De ontwikkelingen in Pakistan gaan nu toch echt richting het einde van Musharraf. Blijkbaar heeft Bhutto sinds deze week het gevoel dat haar positie sterk genoeg is om Musharraf te verdrijven. Ze vaart een confronterende koers: ze roept Musharraf op om af te treden, en geeft aan niet als premier te willen dienen onder hem als president. Een powersharing deal is daarmee voorgoed van de baan. Die leek er in te zitten toen Musharraf de aanklacht tegen Bhutto wegens corruptie liet vallen, zodat ze terug kon keren naar Pakistan.
Daarnaast werpt ze zich op als leidster van de verdeelde oppositie. Oud-premier Sharif, die al eerder had aangegeven met haar op te willen trekken, deed dat vervolgens nogmaals.
De VS sturen aanstaande vrijdag onderminister van Buitenlandse zaken John Negroponte. Ze geven Musharraf nog niet op, mits hij de noodtoestand opheft. Dat de deal met Bhutto van de baan is, is voor de VS wel een spaak in het wiel want daar hebben ze wel steeds op aangestuurd. Musharraf lijkt overigens vooralsnog onvermurwbaar: in pas aangeschafte burgerpakken verdedigt hij de noodtoestand met verve. De Gemenebest riep afgelopen maandag Musharraf – op straffe van schorsing van Pakistan- op om zijn functie als legerleider neer te leggen, de noodtoestand op te heffen en de grondwet te herstellen. De president heeft het dreigement genegeerd. Maar een aantal kranten en weekbladen durft zijn einde al aan te kondigen, nu de deal met Bhutto van de baan is en de oppositie zich hergroepeert. Het wachten op wat het leger doet.
Reacties (10)
Die musharraf heeft zijn langste tijd gehad. Dat blijkt uit alles. Ik vind het wel interessant om te zien hoe dit soort leiders zich op een gegeven moment compleet in de nesten werkt in een ultieme poging de macht te behouden. Ik bedoel even de fouten op een rijtje:
– voortdurende steun aan de VS heeft hem op den duur niet alleen van het radicale maar ook van het gematigde deel van de bevolking vervreemd.
– het terug laten keren van Bhutto was een enorme blunder nu blijkt dat hij geen keiharde afspraken over de samenwerking met haar had. Nu heeft hij het ongenoegen onder de bevolking een gezamenlijke leider en stem gegeven.
– het uitroepen van de noodtoestand en het huisarrest van Bhutto heeft de bevolking alleen maar bozer gemaakt en verder verenigd. En het heeft hem van zijn belangrijkste bondgenoot de VS vervreemd.
Dom, dom, dom. Veel beter had hij het voorbeeld van Mugabe kunnen volgen. Mugabe heeft geen buitenlandse bondgenoten en is dus ook niet gevoelig voor druk uit het Westen. Mugabe heeft verder stelselmatig alles en iedereen met macht of het land uit gezet of op laten pakken. Of het nou rijke blanke boeren waren of oppositieleiders. Daardoor is de bevolking te bang om iets te ondernemen en ontbeert het hen aan een leider om ze die angst te laten overwinnen.
Mugabe heeft wel degelijk buitenlandse (politieke) steun, van (onder andere) Zuid-Afrika. Daarnaast krijgt Zimbabwe financiele steun van China. Als die twee landen wat druk uitoefenen, is het echt met Mugabe gedaan.
Aardige samenvatting.
De rol van Bhutto is altijd verdacht. Ze is van Indiase afkomst en haar vader is in 79 geëxecuteerd. Persoonlijke motieven sijpelen door. Zij kan het land zeker niet [objectief] naar democratie leiden.
De situatie is uiterst complex, compleet met religieuze intriganten en groeperingen. Verrijking van privé personen. Misschien zijn die wel de basis van het al.
Om het over de westerse intrigantenrol maar niet te hebben.
Landen als Pakistan kun je niet beoordelen met rigide westerse maatstaven van democratie. En voorbeelden waar het leger de opmaat sloeg tot een [rustig] democratiseringsproces zijn elders ook te vinden.
Musharraf verdient voorlopig het voordeel van de twijfel.
@Bismarck: China zal haar steun voor Mugabe alleen maar intrekken als er in dat land niets meer te halen valt.
Bhutto is ook verdacht van zelfverrijking en corruptie. Ze werpt zich nu mooi op als voorvechtster van de democratie, maar afgaande op achtergrondartikelen in de krant vraag je je wel af of zij nu echt beter is voor de bevolking van Pakistan.
@ michel: en ze had natuurlijk een deal met musharraf. Hij liet de aanklachten wegens corruptie vallen, en ze mocht terugkeren. Haar aanhangres mogen de straat op, die van andere oppositiepartijen niet.
Of Bhutto beter is? Hmmmmmm. Misschien heeft Musharraf een adder aan zijn borst gekoesterd toen hij met haar onderhandelde.
De Gemenebest heeft Musharaff dus opgeroepen om de handdoek in de ring te gooien. Dan krijgen we/ze er een Benazir Butto voor terug. Pakistan wordt dan weer net zo’n bloedige chaos als in de vorige periode van ‘democratie’.
@4: Dat is dan weer waar. Toch wel fijn zo’n bondgenoot waar je altijd van op aan kunt, die niet ineens de steun intrekt op grond van zoiets triviaals als de publieke opinie.
@8 O jazeker wel.
We hebben het wel over de invloed van die stemmen op die Chinese bedrijven zelf + de Chinese staat. Dat is een dubbelster met eigen wetten.
@Bismarck: ja, dat is de dodelijke combinatie van een totalitair regime op communistische leest en een vrije markt economie.