Abu Graib: Oorlog Of Vrede, de keus tussen alliantie en ethiek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In zijn wereldbefaamde roman “Oorlog en Vrede” beschrijft Lev Tolstoy de wetten achter grote historische gebeurtenissen: is het de grootheid van het geniale individu of zijn het de massale bewegingen van de deus machina, in welke elk individu slechts een klein radertje is. Deze twee visies vind je ook terug in de oude sociaal politieke strijd tussen socialisten en sociaal-liberalen aan de ene kant en de klassieke liberalen en neo-liberalen aan de andere kant. Zijn het de omgeving, de omstandigheden en de technologische voorwaarden die de geschiedenis bepalen, of is het juist de individuele verantwoordelijkheid van de enkele vrije mens. Uiteindelijk is dezelfde discussie zelfs terug te vinden in de oerdiscussie tussen vrijheid en materialisme, het grot dilemma van Plato en is bevrijding wel mogelijk of zijn wij a priori gedoemd tot de Kantiaanse uitgaansprincipes van ons denken.

Nu ik weer een paar dagen terug in Nederland ben uit de VS, bekijk ik met een mix van enorme zwartgalligheid en een hoopvol optimisme naar de discussie en analyses van de mishandelingen door Amerikaanse reservisten in de Abu Graib gevangenis in Baghdad, Irak. Ik kijk met schok en vrees naar de eenzijdige en oppervlakkige Amerikaanse analyse, dat het hier 6 geisoleerde en moreel gedegenereerde individuen betreft die in schril contrast staan met de 150.000 Amerikaanse gedisciplineerde en goedwillende soldaten die de Amerikaanse principes van Vrijheid en Democratie implementeren in Irak. Maar ben enigszins hoopvol na het zien van de diepgaander en intellectueler analyse in de Nederlandse media, die concluderen dat het hier een strategisch beleid betreft dat is ingezet met Guantanamo Bay, de verhoren op “undisclosed locations”, de verhoren in Marokko, internationale wateren, het verwerpen van het gezag van het Internationale Hof in Den Haag, het instellen van het concept “enemy combattants” etc., waarvan het misbruik in Bagdad slechts een uitkomst is, en een topje van de ijsberg.

Ik maak mij grote zorgen over het Amerikaanse debat over Irak op dit moment. Intellectuelen zijn monddood gemaakt in de discussie, de boventoon wordt gevoerd door een gepolitiseerde politiek waarin argumenten alleen gelden als bevestiging van het eigen gelijk, een media die polariseert, een intellectuele klasse die niet gehoord wordt. Er vind op dit moment, absoluut geen kritische reflectie plaats in het debat in de VS, laat staan dat er een nieuwsgierigheid is naar de opinie van andere partijen. Het huidige Amerikaanse publieke debat is narcistisch en pathologisch tot op het bot. Als Europa zich niet harder opstelt ten aanzien van de VS en de VS pacificeert ten gunste van een alliantie die voor Amerika al lang niet meer relevant is, behalve dat zij de interne politieke agenda van de diverse kandidaten dient, zie ik de VS alleen nog maar verder afglijden.

Het is misschien politiek niet gewoon, maar Europa moet een publiekelijk standpunt innemen en alleen een dergelijk publiek signaal, dat de VS met de neus op de feiten drukt, kan het tij nog enigszins keren. Dat zal moeten plaatsvinden voor de verkiezingen van November in de VS, want Kerry is met zijn genuanceerde en intellectueler imago, een twijfelachtig karakter in een tijd van oorlog. De pyschologie van de oorlog en de propaganda van de Bush campagne hebben Europa nu op sleeptouw, en de koers is regelrecht naar het oog van de orkaan. Europa moet nu de lijnen doorkappen en het initiatief nemen. Het is geen tijd en situatie om nog langer achter de VS aan te lopen, als we regelrecht op een ravijn af stevenen.

0

Reacties (13)

#1 Terrebel

Je uit hoopvolle gedachten maar helaas tegen dovemansoren. “Europa” zal zich zeker de eerstkomende vijftig jaar niet distantiëren van de door Amerika gevoerde buitenlandse politiek. Vrees ik.

  • Volgende discussie
#2 Balko

Er zijn genoeg Amerikaanse bloggers ter “linkerzijde” (voor Amikaanse begrippen dan…) die de verklaring verder zoeken dan een paar losgeslagen individuen. Een goede om te beginnen is Atrios, die hier dan weer The Baltimore Sun aanhaalt.

En het is radertje, niet radar, zegt meneer Pedant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 caprio

De invloed van twee of drie individuele bloggers op de Amerikaanse en of internationale politiek is helaas nog erg beperkt. Ik bekritiseer niet ALLE Amerikanen, ik ben bang voor 96% van het Amerikaanse publiek dat de populaire media volgen, niet de Groene Partij stemt, niet de buitenlandse media volgen, de overheid vertrouwen, patriottisch willen zijn. De enorme consensus in Amerika mbt de zelf-ingenomenheid die daar bestaat is enorm schokkend op dit moment en vooral beangstigend.

