NIEUWS - Vanavond gaat Arnon Grunberg met Fred Teeven in gesprek in debatcentrum De Balie. Er waren voor de avond extra sprekers uitgenodigd, waaronder asieladvocaat Pieter Bogaers. Mr. Bogaers is al jaren zeer kritisch op de IND en het asielbeleid in Nederland en heeft daar in eigen beheer verschillende boeken over geschreven.
Een medewerker van Teeven liet Grunberg weten dat Teeven niet zou komen als Bogaers aanwezig zou zijn, omdat Bogaers de IND een fascistische organisatie genoemd zou hebben. Bogaers geeft aan nooit zoiets gezegd te hebben.
UPDATE, 10:52: Sargasso heeft navraag gedaan, en Bogaers is van plan -mits de toegang hem niet ontzegd wordt- om in het publiek plaats te nemen vanavond.
Reacties (16)
Erg slechte reactie van de Balie om dan de advocaat maar af te zeggen. Als Teeven niet in debat wil, moet ie zelf maar niet komen.
Dan heeft Bogaers vast iets interessants te melden wat wij niet mogen horen.
En daarom zeg je iemand af die wel – en zonder voorwaarden – wilde komen? *whargargbl*
De stelling van de Balie is dat het geen asieldebat is, maar een aflevering van “Grunberg ontmoet”, en dat deze aflevering in het teken staat van Teeven. Die heeft daarom voorrang op andere sprekers, want hij is de hoofdgast.
Ah, ok. Maar wel flauw.
@4: mhhhh komen ze goed mee weg, maar dan mag ik hopen dat iemand in dat gesprek Teeven es ernstig gaat ondervragen over deze kwestie.
@6 Heb het net als update geplaatst, maar heb de vrouw van Bogaers net gesproken en die zei dat Bogaers lekker in het publiek gaat zitten. Na afloop van de avond zal er vast gelegenheid voor vragen zijn, dus wie weet..
Ja, met mensen die echt kennis van zaken hebben, daar wil Fred niet mee discussiëren, zeker niet in een publiek debat. Hij wil wel graag in discussie met volgzame ja-knikkers.
Ik ga in elk geval niet kijken. Die Teeven, daar word ik maar moedeloos van.
Grunberg zal toch wel zo slim zijn om Bogaers intensief bij de voorbereiding te betrekken? Wel kijken natuurlijk, dat kan best wel eens spannend worden.
Het zou zo maar kunnen dat vragen uit het publiek toegestaan zijn.
Afgesproken werk.
Een opzettelijk achterdeurtje.
Publieksparticipatie.
Ik ken het programma niet maar er zijn zo veel mogelijkheden.
Zo’n advocaat gaat natuurlijk niet alleen in het publiek zitten om te luisteren. Misschien wel een oortje met microfoontje rechtstreeks naar grunberg :)
@11: In de link van #4 staat “Na het gesprek kan het publiek vragen stellen, zoals in iedere aflevering van de serie.”
Vraag is natuurlijk wel of de camera’s dan nog draaien.
Ach, als Grunberg er een goed stukkie voor De Correspondent van maakt heeft het misschien wel meer impact.
Slechts de laatste 45 minuten gezien. Weinig echte antwoorden van Teeven: “soms kan een asielzoeker terug, soms niet, sommige regio’s zijn veilig, sommige niet, soms vrijwillig, soms gedwongen” en telkens weer het “streng en rechtvaardig”. Ook enkele vragen op het eind van het pbuliek waren wat jammer (maar begrijpelijk): over specifieke individuen. Daar heeft Teeven natuurlijk geen antwoorden op zelfs als hij kennis zou hebben van die aanvraag in kwestie… Meer algemene vragen over het beleid, IND etc. had efficiënter geweest want dat de IND regelmatig enorme blunders maakt bij asiel en reguliere aanvragen, structurele problemen in procedures/cultuur is duidelijk… maar of daar een antwoord op gekomen is deze avond??
@14:
Nee natuurlijk niet. Als Teeven daar op in wilde gaan, had Pieter Bogaers jr aan moeten schuiven. Teeven weigerde met Bogaers in discussie te gaan, omdat hij daar niet over wilde praten.
Wilders heeft school gemaakt: bij het gevaar van lastige vragen hard wegrennen.