Korps Landelijke Politiediensten wil bots op internet laten surveilleren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso is regelmatig ruimte voor een gastbijdrage. Dit keer heeft de redactie zelf gevraagd om een stuk te mogen overnemen. Het gaat hier om een artikel van het weblog van Corcom Security Analysing. In het licht van de discussies over de ontwikkelingen op het vlak van privacy alhier, leek dit artikel ons wel een aardige bijdrage.

De Nederlandse politie werkt aan allerlei nieuwe tools. Zo kan de politie straks via bots het internet afstruinen om fenomenen en trends in kaart te brengen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) levert dan de tools en ondersteund bij het gebruik daarvan. De tactische rechercheurs zullen meestal zelf de analyse doen. Ook zijn er tools in ontwikkeling om sites met persoonsprofielen te analyseren. Dit zou relaties binnen criminele netwerken zichtbaar moeten maken. De tool zal ook worden ingezet bij onderzoeken naar corrupte en lekkende politieambtenaren die vanaf hun prive computer thuis of elders deals sluiten met criminelen. Dat de tool wordt ingezet tegen eigen politie personeel is niet verwonderlijk. Vorig jaar werd in Nederland een intern onderzoek gedaan naar 1495 agenten. In 180 gevallen was er sprake van een gepleegd strafbaar feit en werden 113 agenten ontslagen.

Website’s analyseren

Wie veel vrienden heeft, heeft op die sites veel status. De Nederlandse politie kan dan kijken wie op internet een vriend van wie is en wat voor relatie zij hebben. Op die manier komt de politie mogelijk ook nieuwe personen tegen die ze nog niet in beeld heeft. De politie kan deze nodale oriëntatie bijvoorbeeld uitvoeren op bepaalde groepen verdachten. Bovendien komt zij daarmee misschien tot strategieën om te voorkomen dat meelopers de overstap naar de criminaliteit maken. Ook is het mogelijk om eventuele criminele contacten via internet in kaart te brengen. Met de bots kan de politie straks elke willekeurige website analyseren inclusief het e-mail contact.

Het KLPD mes snijdt aan twee kanten

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft een nieuwe unit in het leven geroepen van menselijke bots ofwel undercover agenten. Deze moeten infiltreren in criminele bendes, om zo de zware criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Deze unit met agenten trainen in undercoverwerk. De agenten worden niet alleen opgeleid voor het zware infiltratiewerk, maar leren daarnaast ook om eenvoudiger operaties uit te voeren. Zo moeten ze zich kunnen voordoen als een barman in een kroeg die populair is onder criminelen. Ook leren ze technieken waarmee ze op de sportschool kunnen aanpappen met bekende misdadigers. In een landelijk expertisecentrum wordt de kennis over undercoverwerk bijeengebracht. De politie wil met de nieuwe unit haar informatiepositie verbeteren. Daar komt bij dat de politie met de veelgebruikte telefoontaps steeds minder resultaat boekt. Criminelen houden er vaak rekening mee dat ze worden afgeluisterd. Ook bellen ze veel via het internet, wat meeluisteren technisch lastig maakt. Als een specifieke soort van informatie door de undercover agent m/v niet bemachtigd kan worden, gaat de KLPD over tot het inzetten van internet bots. Maar in de meeste gevallen werken beiden vanaf het begin van een onderzoek reeds actief samen. De informatie die van beide fronten is verzameld wordt uiteindelijk vergeleken en geanalyseerd. De internet bots kunnen persoonsprofielen analyseren, maar kunnen ook internet relaties binnen criminele netwerken zichtbaar maken. De internet bot is een betrouwbare en onopvallende hulp voor de undercover.

ADVISE systeem

De Amerikaanse politie en inlichtingendiensten gebruiken een nieuw computersysteem dat persoonlijke informatie van burgers doorzoekt en analyseert. Het systeem, met de codenaam ADVISE, gebruikt dezelfde data mining technieken die zijn ontwikkeld voor het Total Information Awareness Systeem. Het nieuwe ADVISE systeem moet in grote hoeveelheden ruwe data verborgen relaties ontdekken, bijvoorbeeld hoe een link te leggen is tussen vrienden, familie, locaties en werkplekken. De data bestaat onder andere uit creditcardtransacties, telefoon en internetgegevens, medische dossiers en financiële informatie. Sommige analitici menen dat uit dergelijke gegevens terroristische dreigingen te detecteren zijn. Het systeem zou drie miljoen relaties per uur kunnen verwerken. Op deze wijze kan geheime overheidsprogramma’s persoonlijke informatie van burgers doorzoeken.

