Op Sargasso is plaats voor gastbijdragen.
Na een uitstekend één–tweetje kijkt David Rietveld voor ons vooruit naar de komende tweede ronde van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen.
Je moet tegenwoordig ook alles zelf doen. Ik vind het prima hoor, die eigen verantwoordelijkheid, maar dan moet iedereen wel een beetje meedoen natuurlijk. Neem nu de tussentijdse raadsverkiezingen.
Die hangen er altijd maar een beetje tussenin. Niet alleen door het tijdstip, maar ook door de aandacht. In Groot-Brittanië en Duitsland worden tussentijdse verkiezingen zonder uitzondering aangegrepen om eens te kijken hoe er over de zittende regering wordt gedacht. Daarna wordt druk gespeculeerd over de uitslagen.
Niet in Nederland. www.ukomttochook.nl doet net alsof er helemaal nog geen raadsverkiezingen zijn. De aandacht naar de uitslagen van Katwijk-Rijnsburg-Valkenburg en Drechterland bleef naast lokale media bijna volledig beperkt to Sargasso en de weblog van schrijver dezes. Daarom nu in innige samenwerking een voorbeschouwing op de gemeenteraadsverkiezingen van 30 november 2005.
Daarbij moet in het kader van de journalistieke integriteit worden vermeld dat ik zelf kandidaat ben voor GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen. Niet deze tussentijdse verkiezingen, maar die op 7 maart 2006. Ik heb natuurlijk mijn uiterste best gedaan om dat niet van invloed te laten zijn op dit artikel.
Op 30 november gaan Warmond, Voorhout en Sassenheim naar de stembus om de gemeenteraad voor de nieuwe gemeente Teylingen te kiezen. Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Maarn en Leersum doen hetzelfde, maar dan voor de fusiegemeente Heuvelrug. Teylingen krijgt 34.666 inwoners, Heuvelrug maar liefst 49.300. Ruim voldoende als serieuze peiling. Maar dan moet je wel weten waar je vandaan komt.
Teylingen
De fusiegemeente Teylingen heeft een informatieve website met ruim aandacht voor de verkiezingen. Zo komen we ook vlug te weten welke partijen er mee doen. In het archief van het NRC vinden we de uitslagen van 2002 (W,V,S). Nieuwe partijen blijken deze keer Trilokaal en ChristenUnie. De laatste is een bekende. De eerste is een samenvoeging
van Voorhouts Belang en Warmond Anders. De Sassenheimers kenden geen eigen lokale partij, en het is onduidelijk wat de Sassenheimse inbreng is in Trilokaal.
Op grond van de landelijke trend, maar belangrijker nog, de verkiezingen van twee weken geleden kom ik voor Teylingen tot
onderstaande prognose. De tussentijdse verkiezingen van twee weken geleden leerden dat de opkomst bij zulke verkiezingen laag is, en dat met name de confessionele partijen daar van profiteren. Het CDA maakt op die manier een flink deel – zo niet alles – van zijn verlies goed.
De PvdA deed het niet zo sterk, terwijl de VVD vermoedelijk ook profiteert van de lage opkomst.
Het CDA lijkt onbedreigd de grootste te gaan worden. Wie de tweede partij wordt is een stuk spannender. De VVD heeft een heel goede positie, maar Trilokaal kan ook best eens tweede worden. Het hangt een beetje af van de aanwas van die laatste partij in Sassenheim. De PvdA kan onverwacht goed uit de hoek komen, zeker omdat partijen als GroenLinks en SP niet aan deze verkiezingen meedoen. Aan de andere kant: de linkste kiezer kan best besluiten om de gemeenteraad van Teylingen rechts te laten liggen. De ene zetel van de ChristenUnie is niets meer dan een wilde gok.
Heuvelrug
De Heuvelrug is nog meer de moeite waard om in de gaten te houden. Zeker als je met een ‘landelijke bril’ naar deze verkiezingen kijkt. Een blik op de fusiewebsite leert dat vrijwel alle landelijke partijen meedoen – behalve de LPF. Daarnaast doen nog twee lokale partijen mee. ‘Heuvelrug Content’, een partij die zich baseert op de beginselen van de sociocratie.
Lijsttrekker Jan Broekgaarden en nummer twee Liesbeth Reitsma zitten nu al samen in de gemeenteraad van Driebergen-Rijsenberg. Niet samen in één fractie trouwens. Jan voor Progressief Driebergen-Rijsenburg, Liesbeth voor D66.
Driebergen heeft nog een partij opgeleverd: Frits van Schaik (ex-CDA) en Sybe Streekstra (ex-VVD) vormen nu nog ‘Sociaal-Liberaal Driebergen’, maar gaan samen met anderen de campagne in als ‘Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug’. Frits en Sybe zijn zonder meer geïnspireerd door de Pim-revolutie. Volgens eigen zeggen zijn ze “Een politieke groepering die claimt wél naar de burgers te zullen luisteren. Sterker nog, de partij bestaat uit geïnteresseerde, meedenkende burgers. Mensen die hun buik vol hebben van de ‘ja-zeggen en nee-doen’ spelletjes van de gevestigde orde”. Vanuit Leersum – waar Leersums Belang bij de vorige raadsverkiezingen de enige lokale partij van de Heuvelrug was – krijgen ze geen steun. Leersums Belang heeft zich aangesloten bij de VVD. Tot slot is Progressief Driebergen-Rijsenburg nog de moeite van het vermelden waard. De raadsleden van die partij kunnen elkaar straks in maar liefst drie verschillende fracties tegenkomen. Naast Heuvelrug Content verspreiden ze zich over de PvdA en GroenLinks.