De huidige cultuur in de VS doet me qua publieke opinie vorming (elke andere vergelijking is suggestief) sterk denken aan Nazi Duitsland in de vroege jaren, waarin mensen die niet het regime met eigen ogen gezien hadden, zoiets hadden van ach, kom, dat zal allemaal toch echt wel meevallen, het zijn ook mensen. etc. Maar de complete afwezigheid van kritische informatie bij het grote publiek (je kunt de publieke opinie nu eenmaal niet meten aan de uitzonderingen) is heel eng.

Er heerst een typsiche oorlogspsychose in de VS, en ik zie niet in hoe de onhandige edoch sympathieke Kerry de patriotten en speciale belangen opeens gaat wakker schudden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

Het is overigens wel aardig dat er aan paar linkse steden in de vs aandacht besteden aan een blog ergens op een willekeurige dag, maar de beslissende strijd wordt gevoerd in een paar “battle states” en de suburbs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gorg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 caprio

Zie je nu hoe die arme goedwillende Amerikanen hier opgefokt worden door die DUITSE herders en dan hoe miterig die Irakees erbij staat te provoceren, alsof Amerikanen homos zijn!

Enfin, die fotos interesseren me op zich niet zo, die geven slechts de indruk dat het incidenten zijn, omdat ze gebonden zijn aan localiteit, tijd, en personen. Mijn punt was nu juist, dat dit strategisch is!

Een vriend van ons, die bij MI werkt, beweert overigens dat er een groot verschil bestaat in de stressbestendigheid tussen reservisten en beroepsmilitairen. Die is niet blij met amateurs. Een argument VOOR een beroepsleger dus!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gorg

Een argument VOOR thuisblijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 caprio

Thuisblijven is nu helaas te laat, tenzij als politiek pressiemiddel, of in een theoretisch principe debat, bijvoorbeeld in de oppositie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 gorg

Wedden dat dat een hele reële optie zal blijken te zijn ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 nove

Ik heb veel sympathie voor je standpunten en deel je bezorgdheid over het opinieklimaat in de US.
Als er nog voor de pres. verkiezingen van Bush.jr. al een ‘zwarte lijst’ a la McCarthy uit de vijftiger jaren werd gecirculeerd door Laura Bush als een soort society censuriste, is die vrees terecht. De mediamachten zijn mega bolwerken die veel geaccumuleerd kapitaal onderbrengen onder steeds minder paraplu’s. Dat beinvloedt alle meningsvorming en bedreigt onafhankelijke pers en journalistieke vrijheden. Berlusconi en Bush zijn twee handen op een buik. Ze delen de eigen burgerlijke klassebelangen en corrupte bedrijfscultuur en denken in Endlosungstermen over alle oppositie jegens het globalisme, neo-liberalisme en militarisme waarmee die burgerlijke filosofie wordt uitgedragen.
Jij laadt ook de verdenking van staatsvijand op je nek door je kritisch ipv. conformistisch te uiten.Maar er zijn toch lichtpuntjes. Je noemde de Groenen. Er is ook een site als Salon.com en The Nation.Ik wijs in dit verband ook op de http://www.wsws.org. De site van de Internationaal Socialisten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 caprio

Over zwarte lijst: in de wetenschap is die er al. Ik sprak met een Iranese AIDS onderzoeker vorige week, die beweerde dat er al een lijst bestaat, hij zou zelfs door een organisatie ergens op internet gezet moeten zijn, waarin in het verleden al te areligieuze en liberale wetenschappers op staan. Deze krijgen geen subsidie meer.

TBV kritisch ipv conformistisch: het Amerikaanse debateer klimaat is het stadium van conformeren al lang voorbij. Hier heet dat overigens niet zoals in NL conformeren, maar pacificeren ala Chamberlain. De VS heeft opdit moment juist een enorme dreun nodig voordat ze tot inkeer komen, langzaamaan wordt Irak dat misschien ook wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 koen h

uhuh, maar Europa zal eerst nog een stevig robbertje intern moeten dreunen uitdelen, valt te vrezen. De crook Chiraque, de saunasnul Schroeder of de goatsepoedel Blair -om van Loveboat Berlusconi nog maar te zwijgen -zie je ze al eendrachtig samenwerken? Tégen Amerika?? En dan heb je nog wat Eurosonglanden in het tegendraadse zog…

Er schuilt mooiheid in de gedachte van 1 presidenterig regime 1 sterke stem, maar daar wordt ook veel voor opgeofferd: moeten we dan een nieuw Amerika worden, om tegenover Amerika iets te zeggen te hebben? En voor je het weet is één pers onder één paraplu een feit. Geef Murdoch maar de kans. Uniformiteit tegenover Individu(ele staten)?
Karel van Miert, zowat de laatste Belgische Europees denkende staatsman (op Verhofstadt na die staat te trappelen) zei het bijzonder scherp: Amerika verbiedt Europa gewoon om tot een eigen leger te komen. No fuckin’ way.

Dus hoe verenig je die twee uitersten? Om dat terechte en idd haast noodzakelijke punt te maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Japie

Leuk om te lezen hoe gewone stervelingen grip op hun belevingswereld proberen te krijgen maar dat desondanks hun warrige gedachten met ze op de loop gaan.. De “klasse van de intellectuelen” is ook niet meer wat ie geweest is denk ik dan.. never bite off more than you can chew Caprio ;-) Waar is Bosboom??

  • Vorige discussie