Reacties (39)

#1 HansR

Bots kun je afsluiten.
Of zouden deze bots de robots.txt niet honoreren?

Ga toch naar Google mensen. Die hoereren zich aan de hoogste bieder met alle informatie die ze kunnen vinden en krijgen. En iedereen loopt binnen bij die hoer om te geven wat ze hebben. Wat nou nog meer bots? Iedereen het wiel uitvinden

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

“De data bestaat onder andere uit creditcardtransacties, telefoon en internetgegevens, medische dossiers en financiële informatie. Sommige analitici menen dat uit dergelijke gegevens terroristische dreigingen te detecteren zijn.”

Hoera, iedereen verdacht! Verder gok ik dat uiteindelijk het systeem ingezet wordt om de dreiging van illegale hondenpoep te detecteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 su
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 su

*WEEEH*, plaatjestag werkt niemeer.. Of zou het een bot zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 CiNNeR

Ah, kunnen medische dossiers nu ook gewoon maar bij elkaar gesprokkeld worden. Ook al via internet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 RB

Dat was zowiezo niet zo moeilijk, cinner. Je moet het gewoon willen. :|

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 RB

(Ik wil het dus niet, voor de goede orde.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Nem

User-Agent: *
Disallow: /

eens kijken hoe de KLPD dat dan wil oplossen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

@Nem: Negeren? Robots.txt is toch echt niet veel meer dan een afspraak. Geen technische blokkade.
Je zou met .htaccess kunnen spelen. Maar dan moet je wel weten wat je kan verwachten.

(Oh, en als we jouw tip opvolgen, kan google ons ook niet meer indexeren. Dat was nu ook weer niet de bedoeling)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 zmc

Het is ook niet meer dan een afspraak dat we het “ongevraagd” opvragen van een Internet-pagina toestaan. Mijns inziens is het negeren van een robots.txt terwijl je op de hoogte bent van die afspraak in essentie dan ook computervredebreuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 IdeFX

Beetje raar verhaal. De eerste drie alineas gaan over, zeg maar, geautomatiseerd surfen op sites die toch al voor iedereen toegankelijk zijn, en de laatste paragraaf gaat opeens over ‘creditcardtransacties, telefoon en internetgegevens, medische dossiers en financiële informatie’?? Wat is het verband? Of is dit een afspiegeling van de methode waarmee de wetgever nog onopvallend wat extra, veel minder aantrekkelijke, bepalingen aan een vrij normaal ogend wetsvoorstel toevoegd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 plofkip

Wat wil de auteur van dit stuk nu eigenlijk zeggen? En wat zijn de bronnen die hij heet gebruikt voor dit stuk?

hmmm…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hiram

Een halfuurtje eindredactie had geen kwaad gekund. Verder: brrr! Bah.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Paul

Het zal wel niet salonfähig zijn dat ik dit zeg: wat is er mis met deze controle? Alleen personen die illegale dingen uitvoeren kunnen worden aangepakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Steeph

@Paul: Misschien eerst even het volgende stuk en de bijbehorende reacties lezen. Het past namelijk in een patroon. En de kreet “als je niets gedaan hebt, hoef je ook nergens bang voor te zijn” komt ook aan de orde:
https://sargasso.nl/archief/2008/02/15/volksopstand-tegen-de-privacyschendingen/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Code:1000

Als politie agent uit het westen van het land kan ik inderdaad beamen dat het KLPD inderdaad aan de slag is met dergelijke tools. Dat ze worden ingezet inzake zware crimminaliteit is duidelijk, wat zo bijzonder aan het bovenstaande artikel van Corcom Security Analysing is hoe zij aan deze informatie komt ? Vooral des te meer omdat de tools pas omstreeks juli 2009 gebruikt zouden gaan worden. Er draaien al proefversies maar die zijn intern. Dus CorCom ik hou me aan bevolen hoe je aan deze info komt. waarschijnlijk toch weer een uitgelekte zaak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 esgigt

De Stasi en de VoPo zouden destijds hun vingers afgelikt hebben bij wat de laatste jaren in Nederland (zogenaamd democratisch) tot stand is gebracht op het gebied van bewaking en registratie!