Met al die schijnbewegingen wordt het moelijk om een voorspelling te doen. Zeker omdat in 2002 in Doorn en Leersum PvdA en GroenLinks met een gezamenlijke lijst kwamen en de SP helemaal nergens mee gedaan heeft.
Maar goed, alle oude cijfers (A,D,D-R,M,L) met wat natte vingers in de tombola en dit is het resultaat:
Het lijkt er op dat het ontzettend spannend wordt. Voor wat betreft de grootste partij (in procenten dan) hou ik het op de VVD. Nipt, dat wel. Afhankelijk van de opkomst kan de uitslag nog iets meer in het voordeel van die partij uitvallen. Als je uitgaat van de regel dat VVD’ers trouwer opkomen dan PvdA’ers, dan kan er best nog eens een zetel van de één naar de ander gaan. De opkomst moet wel heel erg laag zijn om ChristenUnie en/of SGP aan een zetel meer te helpen, schat ik in.
Ik ben erg benieuwd of zich onder de lezers van Sargasso inwoners bevinden uit één van de genoemde gemeenten. En nog meer naar hun commentaar!
Reacties (20)
Ik zou er geen zinnig woord over kunnen zeggen, de kiezer loopt tegenwoordig massaal van de ene partij naar de andere ( het lijken wel Japanners). Plus dat er buiten de politiek allerlei BN-ers zijn, die denken het kunstje van Fortuyn over te kunnen doen.
Ik woonde tot 2002 in Warmond. 75% was fel tegen de samenvoeging, alleen de lokalen niet. Warmond Anders, toepasselijke naam wel. Het linkse blok was een samenraapsel, en dat is nu dus veranderd. PvdA, (Kok+Peper overigens verantwoordelijk voor de herindeling) weer apart in de verkiezing. Benieuwd. Ik zou zelf met de voeten stemmen.
LS,
Een interessante voorspelling in uw artikel. Toch blijft het aloude adagium “de kiezer beslist”van toepassing.
Dat wij als BVH niet worden gesteund door Leersums Belang is een aperte onjuistheid. De nummer 3 van onze lijst is Ad de Jonge, momenteel raadslid van Leersums Belang in Leersum.
BVH hangt het principe aan dat de burger moet kunnen meebeslissen over grote belangrijke zaken en wil ook daadwerkelijk de inwoners hierbij betrekken.
Ondanks uw voorspelling, gaan wij er toch vanuit dat wij aanstaande woensdag hoge ogen gaan gooien.
Namens Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug,
Henk-Jan Versluis
Lijst 9, nummer 12
David R., wat een buitengewoon oninteressant artikel. Dat onderlinge lijstgeneuzel is alleen van belang voor de politici van die plaatsen. Jij bent volkomen vergeten vanuit het standpunt van de bewoners van die plaatsjes te kijken.
Wat is er afgelopen jaren gebeurd, hoe hebben de partijen erop gereageerd, wat vonden de bewoners ervan, wat willen die nu en wat willen de partijen de komende jaren gaan doen. Inhoud en resultaten, David R. Geen poppetjes en zeteltjes.
Mee eens Kalief, en ik heb me ook geprobeerd in de inhoud te verdiepen. Dat zou – geloof me – een nog veel oninteressanter artikel hebben opgeleverd. Dat is met name omdat ik niet in één van de gemeenten woon of werk, en ik het dus moet hebben van wat ik op internet kan vinden.
Ik heb alle partijen overigens gemaild met de vraag wat het belangrijkste thema is in deze verkiezingen. Naast bovenstaande reactie heb ik nog maar twee reacties ontvangen. Ik twijfel dus nog of ik een (meer inhoudelijk) vervolg ga schrijven.
Verder komt het me voor dat het artikel van David al ongeveer 10 keer zoveel informatie bevat dan wat de landelijke media tot nu toe aan dit onderwerp hebben besteed.
Volgens het Leidsch dagblad(http://www.leidschdagblad.nl/Index/0,4412,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.leidschdagblad.nl%2FPagina%2F0%2C7104%2C14-1-1–2909901-1589–%2C00.html) Kom je best in de buurt, alleen CU staat iets lager net als PvdA(relatief dan steeds)
Nog wat meer info:
http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article40914.ece/Heuvelrug+is+zuinig+op+zijn+groen
Beste David
Een boeiend verhaal. Het ljkt erop dat de prognoses een tombola van vooroordelen vormen.
