfs als je switcht tussen frameworks in dezelfde taal. Ik zal niet ontkennen dat scholing en zelfstudie nodig zijn. Maar de skill sets om de overgang te maken zijn al aanwezig. Het is ook weer niet een omscholingstraject van de ene beroep naar de andere. Dat java zich niet leent voor recursiviteit betekent nog niet dat de ontwikkelaar het niet kan toepassen.

#22 Joost

@20: Ja joh, dat weet iedereen, dat php zuigt. Maar ondertussen blijft php verreweg de grootste taal (ongeveer 80% van de sites). En nee, niet “iedere fatsoenlijke ‘webontwikkelaar’ die nu begint. doet dat in een moderne programmeertaal (Python, node.js, scala, etc.)”, dat is onzin, want als dat zo zou zijn, zou het marktaandeel php afnemen, en dat doet het niet.

Ik word er een beetje moe van, dat eeuwige generd over wat beter is. Programmeertalen hoeven niet mooi te zijn, ze moeten werken. Je kan met php prima gestructureerd programmeren en leesbare code opleveren. En dat is het belangrijkste.

#23 AltJohan

Voor wie het niet wist, OO-programmeren is evil en vergelijkbaar met communisme: http://www.reocities.com/tablizer/oopbad.htm

Grappig zo’n discussie over programmeertalen. Ik had het nooit verwacht, de combi C++/sudo-su en Inca/recursie.

#24 Bolke

@22: Inderdaad, een timmerman kiest ook niet de mooiste hamer maar de hamer die het beste geschikt is voor wat hij er mee wil doen.

#25 gronk

@22/@24: Het gaat mij eerlijk gezegd niet om de taal, maar ook om het hele ecosysteem. Als je url’s naar views wilt mappen, dan mag je met PHP met mod_rewrite aan de gang (of met dit soort dingen klooien, als ik ’t goed heb.

Vergelijk dat eens met python / django’s url.py. Veel cleaner en compacter. Modernere talen zijn veel expressiever; als je d’r eenmaal je weg in weet doe je je hetzelfde waar je anders een hele pagina PHP voor schrijft in een halve alinea.

En, ander ding: met een taal als Python kun je niet alleen webappjes bakken, maar ook als een soort van ‘glue language/general purpose scripting’ gebruiken, of allerlei numerieke dingen doen (numpy, scipy) danwel plotjes (matplotlib*) maken.

Dito voor scala: da’s ook leuk om iets met spark te doen. Iets als PHP (en vooruit, cobol >:) )heeft die veelzijdigheid niet.

#26 frankw

Ecosysteem en pythons. Ja zeg, we gaan hier geen groene site worden!

Een vooraanstaande Russische wetenschapper vertelde me vorig jaar een verhaal. De regering in Moskou wil de hele Academy of Sciences onderbrengen in het ministerie om vervolgens de meest mooie locatie en gebouwen te kunnen verpatsen aan bevriende projectontwikkelaars. De wetenschappers met duizenden naar een protest bijeenkomst. Het enige dat mijn collega heeft gedaan die middag is in een uitzonderlijk bevlogen wetenschappelijke discussie te geraken met zijn buurman van een heel ander vakgebied.

Ik meen parallellen te zien met de discussielijn hier. (maar het is vermakelijk, dat wel)

#27 Bolke

@25:

Vergelijk dat eens met python / django’s url.py. Veel cleaner en compacter. Modernere talen zijn veel expressiever; als je d’r eenmaal je weg in weet doe je je hetzelfde waar je anders een hele pagina PHP voor schrijft in een halve alinea.

Dat klopt, maar de ‘oude’ talen zijn vaak veel flexibeler als de ‘nieuwe’ talen (en ecosystemen).

En nogmaals, je moet het juiste gereedschap gebruiken voor de klus, en de ene keer is dat een ‘nieuwe’ taal en de andere keer is dat een ‘oude’ taal.
De ene taal is dan ook niet beter dan de andere maar beter geschikt voor die ene specifieke taak, je zaagt een boom ook niet om met een handzaag en je kort een panlat ook niet in met een kettingzaag.
Daar gaan dus ook veel ICT projecten op mis omdat de mensen die het maken vaak zo krampachtig vast houden aan die ene taal/tool dat ze later tegen zoveel problemen aanlopen dat het nooit fatsoenlijk gaat werken.