In de tussentijd scoort de nederlandse politie wel in de laagste regionen binnen europa met haar oplossingspercentage. Hetgeen mij de indruk geeft dat ik bijvoorbaat complete opening van zake naar de overheid moet geven omdat deze zelf te belazerd is om haar werk te doen.

Dat de overheid haar werk niet doet, blijkt ondermeer uit de jaarlijks terugkerende geldsmijterij op departementen en bij lokale overheden, gevolgd door de slechte financiele verslaglegging om dit te verdoezelen.

@16 “Dat ze worden ingezet inzake zware crimminaliteit is duidelijk, ” Wat een kolder! De overheid zal totaal geen openheid geven over de toepassing van deze tools. Het toepassingsgebied is derhalve globaal en verklaart iedere burger tot verdachte en tracht deze ook op te sporen, analoog aan de kentekenregistratie bij zwolle en een in gebreke blijvende minister inzake telefoontaps.

De tijd dat de politie je beste vriend was hoort thuis in de boekjes van Dik Trom, in 2008 is die situatie geheel anders!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 esgigt

@16 “waarschijnlijk toch weer een uitgelekte zaak.”

Uitgelekt???? Dit wordt betaald uit belastinggeld en dus hebben wij het RECHT dit te weten!

Maar over RECHT hebben ze de laatste tijd bij politie en justitie een andere opvatting….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bismarck

@16: Daar duikt de agent in de mens toch meteen op… Vertel wie het lek is! Een soort inherente authoriteitsdrang, die wars is van vrije nieuwsgaring en die uiterst ontstemd raakt als feiten binnen het politie-apparaat aan het licht komen die het daglich kiet kunnen velen. Duidelijk het type dat uit het oog geraakt is dat hij namens ons en van ons geld zijn werk doet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Code:1000 (politie ambtenaar)

Logisch dat sommige zo uithalen naar de politie toe. Er is inderdaad veel gebeurd binnen in dit wereldtje, wel dien ik te vermelden dat heel veel politie personeel in NL er ook de buik flink vol van heeft. Honderden menssen gaan jaarlijks bij de politie weg, of hebben in hun hart reeds afscheid genomen van de baas. Maar het is wel heel goed om te bedenken, dat je crimminelen, pedofielen, kinderpornohandelaren, drugsdaelers, terroristen, moordenaars, enz niet met een lasso kunt vangen daar heb je vaak een andere inzet voor nodig. Nederland zou meer achetr de politie moeten staan en gezamelijk dat acceptatie beleid van crimminelen etc de kop indrukken. De maatschappij hebben we allemaal gemaakt, we hebben wind gezaaid en zullen storm oogsten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 esgigt

@20 ” wel dien ik te vermelden dat heel veel politie personeel in NL er ook de buik flink vol van heeft.” Dat blijft dan aardig onder de pet…. Maak een gebruik van je democratische rechten zou ik zeggen en voer je maatschappelijke plicht uit die je, door dit alles toete laten, aardig verzaakt hebt! Jullie voeren die bestuurlijke rotzooi wel uit en dus kankeren wij ook op jullie!

“we hebben wind gezaaid en zullen storm oogsten.” Wat bedoel je hiermee?? Dat we dit aan onszelf te danken hebben??? Onzin! Wij zeggen altijd NEE tegen dit soort inbreuken op onze mensenrechten (heeft nederland ooit ook eens een verdragje over geratificeerd, maar dat vergeet de politiek voor het gemak) en vervolgens krijgen we allerlij juridische onheil door onze strot gewrongen!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 esgigt

@20 “Maar het is wel heel goed om te bedenken, dat je crimminelen, pedofielen, kinderpornohandelaren, drugsdaelers, terroristen, moordenaars, enz niet met een lasso kunt vangen daar heb je vaak een andere inzet voor nodig.”

Precies, en jij wilt nu toch zeker niet beweren dat je deze lui moet gaan pakken door de burgerrechten volledig aan kant te schuiven, want daarmee ben je behoorlijk bezig als je alle passerende auto’s gaat fotograferen en de registraties bewaren, Nummer één in de wereld bent met telefoontaps (waarover de minister al een maand niets wil zeggen, dus hij zit ook in het complot), telefoon en emailverkeersgegevens 18 maanden wilt bewaren, via rekeningrijden iemands where-abouts van minuut tot minuut kunt volgen (idem mobile telefoon) en nog is de controle op de burger niet genoeg???

