Sterren stralen overal …

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Meteoor … maar sinds gisteren kan je ze ook in grote aantallen zien vallen. Eigenlijk zijn het geen sterren, maar gruis en stof afkomstig van kometen: meteoren. Wanneer deze stukjes steenachtig kosmisch materiaal de dampkring binnenkomen met een gemiddelde snelheid van ongeveer 250.000 km/uur, worden ze warm door de wrijving die ontstaat en verbranden ze nog voor ze de grond bereiken en dat geeft een helder licht.

Met grote regelmaat kruist de aarde door een wolk van kosmisch stof en gruis, achtergelaten door kometen (kleine hemellichamen die voor een belangrijk deel uit ijs bestaan en bij benadering van de zon smelten, waardoor het ijs smelt en er gruis/stof vrijkomt). Wanneer de aarde een oude baan van een komeet kruist, zijn er zodoende dus veel meteoren te zien (meteorenzwerm).

Geen meteoor maar wel een verschijnsel aan de hemel: NoorderlichtEen aantal van dit soort meteorenzwermen is door de hoeveelheid aan gruis en stof vrij heftig om te zien. De Perseïden is zo’n meteorenzwerm – achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle tijdens haar passage langs de Zon in 1862 en 1992 – en deze zwerm kan jaarlijks vanaf half augustus worden waargenomen (met het ‘blote oog’).

Morgen, woensdag 13 augustus rond een uur of 3 in de ochtend, kan het maximum worden verwacht: rond de 100 meteoren per uur. Ondanks dat het volle maan is en dit het zicht zou kunnen belemmeren, heb je toch nog veel kans om dit schouwspel te zien en dus op het doen van een wens. Men denkt trouwens dat het bijgeloof van het doen van een wens bij een vallende ster, stamt uit de Middeleeuwen toen men nog erg angstig was voor alles wat er in de hemel gebeurde/te zien was en men elkaar op deze manier misschien wilde geruststellen. Maar goed, zo’n meteorenzwerm schijnt vrij bijzonder te zijn om te zien en het mogen doen van een wens is altijd meegenomen.

Noot: volgens deze ‘kalender’ kan je vanaf 27 augustus ook iets anders heel spannends ontdekken aan de hemel: de planeet Mars! Vooral in de nacht van 28 augustus zou je deze rode planeet goed kunnen waarnemen.

0

Reacties (4)

#1 Mr. Fish

Dan heb je een keer de tijd, zin en ruimte om naar boven te kijken, is het verdomme mistig…

  • Volgende discussie
#2 Zifnab

Hmm, is het mistig of heiig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mr. Fish

’t Was in in ieder geval zo heiig dat ik geen sterrenhemel kon zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

ben ik te laat om nog een wens te doen??

  • Vorige discussie