De Wall Street Journal schrijft dat de wereldexport van olie vorig jaar met 2.5% is gedaald (gehele artikel hier). De cijfers zijn afkomstig uit een van de laatste rapporten van het Amerikaanse departement van energie. Aangezien de vraag in westerse landen nog niet is afgenomen impliceert dit dat in 2007 een flink aantal arme landen minder olie hebben ontvangen dan voorheen. In totaal gaat het om een exportvermindering van 1 miljoen vaten per dag (1 vat = 159 liter). Arme landen worden nu al keihard de oliemarkt uitgedrukt door de rijkere landen. Volgens de WSJ zal de export in 2008 waarschijnlijk verder dalen.
De oorzaak van de 2.5% daling is te vinden in de dalende productie in veel landen gecombineerd met de toenemende vraag in vooral het Midden-Oosten. In 2007 nam de productie van de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Iran, Koeweit, Irak en Qatar met 544.000 vaten per dag af. Tegelijkertijd steeg de vraag in die landen met 318.000 vaten per dag in 2007. Daardoor daalde de export van olie met 862.000 vaten per dag, volgens het Amerikaanse departement van Energie.
Reacties (18)
Zo te zien zijn we wat betreft olie-waarheden Schopenhauer’s eerste fase wel voorbij..
Steeds meer landen stoppen met brandstofsubsidies
Ondertussen is de olieprijs bezig aan een vrije val (waar blijven die uurlijkse waanlinkjes nu?).
Heerlijk zoals iedere incidentele daling wordt aangegrepen om te zeggen dat het toch allemaal wel meevalt. In weerwil van het feit dat het een daling betreft naar een prijs die een half jaar geleden nog als krankzinnig werd beschouwd.
Lange termijn trends onderkennen is lastig.
(Bismarck, ik beticht jou er niet van hoor. Snap de plaagstoot. Maar ik post alleen waanlinks met records ;-P )
Recorddaling? 9 dollar in een week?
:-)
(Ook in procenten dan???)
Maak er een dagtaak van.
“de wereldexport van olie vorig jaar met 2.5% is gedaald”.
Mijn eerste reactie was er een in de trant van “waarheen exporteren we dan minder? Naar Mars?”
@6: ‘Wereldexport’ is een gewoon woord hoor.
@Rembrandt: Aangezien de vraag in westerse landen nog niet is afgenomen impliceert dit dat in 2007 een flink aantal arme landen minder olie hebben ontvangen dan voorheen.
Aangezien het meerendeel van de olie-export uit relatief arme landen komt, is er ook een positief effect van hoge olieprijzen mbt de wereldwijde ongelijkheid van inkomen. Angola – één van de armste landen ter wereld – is booming.
@JSK
Dat klopt dat een aantal arme landen booming zijn. Maar 1) dat zijn er zeer weinig, 2) De vraag is hoe de verdeling van de gelden over rijk en arm is 3) We hebben altijd nog de problematiek van de Dutch Disease.
1). Bijna alle olie-exporteurs op je kaartje zijn relatief ‘arm’. Alleen Noorwegen, Kuwait, VAR en SA niet.
2). In Rusland gaat ook ‘Boris met de pet’ er op vooruit. Ik ken de details niet, maar de impliciete aanname dat olierijkdom ‘bij een kleine elite blijft’ is absurd.
3). Weinig relevant, omdat 90% van de export vd olielanden olie (en gas) is.
@JSK
1)We praten langs elkaar heen denk ik. Ik heb het over de olie-importerende arme landen. Die zijn een stuk talrijker (ong. 25 maal meer) dan er arme olie-exporterende landen zijn
2) Ik heb niet beweerd dat de olierijkdom bij een kleine elite blijft. Stel alleen maar de vraag: hoe is de verdeling over rijk en arm in olie exporterende landen.
3) Dat klopt voor een deel van de grotere olielanden, maar niet voor allemaal en zelden voor de kleinere exporteurs zoals Ecuador. Voor een aantal landen dus wel degelijk relevant.
Brown is om, zo klinkt het op RTLZ
10: 1)We praten langs elkaar heen denk ik.
Ah je hebt mijn twee zinnen in #7 niet gelezen. Typisch.
