NIEUWS - In plaats van de aangekondigde tien procent loonkorting, ‘verzoekt’ Capgemini oudere werknemers nu tot dertig procent in te leveren.
NIEUWS - In plaats van de aangekondigde tien procent loonkorting, ‘verzoekt’ Capgemini oudere werknemers nu tot dertig procent in te leveren.
Reacties (29)
Ik vraag me echt af wat die salarissen zijn van die oudere werknemers. Voor een beetje senior krijg je gemakkelijk meer dan e 100 per uur, en ik zie niet in waarom die gasten dat niet zouden kunnen opbrengen.
Of leveren ze niets meer op omdat ze niet weggezet kunnen worden?
Dit is niet het volledige nieuws. Want:
‘Sommige medewerkers werken met een programmeertaal die verouderd is’, legt een woordvoerder uit.
Aan hen wordt de keuze voorgelegd salaris in te leveren of een bijscholingscursus te volgen.
Dat staat op de site van het AD.
’t Geeft wel de indruk dat CapGemini niet zo betrouwbaar is in z’n communicatie. Geen basis om zaken mee te doen. De kans dat de mensen er over een jaar alsnog uitgedonderd worden lijkt me gigantisch.
@2: Dat had Capgemini allang kunnen zien aankomen en hun medewerkers op tijd kunnen omscholen. Flutexcuus dus.
Ik neem aan dat die mensen daarbij toch wel een aanbod krijgen dat ze echt niet kunnen weigeren?
@3: Als ze weigeren hangt dat wel zeker boven hun hoofd:
“het alternatief zou een nieuwe reorganisatie zijn, waarbij veel ontslagen zouden vallen, waarschuwde Versteeg.”
Een goed verstaander weet meteen wel wie er ontslagen wordt bij die reorganisatie. Dat vrijwillig staat dus terecht tussen aanhalingstekens.
Snap ik, maar al die mensen die nu ‘vrijwillig’ meewerken en zich cooperatief opstellen lopen grote kans over korte tijd nogmaals gepakt te worden. En als ze dan volgend jaar alsnog ontslagen worden krijgen ze ook nog eens fiks minder ww. Compromissen sluiten met onbetrouwbare partijen leidt er nogal eens toe dat de grenzen steeds en steeds weer opgeschoven worden. Uiteindelijk ben je dan een stuk slechter af. Kun je toch echt beter meteen ontslagen worden, en netjes volgens de regels, dan eerst uitgekleed en dan pas ontslagen, en gratiesch en voor niets langdurige onzekerheid erbij.
De trap moet je altijd van boven schoonmaken. Als een werknemer alleen verouderde programmeertalen beheerst is dat de medewerker aan te rekenen. Meer nog de leidinggevende die dit in de functioneringsgesprekken niet naar voren heeft gebracht. De leidinggevende van de leidinggevende kan vervolgens het zelfde worden verweten. Bij een niet zo platte organisatie kun je zo nog even doorgaan. Het is dus logisch dat er nogal wat mensen voor dertig procent korting worden aangeslagen bij zoveel incompetentie.
Wat ik dan zo typisch vind: vaak zit zo’n leidinggevende met ‘god, ik zou willen dat ze eens met hun tijd meegingen’ en aantal van z’n ondergeschikten met ‘god, ik zou willen dat de rest van dit bedrijf eens met z’n tijd meeging’. Maar op de een of andere manier is voorzichtigheid troef.
@8: Misschien hebben ze bij CapGemini leidinggevenden die niet weten wat programmeertalen zijn en of die verouderen.
Ik zou wel willen weten of a) de top/de managementlaag zelf ook fors inlevert (maar ik gok van niet), en b) wat die salarissen zijn van degenen waarvan nu 20-30% gevraagd wordt, ook in verhouding tot soortgelijke functies bij andere IT-boeren.
Verder ligt de waarheid m.b.t. de verouderde kennis van die 50+´ers denk ik een beetje in het midden. Er zullen er genoeg zijn die dachten: ik heb een vast contract, dus ik hoef niks meer, en red het wel tot mijn 62e met de kennis van het diploma wat ik ooit gehaald heb´. Terwijl het je eigen verantwoordelijkheid is om bij te blijven in je vak. Maar die kansen moet je wel krijgen; als je als werknemer continue afgeladen wordt met werk, kun je als werkgever wel formele capaciteit voor opleiding en bijscholing aanbieden, maar als je mensen eerst hun werk af moeten hebben, en daardoor gewoon niet aan bijscholen toekomen, ben je als werknemer ook kansloos.
Hrmpf. Gronk doet ook iets bij de overheid, en het valt mij op dat nogal wat collega’s helemaal niet zo ambiteus zijn. Ze lopen wel ontzettend te klagen over de werkdruk, maar als je dan aanbiedt om ze dikke hardware te geven waarmee ze 10x sneller kunnen werken (en iets in een uur kan ipv in 10-12 uur) dan ‘blijkt het eigenlijk best wel te werken’.
‘Sommige medewerkers werken met een programmeertaal die verouderd is’ . Dat zijn dus geen programmeurs, want als je vakmatig kunt programmeren dan kun je dat in elke programmeertaal. Daar heb je geen bijscholing voor nodig, dan pak je gewoon de manual.
