COLUMN - Eind november maakte ik met een groep vrienden een eerste set afspraken over hoe we willen eten, en waar we onze kleding willen kopen. Het bracht me een prachtige nieuwe bron van spullen: Marktplaats.
Marktplaats, oh Marktplaats, wat ben je toch geweldig. Met al je oude spullen. Met al je particuliere verkopers, die allemaal zo snel reageren. Die mij mailtjes sturen als ik na een dag nog niet betaald heb: ‘Ik heb alles al mooi ingepakt en ik kan het zo naar de post brengen. Is er iets mis gegaan met de betaling?’ In al je grootse kleinschaligheid. Met je diversiteit aan producten.
Na mijn nieuwe tweedehands spijkerbroek, ben ik flink aan het kopen geslagen. Maar weest u niet bang hoor, ik ben niet gaan kopen om het kopen. Ik heb boeken gekocht, “One world” van Peter Singer, “The Shock Doctrine” van Naomi Klein. Ik heb winterlaarzen gekocht, twee paar. Het eerste paar was helaas te klein, maar gelukkig vond een vriendin ze erg leuk. Het tweede paar heb ik toen toch maar dichter bij huis gezocht. En hier zit ik hoor, te typen in mijn vintage leren laarzen van tien euro. Oh, wat zijn ze leuk. Kleerhangers, 28 stuks. Gekocht van Dini, die ze keurig gesorteerd had ingepakt in een kartonnen doosje. Een grijze jurk, in perfecte staat. Gisteren had ik hem aan, bij de première van de videoclip die we met onze band gemaakt hebben.
Marktplaats, oh Marktplaats, wat ben je toch geweldig. En alles is goedkoper hè, dan wanneer je het in de winkel koopt. Plus, je hoeft er de deur (meestal) niet voor uit.
De vraag ‘wat doe je jezelf aan?’ wordt langzaamaan minder gesteld. Maar als ik hem nu voor mezelf beantwoord, dan is het antwoord: een behoorlijke portie geluk. Niet eens geluk omdat ik mijn portemonnee spaar. Niet eens geluk omdat ik spullen vind die niemand anders heeft. Maar geluk omdat ik door dit soort dingen contradicties in mijn leven kan opheffen.
Ik geloof niet echt in altruïsme. Of laat ik het anders zeggen: ik denk dat puur altruïsme gelijk is aan destructie, aan handelen zonder te weten waarom. In lijn leven met je principes, is iets heel anders dan altruïsme, het tegenovergestelde zelfs. Wie tot de overtuiging komt dat iets het beste is – zeg, de wereld redden van kaalslag door menselijk graaien en consumeren – is niet altruïstisch als ze daarnaar handelt. Ergens van overtuigd zijn, maar iets anders doen, dat zou een contradictie creëren waarmee je onrecht doet aan jezelf. Alsof je jezelf niet serieus neemt. Wie ergens iets van vindt, kan daar dus maar beter zelf naar handelen. Als je jezelf wilt respecteren, is het in je eigenbelang om contradicties te vermijden of op te heffen.
Goed, tot zover het gefilosofeer. Wat had dit met mijn lofzang op Marktplaats te maken? Sommige mensen zeggen dat het moeite kost om via Marktplaats spullen te kopen. Je moet net mazzel hebben dat iets beschikbaar is, je bent meestal een paar dagen verder voor je het in huis hebt, en je kunt kleren niet altijd passen. Maar feit is: mij kost het moeite in een winkelstraat met louter nieuwe spullen te lopen. Een met de hand beschreven kartonnen doosje met mijn nieuwste aankoop van Marktplaats is puur geluk.
Dus: lang leve principes en non-contradicties. Lang leve Marktplaats. Hoera.
Reacties (22)
Ik koop al 20 jaar tweedehands. Zeker in de jaren dat de bomen tot in de hemel groeiden hadden mensen geen idee van wat ze wegdeden. Prachtige apparatuur, gemaakt in de tijd dat kwaliteit er nog toe deed, voor een paar tientjes ingeruild tegen de nieuwste hype. Kassa voor de kritische consument!
https://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/29/nrc-handelsblad-cito-toets-2013-te-koop-via-marktplaats/
Hier bijvoorbeeld de ultieme computer speakers voor 100 euries.
Ontworpen door de briljante ingenieurs van Philips begin jaren 70.
Toendertijd onbetaalbaar, nu niet meer gekend. Het zijn actieve speakers dus je hebt alleen nog een iPod en een kabeltje nodig. In de basweergever zit een extra spoel die de vervorming in de luidspreker meet en een corrigerend signaal terugstuurt naar de versterker, gevolg enorm strakke en diepe laag weergave uit een compacte luidspreker.
http://link.marktplaats.nl/638912258
Herkenbaar en waar, maar feit is natuurlijk wel dat het feest snel is afgelopen als iederéén stopt met nieuwe dingen kopen.
@4 Dat gebeurt pas nadat de marketeers de handdoek in de ring gooien. Dat gaan wij zeer waarschijnlijk niet meer meemaken.
Het principe is best aardig, maar de uitbaters verdienen er ook best aardig aan.