#28 gronk

Dat klopt, maar de ‘oude’ talen zijn vaak veel flexibeler als de ‘nieuwe’ talen (en ecosystemen).

Mwoch. Iets als fortran is zo flexibel als een betonplaat ;-). En C/C++ is heel flexibel maar het tempo wat je daarin kunt maken doet veel van die flexibiliteit teniet (Voordeel:je kan alles zelf doen. Nadeel: je moet ook alles zelf doen.)

omdat de mensen die het maken vaak zo krampachtig vast houden aan die ene taal

Waar gronk z’n ding doet ligt dat niet zozeer aan z’n collega’s, maar eerder aan het management, waardoor IT zichzelf in de hoek heeft gezet door te blijven vasthouden aan een verouderde versie van .net (3.0 ofzo). Want beheerslasten etc.

#29 AltJohan

Een onderschatte taal is ook NLP. Dat is projecten klaren door je sociale omgeving te (her-)programmeren. Is prima te combineren met andere programmeertalen.

#30 gronk
#31 zazkia

@19 echo echo
Of het nou een functionele of descriptieve taal is, er zijn altijd te weinig vrouwelijke programmeurs.
Daardoor krijg je inherent slechte code en een instabiel programma, dat steeds zal vastlopen in grote crashes.

#32 Inca

@25, hoe kun je nou django aanhalen (een framework) en dat gaan vergelijken met php waarbij je frameworks en libs niet meeneemt?

#33 gronk

@32: Inca kan niet lezen? Ik vergelijk ecosystemen. Maar voel je vrij om uit te leggen hoe zoiets d’r in PHP uitziet.

#34 gronk

@31: Ik weet niet of vrouwelijke programmeurs nou per definitie beter zijn dan mannelijke. Lijkt me eerlijk gezegd net zo’n misvatting als dat programmeren alleen iets voor mannen is (en ongetwijfeld weet je wel dat in de jaren 40/50, computers alleen door vrouwen werden geprogrammeerd).

#35 Inca

Inca kan prima lezen, maar Gronk heeft blijkbaar te weinig kennis van php-ecosystemen. Als je er meer over wilt weten kun je twee dingen doen: jezelf educeren (moet lukken toch?) of misschien vriendelijk vragen om informatie. Heel gek, maar ik heb helemaal geen zin om jouw huiswerk op te knappen – het zijn tenslotte jouw statements die te kort door de bocht gaan.

@31, ik denk niet dat het per se om vrouwelijke programmeurs gaat. Wel denk ik dat de IT er flink op vooruit zou gaan als het meer ruimte zou hebben voor behoorlijke communicatie, respectvolle en vriendelijke omgang met elkaar (he gronk?), zich verplaatsen in anderen – zelfs bij anderen waar men nu graag op neerkijkt (nu wordt er toch vaak verwacht dat de gebruikers zich maar aanpassen aan het systeem) en een flink stuk minder egotripperij en elitarisme.

Dat heeft echter volgens mij niet slechts met mannelijk/vrouwelijk te maken, maar vooral met de monocultuur die er nu is. Meer diversiteit zou beter zijn, wat meer vrouwen zou daar een onderdeel van zijn, maar zeker niet het enige of voldoende.

#36 su

Ach ja, het blijven toch script kiddies ;)

/Duck

#37 MrOoijer (Jan van Rongen)

@34: het is weer leuk hoor, en ongetwijfeld weet je wel dat in de jaren 40/50, computers alleen door vrouwen werden geprogrammeerd.

Nee. Dat weten we niet alleen niet, dat is ook niet zo: http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper

#38 zazkia

@31 ja dattum, minder monocultuur.
ik vraag me af hoe dat dan werkt na zo’n systeemcrash, je kan wel elke keer de computer opnieuw opstarten maar als het dan toch weer volloopt met ongevraagde processen, dan maakt het niet uit welk besturingssysteem je erop nahoudt; welke taal dan ook.
De vraag is meer hoe voorkom je dat die ongevraagde processen beginnen te lopen; ik denk dat daar niets anders op zit dan het laten gebeuren in transparantie: altijd je task manager open en gewoon hele wereld mee laten kijken. Dan kun je ingrijpen als het de spuigaten uitloopt en random grote processen afsluiten.
We hadden toch niets te verbergen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*