Die zijn een stuk talrijker (ong. 25 maal meer) dan er arme olie-exporterende landen zijn
Dat zegt niks. Het meerendeel van de olie wordt geexporteerd door landen die relatief arm zijn, het meerendeel van de olie wordt geimporteerd door landen die relatief rijk zijn. Een stijging van de olieprijs is per saldo een herverdeling van rijk naar arm. Natuurlijk is ‘arm’ geen homogeen blok: er zijn zoals je zegt ook arme landen die olie importeren. Maar voor die armen (importeurs) is olie een relatief klein deel van hun uitgaven, terwijl voor de arme olie exporteurs is olie een relatief groot deel van hun inkomensten.
Het valt dus niet zonder meer te zeggen dat hoge olieprijzen cq een laag aanbod de wereldwijde inkomensverschillen vergroot. Quite the opposite, denk ik zelf.
2). Ongelijk, maar dat is geen kenmerk van olieexporteurs perse, dat is een kenmerk van arme landen. Waaronder de meeste olie exporteurs vallen.
3). Allicht beperkt relevant.
@JSK
Ik heb je twee zinnen in #7 wel gelezen.
A)>Maar voor die armen (importeurs) is olie een relatief klein deel van hun uitgaventerwijl voor de arme olie exporteurs is olie een relatief groot deel van hun inkomensten.<
De hoeveelheid inwoners in alle arme olie exporteurs zijn significant minder dan alle inwoners van arme olie importeurs. Als je het op een populatiebasis vergelijkt komt er een heel ander plaatje uit dan op absolute geldbasis. Populatiebasis lijkt me een stuk relevantere meetwaarde.
B) Het valt dus niet zonder meer te zeggen dat hoge olieprijzen cq een laag aanbod de wereldwijde inkomensverschillen vergroot. Quite the opposite, denk ik zelf.
Dat heb ik nergens beweerd. Ik heb alleen gezegd dat arme landen de markt uit worden gedrukt. Daarbij heb ik niet gespecificeerd wat voor arme landen, hoeveel arme landen etc.
@JSK
mist nog:
>Maar voor die armen (importeurs) is olie een relatief klein deel van hun uitgaven, terwijl voor de arme olie exporteurs is olie een relatief groot deel van hun inkomensten.<
Heb je hier ook een cijfermatige onderbouwing van. Ik betwijfel dit aangezien olie in zo goed als producten die niet zelf gefabriceerd worden zit verwerkt op directe en indirecte basis.
Populatiebasis lijkt me een stuk relevantere meetwaarde.
Mij niet. In het extreme getrokken zou je dan moeten concluderen dat een kleine inkomensachteruitgang van N personen niet opweegt tegen een grote inkomensvooruitgang voor N-1 personen. Dat is een erg vreemde redenering. Ik stel daar tegenover dat beide het inkomensniveau en het aantal inkomensontvangers meegenomen dienen te worden.
Als je het over inkomensongelijkheid wereldwijd hebt, dan hangt het natuurlijk van je meetmethode af of hoge olieprijzen een gelijkmakende of ongelijmakende invloed hebben. Maar met de veel gebruikte Gini-coefficient (die aantallen én inkomensniveaus weegt) is het niet obvious dat hoge olieprijzen de inkomensongelijkheid doen toenemen.
Ik heb alleen gezegd dat arme landen de markt uit worden gedrukt. Daarbij heb ik niet gespecificeerd wat voor arme landen, hoeveel arme landen etc.
Ah, dan zocht ik teveel achter je woorden. Ja, er zijn ongetwijfeld armen die last hebben van hoge brandstofprijzen. En er zijn armen die baat hebben bij hoge brandstofprijzen. In geldhoeveelheden zijn hoge olieprijzen per saldo voordelig voor relatief arme landen. Waarom? Omdat verreweg de meeste olie afkomstig is uit relatief arme landen.
@Bismarck: Over die scherpe prijsdaling, dat is dus in dollars. Mede door een iets sterkere dollar ingegeven. In Euro’s zitten we nog steeds op 82. Daar merk je het minder aan:
http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$WTIC:$XEU&p=D&yr=3&mn=0&dy=0&id=p38563055023
@16: Het omgekeerde gold ook met het grootste deel van de stijging van de olieprijs. Lijkt me dus geen argument inzake.
@Bismarck: Wel in het licht van de voor ons relevante trend.
Overigens stijgt hij momenteel alweer (in dollars).
http://money.cnn.com/data/commodities/