Dit “verwijt” heb ik vaker meegemaakt: dit zijn dan specialisten in een bepaald pakket die een beetje kunnen programmeren in de taal waarin het pakket is geschreven. Als het pakket veroudert, veroudert hun kennis mee, maar de werkgever doet er niets aan.
Wat ik me afvraag is het een glijdende schaal (vnaf leeftijd x ieder jaar erboven Y procent meer salaris inleveren) of is er een treshold leeftijd waarboven je een standaard percentage moet inleveren?
Ik dacht dat NL al een soepele ontslagwet had?
Flikker die mensen gewoon op straat zoals elk sociaal denkend bedrijf tegenwoordig doet. Het activeert de zelfredzaamheid en maakt de mensen vrij. Als gevolg van de positieve effecten van het ontslag zal de economie beter gaan en komen we sneller uit de crisis. Sociaaldemocratie geeft individualisme een hand en samen op straat komen we er wel uit. Toch?
/FriedmanInEenNotedop=Cynisme
@13: De skills van de werknemer zien als de verantwoordelijkheid van de werkgever gaat mij iets te ver…
@16: mij niet. Cap neemt een bedrijf over met een pakket in de portfolio, draait het pakket de nek om en dan zijn de werknemers “plotseling” onplaatsbaar. Nogal wiedes. Die werknemers passen helemaal niet in het profiel van het overnemende bedrijf. Of het zo gegaan is weet ik niet, maar dit is de realiteit zoals die al 30 jaar gebeurt. Of je hebt lieden die een Notes Database-je in elkaar kunnen knutselen en zich daarom programmeur (laten) noemen. Maar behalve het woord is er geen overeenkomst met een echte database resp. een echte programmeur.
@MrOoijer: dat soort gasten zitten ook bij bedrijven als Cap hoor. Ik heb zo wel eens een serieus voorstel gezien van een grote automatiseerder om de WOZ-waardes van alle nederlandse woningen in een accessdatabase te verwerken. En dan ‘later’ de boel om te schrijven naar ‘echte’ SQL.
Ik denk dat de uitspraak @13 wel wat nuancering kan gebruiken. Je kan nog zo’n goede programmeur zijn, maar echt goed kunnen programmeren in een taal behelst toch vaak iets meer dan alleen de basis die de meeste (!) programmeertalen delen te kennen.
Elke taal heeft specifiek z’n pro’s en contra’s.
@19: Een goede programmeur weet ook de specialisten te vinden voor de intricacies van een taal of framework. Hoort er allemaal bij.
@20: Wow. Een goed netwerk krijg je er gratis bij?
Maar goed, volgens mij zouden programmeurs het beste banken kunnen leiden, zo multi-inzetbaar en alwetend als ze zijn.
Nou ja, zo moeilijk is het meeste programmeerwerk nou ook weer niet. Hoeveel diepgravend algoritmisch werk (dat waar je de intricacies van een taal goed moet kennen en je niet volstaat met manual en wat discussies op internet) biedt CapGemini nou echt? Ze richten zich met name op informatiesystemen. Met een brede basiskennis in een sql-dialect (en tegenwoordig ongetwijfeld ook een nosql-dialect), een objectgeorienteerde taal en eventueel iets exotisch naar keuze kom je dan best een end.
@21: Of een goede programmeur is niet zozeer iemand die goed kan programmeren, als wel iemand die een goed netwerk van programmaspecialisten kan opbouwen en onderhouden. Kwestie van definities ;-)
Wat ik briljant vind is dat een Amerikaanse programmeur erin slaagde zijn baan uit te besteden aan een Chinees bedrijf voor slechts 1/5 van zijn eigen salaris :)
@19: elk gebrek aan kennis heeft z’n specifieke pro’s en contra’s. Maar ik heb het over de algemene kennis hebben die je nodig hebt om een (goede) programmeur te zijn. Die eigenaardigheden kun je wel leren van bijvoorbeeld stack.overflow. Dat is dan een meteen een goede interview-vraag: of ze weten wat dat is.
@24: Ja, met zijn netwerk zat het wel snor! :-)
@22: Dat is waar. Wat ik vooral vermoed is dat ze nu met een blik mensen zitten dat nuttig was om het Y2K-project aan te pakken, en toen al wat ouder was.
Tijdens die periode zijn er veel niet al te knappe koppen de branche ingeloodst. En die kon je er daarna niet zomaar weer uitgooien.
@27
Zo dom is de IT-sector nu ook weer niet. Toen een blik Vutters niveau cobolkrabber gereanimeerd als zzp’er en die zijn daarna gewoon weer de straat opgeflikkerd. De IT sector heeft niets met lange termijnplanning, daarom zij er zo veel beunhazen in die sector.
@21: Wow. Een goed netwerk krijg je er gratis bij?
Voor iedere niche is er een mailing list, ja. Gewoon een kwestie van de juiste vragen stellen.
Maar goed, volgens mij zouden programmeurs het beste banken kunnen leiden, zo multi-inzetbaar en alwetend als ze zijn.
Je kunt ook overdrijven. Zodra het niet meer over software ontwikkeling gaat zijn we gewone stervelingen ;oP