De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstellen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en foodstylist Fiona Ivanov.
Linzenkroket met prei en citroen
snack, voor ca. 10 stuks (klein)
30 g boter
150 g prei, in ringetjes
35 g bloem, gezeefd + extra om kroket in te wentelen
250 ml kippenbouillon
200 g (in bouillon) gekookte le Puy linzen
1 tl geraspte citroenschil
1 el mosterd
1 ei, losgeklopt
5 el paneermeel (liefst Panko, Japanse broodkruim, toko)
olie om te frituren
Verhit de boter en fruit hierin de preiringen. Strooi de bloem erover en schenk scheut voor scheut de bouillon erbij, voeg de volgende scheut pas toe nadat de vorige volledig door het preimengsel is opgenomen. Roer de linzen erdoor, breng op smaak met citroenschil, mosterd, evt. zout en versgemalen peper. Laat het mengsel in de koelkast opstijven, liefst 24 uur. Zet drie diepe borden klaar, één met bloem, één met ei en één met paneermeel. Vorm 10 kroketjes van het linzenmengsel en wentel ze achtereenvolgens door bloem, ei en paneermeel. Herhaal dit proces, zorg dat het mengsel volledig omringd is door een korst anders barsten ze tijdens het frituren. Verhit de frituurolie tot 180 °C. Bak de kroketten in kleine porties in 3-4 minuten goudbruin, laat op keukenpapier uitlekken. Lekker met fijngesneden peterselie en mosterd.
Met dank aan de onvergetelijke linzenkroketmeester Koen van Brunschot.
Reacties (2)
Welke saus adviseert onze linzenkroketmeester?
De (milieu)bezwaren tegen onbeheersbare Vleesproductie/ consumptie is overigens op korte termijn misschien verleden tijd:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3080421/2011/12/16/Wereldprimeur-Universiteit-Maastricht-maakt-hamburger-van-kweekvlees.dhtml
Gewoon een goeie mosterd waardoor wat fijngesneden platte peterselie is geroerd.
Ik geloof helaas niet dat kweekvlees op korte termijn voor consumptie geschikt wordt, er zijn nu nog teveel technische problemen: kweekvlees bevat bijvoorbeeld geen spiermassa waardoor de structuur week is, kweekvlees een laffe hap blijft. Waarschijnlijk is het vlees van de vegetarische slager een smakelijker alternatief.