Yahoo! & Virgin waarschuwen voor peakoil

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op de beurs van Londen werd gisteren door een groep van 8 grote bedrijven waaronder Yahoo! en Virgin een waarschuwend rapport over peakoil gelanceerd. In The Oil Crunch: Securing the UK’s energy future, stelt de groep dat een piek in de productie van goedkope makkelijk winbare aardolie waarschijnlijk rond 2013 plaats zal vinden, met grote risico’s voor de Britse economie en de wereldeconomie. De bedrijven concluderen dat de risico’s zo groot zijn dat energiebeleid gericht op het verminderen van aardolie in het wegtransport noodzakelijk is, dat de doelstelling voor een 20% aandeel van duurzame energie in elektriciteitsproductie van de EU in 2020 niet ver genoeg gaat, en dat snel een beslissing over de rol van kernenergie genomen moet worden in het Verenigd Koninkrijk.

Het rapport bevat twee analyses van de toekomstige olieproductie, afkomstig van Shell en Peakoil Consulting. De verwachting van Shell, dat de olieproductie vanaf 2015 niet meer zal stijgen en voor lange duur op een plateau zal belanden, is zorgwekkend genoeg. Het betekent dat we vanaf 2015 onze jaarlijkse groei in transport en plastics niet meer kunnen dekken via aardolie, maar volop alternatieven moeten implementeren. Volgens de consultancy Peak Oil Consulting opgezet door Chris Skrebowski, zal de productie van aardolie vanaf 2013 geleidelijk beginnen te dalen. In dat geval is een nog veel intensievere investering nodig om alternatieven voor aardolie op de markt te brengen. De groep bedrijven achten het scenario van Peak Oil Consulting waarschijnlijker dan dat van Shell.

Daaruit trekken 8 bedrijven dat een nieuw nationaal energieplan nodig is in het Verenigd Koninkrijk. Met als doelstelling om het olieverbruik binnen twintig jaar vrijwel geheel vervangen worden door alternatieven. Transport met als kern duurzame biobrandstoffen en elektriciteit moet ontwikkelt en geïmplementeerd worden.

Het doel van de groep bedrijven is om ieder jaar een aantal rapporten uit te brengen over de ontwikkelingen van peakoil, andere aspecten van energiezekerheid en de hoeveelheid energie die nodig is om energie te produceren. Ze doen dit verenigd onder de naam UK Industry Taskforce on Peak Oil and Energy Security (ITPOES). Binnen dit verband hopen ze meer bedrijven te vinden die bij willen dragen aan het bestuderen van het onderwerp en daarin samen te werken met de Britse regering. Tot nu toe, zo blijkt uit de rapportage, is de Britse regering niet bereidwillig geweest om mee te werken aan het bestuderen van de toekomstige ontwikkelingen op de oliemarkt en mogelijke gevolgen daarvan.

Reacties (11)

#1 Marynus

Deze ochtend ook voorpagina artikel in Financial Times over dit onderwerp.

  • Volgende discussie
#2 Steeph
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Loupe

IHT: Watchdog warns on declining oilfield output

LONDON: Output from the world’s oilfields is declining faster than previously thought, the Financial Times reported on Wednesday, quoting from a draft International Energy Agency report it had obtained.

The newspaper said the watchdog’s annual World Energy Outlook report, which studied the biggest fields, showed that without extra investment to raise production, the natural annual rate of output decline was 9.1 percent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Freek

Het land dat nu investeert heeft over 10 jaar de goedkoopste energie dat is dus winst op hele korte termijn en toch doet Nederland dit niet. De politici denken nog steeds dat alternatieve energie een leuk mileustokpaardje is voor erbij terwijl het allang hele goede business is. Wat een incompetentie daar in Den Haag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 sikbock

ja de wereld is gek.. pomp er nu paar miljard subsidie in en we zijn we over 10 jaar spekkoper!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Wie gaat de knoop doorhakken en intensiever investeren in alternatieven. Shell?, is een olie- en gasboer, daar niets van te verwachten. Pff: winst 3e kwartaal 10,9 mld., volgende kwartaal a.g.v. inzakken olieprijs de helft minder maar dan nog, afzettend tegen de kosten ad 20 mld. voor die 1200 – 1800 windmolens van Vermeend? Je kan moeilijk v.d. Veer’s oren couperen of Shell middels een Noodwet nationaliseren: “En nu koest in je mand een tijdje aan de ketting, we gaan jullie zaakje eens hélemaal opnieuw opzetten”. Bedrijfsleven? Zit een recessie aan te komen, lenen op de kapitaalmarkt is/ wordt moeilijk(er). Het zal toch van de overheid moeten komen. Maar te druk met nationaliseren en steken van de tientallen miljarden in banken en domme spaarders. Zelf maar zonnepaneeltjes op je dak of in coöperatie windmolens plaatsten?

Restant gasbel maar in enen aan de Russen verkopen?, bomen omzagen voor in de allesbrander?, op de fiets naar Limburg zelf zakjes kolen gaan bikken? Ergens tussen 2012- 2015?? En vroor het onder een flauw zonnetje dan nog een beetje ordentelijk zoals op schilderijtjes nog te zien is: gezellig allemaal buiten schaatsend koek-en-zopie een gezonde blos op de wangen…zit je dán met je pik te spelen in druilerige waterkou, ’t kennet…

He bah, wat vervelend nou allemaal weer.

Nou, ik ga d’r nog es even goed voor zitten en mochten zich dan oplossingen aandienen laat ik het u uiteraard direct weten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Steeph

@Sikbock: In deze context wees je me een tijdje geleden op dit artikel:
http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1939

Was even van plan daar een repliek op te schrijven, maar vind het niet voldoende waar.
Twee punten.
De eerste grafiek (olie in goud) stopt begin 2008. Kijk je naar deze plaat, krijg je een heel ander verhaal.

De tweede grafiek is leuk, maar niet relevant. Peak oil gaat niet over de beschikbare voorraad. Peak oil gaat over de snelheid waarmee je die voorraad uit de grond kunt halen. En ergens zit een punt dat je qua productie de vraag niet meer kunt bijbenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 sikbock

dank voor je reactie steeph

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

waar=waard

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 JSK

@Steeph: Hoe gaat het trouwens met je voorspelling van de olieprijs. Dat geldt trouwens driedubbel voor Rembrandt. Een carriere proberen te maken uit het paniekzaaien over eindige energiebronnen (voor een deel terecht naar mijn mening), maar niks van je laten horen als je voorspelling ($200 per vat!) niet uitkomt.

Punt is een beetje: het systeem zit lang niet zo slecht in elkaar als jullie misschien denken. In ieder geval niet *zo* slecht dat twee internethelden wel even De Oplossing klaar hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

@JSK: Altijd goed voor een persoonlijke sneer. Wanneer leer je het nu eens wat neutraler te brengen. Waar heb ik geschreven dat ik De Oplossing klaar heb? Zucht.

Maar goed, kennelijk was je drie keer op het juiste moment op vakantie en heb je gemist dat ik met die voorspellingen bezig ben en er maandelijks over rapporteer:
https://sargasso.nl/archief/2008/10/04/voorspel-de-olieprijs-update-oktober-08/

En sinds wanneer zijn voor jou korte termijn fluctuaties van belang? Toen het piekte was dat toch juiste een argument tegen?

Overigens denk ik wel dat de snel veranderde situatie een deuk kan slaan in mijn voorspelling. Het kan zorgen voor een vertraging naar de piek van een jaar. Puur door terugvallende vraag als gevolg van een hele stevige economische crisis. Maar ik ben er nog niet zeker van.

  • Vorige discussie