Onderscheidend in de heuvelrug politiek is het verschil tussen een heuvelrug die open of gesloten is. Het is een relatief rijk gebied. rijk aan euro’s, natuur en cultuur. Ook rijk aan woningzoekenden., Vanuit de PVDA vinden we wachtlijsten tot 6/7 jaar onaanvaardbaar. Er moet gebouwd worden voor starters,jongeren en mensen met een minder ruim inkomen. Als groot onderscheid met de andere partijen vinden wij dat in het uiterste geval daar ook groen voor geofferd mag worden. Dan heb je het ook over een vitale gemeente. Niet bouwen betekend vergrijzing en een bepaalde mate van groen conservatisme die uiteindelijk alleen de happy few ten goede komt. Over de nuance verschillen tussen BVH en Leersums belang kan ik kort zijn. Als de nummer 3 op de bvh lijst van leersums belang komt had hij ook naar de vvd kunnen gaan. ik neem gemakshalve dan ook maar aan dat deze meneer nu voor de bvh praat.
Overigens is in de afgelopen campagne periode naar voren gekomen dat alle partijen meer naar de burger toe willen. Mooie woorden, ik beschouw het als een dure opdracht aan alle partijen om dat dan ook daadwerkelijk te gaan doen. Over concrete invulling heb ik nog weinig gehoord. Uiteindelijk moet je er ook vanuit durven gaan dat wij politici worden aangesteld om beslissingen te nemen. De afrekening volgt dan wel.
Zorgelijk is ook de geringe politieke betrokkenheid op de heuvelrug. Waarschijnlijk zal zich dat ook uiten in een lage opkomst. Altijd een moeizaam pvda verhaal. Aan de ene kant kunnen we meeliften op landelijke meewind, anderzijds zijn onze kiezers wat minder trouw met de gang naar de stembus.
Hans Nijhof
campagnecoordinator pvda heuvelrug
@Hans: vooronderstellingen, geen vooroordelen wat mij betreft. Verder ben ik erg benieuwd. Op driebergen.net zie ik een peiling waar de SP de derde partij wordt.
En je hebt een gewaagde boodschap gekozen met ‘groen voor rood’. Waarom niet ‘inbreiden’ of ‘verdichten’, áls je al kiest voor de weg van uitbreiding/groei?
Ik bedoel maar. De PvdA in Teylingen kiest daar wel voor.
Gemeenteraadsverkiezingen Heuvelrug vandaag!
Deze poll raakt kant noch wal. Volkomen uit de lucht en
onjuist.
Hoe weet ik dit.
Vanavond om 21:00 is de uitslag duidelijk.
Groet.
Kandidaat nr 11. GroenLinks
@Peter: bedoel je die op driebergen.net, of die van mij? Ik hoop voor jou dat ze allebei beroerd zijn, al wordt het met een 11e plek toch écht lastig denk ik. ;-)
Bij Teylingen zat ik er behoorlijk naast – alleen de PvdA en D66 goed:
Uitslag verkiezingen Teylingen
Opkomst: 39,31%
CDA 7 zetels
VVD 7 zetels
PvdA 5 zetels
D66 1 zetel
Trilokaal 3 zetels
ChristenUnie 0 zetels
En met de Heuvelrug had ik het al niet veel beter:
Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen gemeente Utrechtse Heuvelrug 30 november 2005
Totaal aantal zetels per partij – alleen VVD en SGP goed:
CDA 6
VVD 7
D66 2
CU 1
SGP 2
GL 4
SP 2
PVDA 4
BVH 1
HC 0
Als GroenLinkser vind ik dit helemaal geen verkeerde uitslag natuurlijk. Maarreh… wat valt – net als twee weken geleden – de PvdA toch tegen!
Excuus. DAt ‘- alleen VVD en SGP goed’ hoort natuurlijk achter ‘niet veel beter’.
Toch veel CDA/VVD. Opvallend.
Door de lage opkomst kan dat niet komen?
Wel.
En het kan toeval zijn, maar de wegblijvers hebben de juiste partij gestraft.
Sassenheimers hadden geen lokale partij, wat zouden ze gaan doen? Het blijkt dat er niet veel animo voor is. Twee zetels minder dan David zei. De voorspelde zetel van de Christenunie was een gokjen. Dat verklaart de derde zetel mis. Zo heel erg fout zat u niet, David.
Sterker nog, ik heb de (rest)zetelverdeling in Teylingen eens goed bekeken. De Christenunie is haar zetel op zo’n 70 stemmen misgelopen. Trilokaal is een vierde restzetel op slechts 20 stemmen misgelopen. De Sassenheimers hebben overigens relatief best aardig op de lokale partij gestemd. Trilokaal is vooral in de steek gelaten door de stemmers van Voorhouts belang, zo lijkt het.
@Steeph: in Heuvelrug was de opkomst 44,8%, in Teylingen 39,3%. Dat is fors lager dan gebruikelijk, dus het zal ongetwijfeld invloed hebben op de uitslag. In Den Haag weet ik dat ‘rechts’ altijd beter opkomt dan ‘links’. Hoewel dat voor GroenLinks eigenlijk niet geldt. Dat zou hier ook best kunnen hebben gespeeld.