Get fucking Real, man!!! Justitie en politie ontwikkelen zich in rap tempo tot volksvijand nummer een.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 plofkip

Esgigt, het aantal gebruikte uitroeptekens en vraagtekens versterken niet de kracht van je verhaal. Integendeel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 plofkip

!!!!!!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 esgigt

@24 : ?????? !? ???? !!! :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 HansR

Bots kun je afsluiten.
Of zouden deze bots de robots.txt niet homoreren?

Ga toch naar Google mensen. Die hoeren zich aan de hoogste pijper met alle orgiematie die ze kunnen vinden en krijgen. En iedereen loopt binnen bij die hoer om te spuiten wat ze hebben. Wat nou nog meer bots? Iedereen het wiel uitspuiten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 esgigt

@26 “Bots kun je afsluiten.” Misschien wordt dat ook nog wel verboden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 su

@ #20 Code:1000 (politie ambtenaar):

ARSON, RAPE AND BLOODY MURDER!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Code:1000 (politie ambtenaar)

Het is natuurlijk jammer dat dergelijke ontwikkelingen op deze manier onstaan. Ik zelf voel me net als elke andere Nederlander ook onprettig onder deze ontwikkelingen. Het is een gefrustreerde kwestie, niet elke politie agent is corrupt of onbetrouwbaar. Vaak moeten politieagenten van hogere politie ambtenaren zwijgen in bepaalde zaken. Neem maar van mij aan dat de doofpot goed vol zit, en dat vele opsporingsambtenaren flink hun buik vol hebben.
Maar wees rieel, ons land heeft een voedingsbodem ontwikkeld die zijn weerga niet kent. Vuile was die binnen blijft gaat ook stinken, het grootste gevaar in Nederland is de dat het aan elkaar hangt als los zand. Hoe dan ook, we staan op het randje van de afgrond, tappen, afluisteren, observeren, etc etc, allemaal dwangmiddelen die de boel moeten kunnen oplossen. Nederland is een zinkend schip waar al het koper dagelijks op wordt gepoetst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 su

@ #29 Code:1000 (politie ambtenaar):

Heb je ook bewijzen voor je onderbuikgevoelens? Naar mijn weten is Nederland alsmaar veiliger geworden, niet andersom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Pepijn

Dan borrelen bij mij de volgende vragen naar boven:
“Is er iemand die (een gedeelte) van de IP-blokken kent die de politie diensten in Nederland gebruiken?
“Moet de politie-bot zichzelf als zodanig kenbaar maken, of mag deze zich voordoen als een willekeurige browser?”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Steeph

@Pepijn: Op de eerste vraag, maakt toch niet uit. Dan switchen ze naar andere IP adressen.

Hier nog een artikel:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/maatschappij/2543621/1276896/politie-pakt-digitale-criminelen-aan.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 zazkia

Heej ik heb nog een beter idee, als de KLPD nou gewoon email dataminet, dan kunnen ze ook een eind maken aan al mijn vrienden van vrienden van kennissen die coke dealen, openbaar dronken zijn, abri’s slopen met stoeptegels en zonder licht fietsen. Stuk gemakkelijker dan de post openstomen en heej wat heb ik te verbergen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 CorCom Security Analysing

Nederlandse ICT doelwit spionage buitenlandse inlichtingendiensten
Geplaatst door CorCom Security Analysing.

Spionage is ruim vijftien jaar na het einde van de Koude Oorlog bepaald geen geschiedenis. De AIVD heeft in 2007 geconstateerd dat diverse buitenlandse inlichtingendiensten en overheden in Nederland heimelijk actief zijn met als doel hun nationale belangen na te streven. Dit vormt een inbreuk op de Nederlandse soevereiniteit en kan daarnaast op verschillende terreinen botsen met Nederlandse belangen. Zo is er momenteel sprake van een toenemende belangstelling voor vitale Nederlandse ICT infrastructuren. De inlichtingendreiging van buitenlandse mogendheden en organisaties is diverser en diffuser geworden. Naast het verrichten van onderzoek investeert de AIVD in het verhogen van de weerstand ten aanzien van de dreiging die uitgaat van spionage. De AIVD slaat alarm over de schade die buitenlandse inlichtingendiensten in Nederland aanrichten. De AIVD wijst in het bijzonder op sectoren als ICT, biotechnologie en militair nuttige technologieën als aandachtsgebieden voor toenemende spionage. Het gebrek aan bewustzijn en alertheid terzake noemt de dienst zelfs een majeur veiligheidsrisico voor Nederland, aangezien zowel de concurrentiepositie van de economie in het geding komt als de internationale rechtsorde en stabiliteit door het heimelijk verwerven van technologie uit ons land. Zo zou grotere alertheid zinvol zijn ten aanzien van studenten, stagiairs en adviseurs die feitelijk in dienst zijn van buitenlandse inlichtingendiensten. Het gehele artikel kunt u lezen op onze site: http://corcom.wordpress.com

