De aanloop naar 1 april is voor bloggers een risicovolle periode. De 1 april grappen schieten op het internet in deze periode namelijk als paddestoelen uit de grond. Terwijl de rest van het jaar een blogger enkel moet oppassen voor de door aluhoedjes gefabriceerde complottheorieën liggen de valkuilen en bananenschillen op dit moment voor het oprapen. Te veel omzichtigheid kan echter betekenen dat mooie onderwerpen blijven liggen. Neem nu de 28-urige dag. Op het toekomstgerichte WorldChanging blog verscheen onlangs een bericht over de voordelen van een 28-urige dag. Nu de laatste tijd het nut van zomertijd t.b.v. energiebesparing weer ter discussie staat is de 28-urige dag wellicht het overwegen waard?
Want wie van u heeft nu niet het gevoel dat een dag van 24 uur te kort is om alle dingen te doen die u wilt doen? De 28-urige dag geeft u niet alleen meer tijd voor studie en werk, maar ook voor sport, reaguren op uw favoriete weblog en gezellig samenzijn met familie & vrienden. De 28-uurs economie ligt binnen handbereik omdat in een geïndustraliseerde en geglobaliseerde wereld het immers niet meer nodig is je te houden aan het dag-nacht ritme van de natuur. Scandinaviërs bewijzen al generaties lang dat je kan slapen terwijl het buiten licht is en velen van u zijn bekend met de voordelen van ‘snachts doorwerken aan scripties, dissertaties en snode plannen.
Met het risico dat wij ons als lemmingen in het 1-april ravijn te storten nodig ik u uit om vrijuit te associëren over dit idee. Bent u klaar voor de 28-uurs economie?
Reacties (19)
psssst ligt?
/lisdecten onder elkaar
Carlos, heb je een grotere versie van dat plaatje? Ik tuur verschrikkelijk, maar zie weinig…
Klikken: wordt ie iets groter van, maar groter dan dat lukt niet.
dit is een ander plaatje, maar het legt het dagritme goed uit:
Is wel logisch eigenlijk. De mens heeft een langere waak/slaap cyclus dan de 24 uur (vandaar dat je ’s morgens altijd zo moeizaam uit bed komt). Dat merk je ook met de overgang van zomer- naar wintertijd, als je je een dag in het jaar echt lekker voelt, of de vrije dagen waarin je uitslaapt. De maandag daarentegen voelt altijd brak aan, ook al ga je zondagavond op tijd naar bed.
Ik ben zelf voor de 10-dagige week. 5 dagen werken, 5 dagen vrij. Goed voor de arbeidsverdeling, goed voor de economie. 36 weken in een jaar, 5 nationale vrije dagen. Elke 4 jaar een extra groot verbroederingsfeest op een schrikkeldag. Verder worden alle feestdagen afgeschaft.
@4: beetje jammere argumentatie wel zeg… 5*6 uur vrij is meer dan 4*7 uur vrij (en 4*9 uur slaap minder dan 5*8 uur)!
@6: Dit soort vernieuwingen worden meestal maar matig geaccepteerd. Denk aan de Franse revolutionaire ideeen van:
-10 urige dag (met 100 miuten per uur, 100 seconden per minuut, voor het optimale decimale stelsel).
-De republikeinse kalender met 12 maanden van 30 dagen, bestaande uit ieder 3 decades (beetje jouw idee, alleen met maar 1 dag vrij per decade).
-De maat voor lengte, de meter.
-De maat voor massa, kilogram.
Al die nieuwe maten en indelingen werden door Napoleon alweer van de kaart geveegd, vanwege morrende bevolking.
7*24 = 6*28 daar verander je weinig aan.
Je kunt ook 42 dagen van 4uur in een week stoppen. Dan slaap je 21 dagen en werk je 21 dagen. Nou en dan “alles in drieen” natuurlijk dus 21/3=7 en dan krijgt je mooi 3 kleine weken in een grote week. Logiesj. Verder koop ik nooit drop per kilo maar per pond. Want ik ben natuurlijk Malle Pietje niet.
@9: Ik heb de pompbediende ook bij de neus, met zijn steeds duurder wordende benzine. Ik koop gewoon elke keer voor een tientje!
Misschien moeten we eens beginnen aan een ‘meer dan 7 uur per dag’-economie?