Op bijvoorbeeld de volgende websites kan het eventueel helemaal gratis (bijbetaling voor meer opvallen kan)
http://www.tweedehands.net/
http://www.adverteren-gratis.nl/
http://tekoopinfriesland.nl/
Ik ben ook fan van marktplaats. Mijn smartphones, muziekinstallatie, banken, tafel, stoelen, boekenkast, dressoir, kledingkast en tv heb ik allemaal via marktplaats gekocht.
@Sil Ik zoek een compacte muziekinstallatie die een ruimte van zo’n 25m2 (mijn woonkamer) kan voorzien van een stevige dosis geluid. Heb je tips?
@6: is er iets mis mee dat de eigenaren van marktplaats geld verdienen?
@8: Denk om de buren!
@10 Het moet mijn niet zo compacte (lomp grote) installatie met veel te veel vermogen vervangen :)
Hoeveel heeft Marktplaats betaald voor deze reclame?
Tweedehands/ overcomplete/ oud: prima. Zelf ook van alles ge- en verkocht…het stikt in veel categorieën echter wel van schimmige handelaren die zich voordoen als particulier, van auto’s tot (beschermde/ huis)dieren
Vaak kan je het aan de inhoud van de adv wel al aflezen anders kan je er tel. wel achterkomen: “Ik bel voor DE auto, waar staat ie”. Als het antwoord dan luidt “welke auto” weet je dat het een handelaar is..
Dat is een veel te gemakkelijk voorbeeldje. Dat altruïsme kun je nog gemakkelijk als uiteindelijk egoïstisch beredeneren, want er zijn geen echte nadelige gevolgen voor je handelen. Laten we het bijvoorbeeld eens over onderduikers in een oorlog hebben. In dat geval is de empathie voor de ander groter dan de angst voor de nadelige gevolgen van je handelen, en het valt vrij moeilijk te bevatten, dat mensen zulke enorme risico’s voor zichzelf nemen, alleen maar om zichzelf ideologisch een beetje lekkerder te voelen.
@9:
Op zich is daar niets mis mee.
Ik vermeldde dit alleen om extra aandacht te vestigen op de sites waar men gratis kan adverteren ;-)
N.B.
Persoonlijk zou ik liever zien, dat ieder dorp of grote wijk een inbrengwinkel had.
@8 Je grote installatie wegdoen, maar toch behoefte hebben aan een ‘stevige dosis geluid’ klinkt tegenstrijdig. Dit vraagt om een advies op maat. Mail je wensen en budget maar naar ikwileenstereo (kringelding) sil.dds.nl
@6 vergeet ook http://www.2dehands.nl niet, een van de grootsten. Jammer dat Sargasso zo’n enorme reclame maakt voor de monopolist. Een enorm groot en rijk Amerikaans bedrijf nog wel. Wat krijgt Sargasso hiervoor en moet er geen “ingezonden mededeling” bij staan?
@17:
M.i. goede aanvulling :-)
Kennen jullie Veilingkijker.nl dan niet?
@14: Interessant voorbeeld. Waarom zou je zeggen dat mensen het toch doen…?
Mag ik het zeggen? Als ik Pedro goed beluister denk ik dat hij wil zeggen dat het uit empathie gebeurt, hiermee ingaand op jouw argument dat het argument voor goed doen je eigen zieleheil mag zijn.
Pedro sluit hier aan op een meer Christelijke visie op goed-doen, waarbij het verdacht is als iemand goed-doet om er zelf beter van te worden. Een gedachte die nogal diep geworteld is in onze samenleving.
Wat jij er dan weer tegenover kan zetten is dat je beter aansluiting vindt op de Indische en de Chinese moraal, en de visie op moraal van onze eigen oudheid. Denk aan begrippen als Karma, Tao en de Logos/Natuur.
Persoonlijk denk ik dat jouw visie veel superieur is, want als goed-doen wordt gezien als bijtafel naast de essentialia, is al duidelijk wat het eerst geslachtofferd wordt als die essentialia bedreigd worden. Goed-doen omdat je jezelf ermee helpt is meer crisisbestendig.
En de verzetsstrijders? Ik denk dat het merendeel idealisme was. Idealisme van vrij jonge jongens en meisjes, avonturiers, die zich verenigden in groepen als het socialistisch verzet, het communistisch verzet, het socialistisch verzet, het communistische verzet. De held uithangen doe je volgens mij bij uitstek eerst voor jezelf. Verder denk ik dat velen simpelweg de gevaren een beetje onderschatten en het zagen als een spannend spel. Weekhartigheid mag een rol gespeeld hebben, maar in het verzet zal het in veel gevallen toch eerder een zwakte zijn geweest.
… Overigens vrees ik niet dat de wereld gered zal worden doordat mensen vrijwillig gezond en fair trade en groen gaan doen. Een aantal mensen beseft of zullen inderdaad beseffen dat je daarmee toch met name jezelf een plezier doet, maar dat is een voorhoede: de meeste mensen consumeren nu eenmaal vrij kortzichtig (een kenmerk van consumeren). Vandaar dat ik meer zie in de invoering van zware groentaksen, fair-trade-taksen, anti-dierenleedtaksen etc. In de ruil voor verlaging van de algemene BTW en invoertaksen bijvoorbeeld.
Desalniettemin een mooie set columns, inspirerend en zoals gezegd met een mooie insteek. En… een voorhoede is altijd nodig, so keep up the good work ;).