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 CorCom Security Analysing Holland

Nederlandse ICT doelwit spionage buitenlandse inlichtingendiensten.
Spionage is ruim vijftien jaar na het einde van de Koude Oorlog bepaald geen geschiedenis. De AIVD heeft in 2007 geconstateerd dat diverse buitenlandse inlichtingendiensten en overheden in Nederland heimelijk actief zijn met als doel hun nationale belangen na te streven. Dit vormt een inbreuk op de Nederlandse soevereiniteit en kan daarnaast op verschillende terreinen botsen met Nederlandse belangen. Zo is er momenteel sprake van een toenemende belangstelling voor vitale Nederlandse ICT infrastructuren. De inlichtingendreiging van buitenlandse mogendheden en organisaties is diverser en diffuser geworden. Naast het verrichten van onderzoek investeert de AIVD in het verhogen van de weerstand ten aanzien van de dreiging die uitgaat van spionage. De AIVD slaat alarm over de schade die buitenlandse inlichtingendiensten in Nederland aanrichten. De AIVD wijst in het bijzonder op sectoren als ICT, biotechnologie en militair nuttige technologieën als aandachtsgebieden voor toenemende spionage. Het gebrek aan bewustzijn en alertheid terzake noemt de dienst zelfs een majeur veiligheidsrisico voor Nederland, aangezien zowel de concurrentiepositie van de economie in het geding komt als de internationale rechtsorde en stabiliteit door het heimelijk verwerven van technologie uit ons land. Zo zou grotere alertheid zinvol zijn ten aanzien van studenten, stagiairs en adviseurs die feitelijk in dienst zijn van buitenlandse inlichtingendiensten. Het gehele artikel kunt u lezen op onze site: http://corcom.wordpress.com

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Code:1000 (politie ambtenaar)

Inderdaad onderzoeken mogen NIET te kosten gaan van onze daar ben ik het ook mee eens, maar het is natuurlijk een hele klus om High Tech boeven te vangen zonder mee te groeien in de kennis en ontwikkelingen van internet. Maar als jullie een beter idee hebben om High Tech boeven te vangen zonder al de zaken rond de privacy, laat het dan even weten. Van alles roepen zonder een tegen optie is natuurlijk goedkoop. Hoe dacht je soms hoe je bankrekening beschermd word ? Of je mobiel tegen hackers ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Bismarck

@36: Duidelijk gevalletje middel is erger dan de kwaal. Met al die privacy-invasieve methoden vang je geen grote boeven (zie nu zelf: telefoontaps werken niet meer omdat boeven weten dat er in Nederland excessief wordt getelefoontapt). De middelen zijn dus niet effectief. Dan moet je ze dus niet gebruiken.

Daarnaast krijg ik uit je posts steeds meer het idee dat deze middelen meer criminaliteit kweken (corrupte agenten, ongeoorloofde inbreuken op mijn privacy, doofpotten, etc.), dan ze helpen bestrijden (terroristen, moordenaars en drugsdealers pak je niet met internetbots, maar juist wel met een lasso). Zo lopen er meer boeven bij de politie rond dan bij de mensen waar de politie op jaagt.

Ik zie niet in hoe politie die mijn internetwachtwoorden kan aflezen als ik ze in typ me beschermt tegen het hacken van mijn bankrekening. Dat heet de kat op het spek binden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Steeph

Lekker met bots hyves afstruinen. Nu duidelijk in het nieuws:
http://www.nu.nl/news/1576610/50/Politie_zoekt_naar_criminelen_via_Hyves.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 su

Hoe weten ze dat de hyvespersonages ook daadwerkelijk de boeven zijn irl?

  • Vorige discussie