Scheepvaart of andere takken industrie met continue (ploegen)diensten kennen een soortgelijk systeem al langer. Zo werken b.v. onze baggerboys in de diverse projecten over de hele wereld in 28 urige (6 dg p.wk) stelsels (b.v. 6-8-6-8u) in diverse dag/ nachtcombinaties: b.v. 2 weken 6 dagen 6 u p.dg, 2 weken 12 uren p.dg. werken en dan 1 week verlof. Het voordeel daarvan is dat potentieel personeel veel effectiever benut en heel flexibel kan worden ingezet. En kan e.e.a. logistiek juister afgestemd (met leveranciers, vervoerders) worden en beter ingepland m.b.t. b.v. toevoer materieel resulterend in geleidelijker en efficiëntere voortgang van diverse (deel)bouwprojecten. Doel: de klant op tijd tevreden tegen de juiste (uiteraard lage) kosten. Leent deze bedrijfstak zich uitstekend voor.
Op zich IS dat ook volslagen belachelijk en inefficiënt natuurlijk, uitgaande dat het merendeel in Nederland saai dodelijk kantoorwerk verricht: en alles gepropt tussen 09:00 – 17:00. Om 7 uur bij iedereen de wekker, dan en bloc 1,5 uur in de file of in metro of bus gepropt naar werkplek en dan (over een maand gezien) te moeten vaststellen dat er die ene dag feitelijk maar voor 4 u werk was. Om vervolgens aan het eind van de maand x- uur over te werken om cijfers aangeleverd te krijgen of klus te klaren. Nietwaar?: 4 uur uit de neus vreten in een koffiehoek of lummelen op een weblog? Belachelijke pieken daardoor ook in winkelen/ stroom/ verkeer/ water/ vervoer aanvoer enz.enz. En de ondernemer die zijn aanbod nog beter wil afstemmen op wens van de klant, nog efficiënter inkopen en kosten van b.v. (ijzeren) voorraden nog verder wil verlagen kunnen die evt opstoppingen/ bottle- neck die daardoor ontstaan node gemist. En waarom zou ik 6 dagen per week ’s nachts om 03:00 uur niet even een vers pakje melk willen/ mogen/ kunnen kopen tegen een normale prijs?
Eén volledig geolied gesmeerd 28 uurs mierennest ja….
Daar gaan we uiteindelijk naar toe.
Hoeft niet verkeerd te zijn. Ik zou tekenen voor een dergelijk ander werk- en leefschema. Je moet dat willen en kunnen natuurlijk. Maar je zou m.i. wel meer (andere) mogelijkheden kunnen scheppen en e.e.a. misschien nóg flexibeler kunnen toepassen. Voor mensen die b.v. veroordeeld zijn tot saai kantoor- of fabriekswerk (sowieso voor iedereen, hoog- laagopgeleid) tot hun 65- ste. Bedoel, met deze razendsnelle ontwikkelingen in communicatie?: meer thuiswerken dus. Iedereen als mieren op weg en weer terug naar die bespottelijke torenhoge kantoren die het centrum van alle steden staan te vertiefen, of die afzichtelijke bedrijventerreinen, te idioot voor woorden: onder de grond ermee, 24 uur per dag laten draaien op aardwarmte..
Waarom b.v. dat kantoorwerk niet meer dan 4 uur p.dg verrichten (comprimeren in blokken i.p.v. druppelsgewijs, ook ’s nachts voor wie dat wil) en dan daarnáást b.v. 4 uur sociaal werk op een school of bejaardenhuis in de buurt o.i.d., of in de bouw op een steiger (af/ omwisselen om de 2 weken)? Op grotere schaal. De arbeid nóg beter verdelen. Iets socialer vooral bedoelde ik eigenlijk te zeggen…wat meer betrokken bij je omgeving…zoiets…
Want, gingen hier in Nederland na 20:00 niet alle gordijntjes dicht?
Gezellig hè?
In dit verband is “7day weekend” van hmmm…. weet niet meer wie ook interessant om te lezen. Ind de trend van alternatieve benadering van werkverbanden.
En robots werken 364,9 dagen per jaar. Maar dan moeten we wel eerst iets bedenken waardoor wij (ex-arbeiders) elkaar niet uit verveling de kop gaan inslaan.
@Share, #16: Daar heeft een fantasierijk optimist ooit Manna voor bedacht;-)
http://marshallbrain.com/manna1.htm
Tegen. En tegen de zomertijd, ook.