ACHTERGROND - Deze week uit Zuid-Amerika drie keer fossielen: een interactieve kaart met Peruaanse ruïnes, de risico’s van de Dakar-rally en het koningshuis onder de rook (of niet) van een vulkaanuitbarsting
Of het slimme marketing is gekoppeld aan het eind van de Mayakalender is niet duidelijk, maar Lima viert dit jaar zijn status als “ciudad milenaria” en “stad van culturen”, om met name aandacht te vragen voor het Inca-erfgoed dat in de Peruaanse hoofdstad een precair bestaan leidt. De lokale krant El Comercio heeft een aardig kaartje met foto’s en locaties van Incaruïnes samengesteld: de foto’s tonen op indringende wijze het moeizame samengaan van heden en verleden. Alsof je een flatgebouw tegen het Colosseum aanbouwt.
Ook de schat aan fossielen die in de Peruaanse woestijnen ligt lijkt wel wat bescherming te kunnen gebruiken. Vanaf 5 januari gaat namelijk voor de vijfde keer de Dakar-rally van start in Zuid-Amerika en paleontologen vrezen dat de scheurijzers onherstelbare schade zullen toebrengen aan skeletten van soms miljoenen jaren oud. Ook de beroemde geogliefen in onder meer de Nazca-woestijn liggen volgens sommigen gevaarlijk dichtbij de rallyroute. De organisatoren verzekeren dat er niets aan het handje is.
Het derde fossiel in het nieuws deze week was het koningshuis de vulkaan Copahue die zachtjes begon uit te barsten. Volgens het Reformatorisch Dagblad ANP had het prinselijk gezin in Villa la Angostura, bij Bariloche, geen last gehad van de vulkaan “waarvoor in de regio aanvankelijk een waarschuwing was afgegeven“. Ook niet zo gek, aangezien de vulkaan en Caviahue, de enige eventueel geëvacueerde gemeenschap, ruim 300 kilometer van Bariloche liggen. Hier en hier mooie NASA foto’s van de rookpluim.
Gevaarlijker dan de lava was de uitbarsting van plunderingen die begon in Bariloche. Waarschijnlijk deels ertoe aangezet door vakbondsleiders jatten Argentijnen TV’s en drank uit supermarkten en andere winkels. De plunderingen verspreidden zich ook naar Rosario en buitenwijken van Buenos Aires en eisten twee levens. Ze brachten nog maar weer es herinneringen aan rampjaar 2001 terug. Jammer genoeg voor de proletarische kerstinkopers kwam de politie de volgende dag aankloppen om de kadootjes weer terug in de winkel te leggen en de beteuterde ex-eigenaars in de cel en op Santa’s naughty list te zetten.