Opnieuw het (water) wiel uitvinden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

New Orleans is voornamelijk ondergelopen als gevolg van het doorbreken van de dijken. Men vraagt zich nu af hoe de dijken opnieuw gebouwd moeten worden zodat ze beter bestand zijn tegen de omstandigheden.
Dat doe je natuurlijk door zelf het wiel uit te vinden. Stel je voor dat je de kennis uit het buitenland haalt. Dat is verdacht.

Wat ook vreemd overkomt is het feit dat het leger in de VS verantwoordelijk is voor de waterwegen en dijken. Alsof je de politie verantwoordelijk maakt voor het neerzetten van lantarenpalen.

Reacties (16)

#1 Larie

@Steeph: Volgens mij schep je een een beeld wat niet echt een correcte weegave van de (mijn) realiteit .

Onderzoek in Nederland is uitermate gefragmenteerd en een arme zooi. Heel veel tijd moet en wordt besteed, dus verloren, aan verkrijgen van geldstromen. In die zin is het niet ondenkbaar dergelijke kennisbronnen, die toch ook voor het land als geheel een groot belang hebben, binnenskamers te houden. Van de 35.000 engeneers zijn er slechts 650 militair, om het dan als 100% militaire bezigheden te zien…mwah.

Vergis je niet, vele nederlandse onderzoeksinstituten waaronder het TNO schuilen deels onder de militaire paraplue.

Volgens mij hebben wij geen wiel die iets te maken heeft met dergelijk natuurgeweld voorhanden, ook niet in Delft.

Als je naar beelden kijkt van 1953 Zeeland zie je wel erg veel nederlands militair vertoon, hoe plaats je dat?

Ben lekker aan het zeuren dus nog iets, terzijde overigens.
Het is lang een bekend gegeven dat de dijken in Nederland vele zwakke stukken kenden. Die moesten , na intensieve studie, snel verzwaard en verhoogd worden, het geld lag klaar. Het is dank zij (ondanks) het oeverloze gezeur van aktiegroepen (Oh die leuke dijkhuisjes moesten blijven) dat het bijna 15 jaar heeft geduurd voordat, na wat rampjes, de dijkverhoging doorgedrukt kon worden.

No offence Steeph..:)

  • Volgende discussie
#2 ElCapitan

vlgs mij zijn het ‘lantaarnpalen’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Larie in een reflexreactie! Als Steeph het zegt klopt er niets van dus ik ga gewoon overal argumenten tegen verzinnen!

Hoe dan ook zou je Steeph mogen nageven dat er in nederland nogal wat onderzoek en expertise in dijken gestoken is, dus zou de VS best eens mogen komen overleggen hier, om een 2e ontdekking van het wiel te voorkomen. Terecht punt dus van Steeph.

Qua militaire verhaaltje trek je er wel heel zielig van alles met de oren bij hoor. Punt is dat in nederland dijken ed. niet onder het commando van het leger vallen en in de VS blijkbaar wel (wist ik ook niet en ik verbaas me er erg over). Misschien nemen de amerikanen de term “coastal defence” iets TE letterlijk?

Overigens leuk dat je stelt dat het al lang bekend was in NL dijken niet in orde waren. In nederland hadden we het dus wel door (wij hebben de wetenschap er dus voor). In amerika kwamen die dijkdoorbraken behoorlijk als een verassing (zij hebben de wetenschap dus niet).

Blijft uiteindelijk van je reflex niet veel nuttigs over in de discussie!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Caprio

Bovendien is het leger in de VS voor een groot deel een vorm van een burgerlijke militia, zoals Rembrandt’s de Nachtwacht zeg maar, de National Guard is een vrijwilligers leger, i.t.t. een beroepsleger, en het leger beschikt over een enorme capaciteit en know-how op engineering gebied. Daar komt nog eens bij dat Amerika niet bestaat bij de gratie van dijken maar dat het eerder een ad-hoc zaak is. Het was waarschijnlijk gewoon slim en goedkoop.

De dijken in New Orleans waren helaas slechts berekend om eens in de 30 jaar door te breken: een gevolg van de Amerikaanse achterlijkheid om alleen maar lagere belastingen te willen en de link tussen belastingen en publieke diensten niet zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Kijk das een stuk nuttiger Caprio! Ik heb die nationale garde nog niet helemaal door. Ik neem aan dat ze toch semi-professioneel zijn (in de zin van als ze in Irak gaan schieten krijgen ze toch wel loon)?
Een beetje zoals de reservisten hier. Je bent 2 dagen per maand soldaat en de rest van de tijd ben je braaf burger, tot er eens een ramp in je buurt gebeurt. Alleen worden reservisten nooit uitgezonden in interventie-oorlogen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@Larie (voornamelijk): Als ik het stuk van Wired lees, zie ik daar alleen maar vragen in voorkomen waar ik vrij zeker van weet dat we er in Nederland al onderzoek naar hebben gedaan. Of we dat ook in de praktijk gebracht hebben is een tweede (daar ging mijn punt ook niet over).
En over die militairen, het kan wel zijn dat er maar 650 echt militair zijn en de rest burgers. Het ging mij er om dat dit een vast onderdeel van het leger is en aangestuurd wordt door het leger. Kan best werken, maar logisch is het niet.
En volgens mij gaat het hier niet om de National Guard (zoals Caprio aangeeft) maar om een regulier vast deel van het leger.

En (Larie) waarom zouden de Amerikanen ook niet van onze fouten leren (gehakketak over budget en jarenlange vertraging)? Ook dat wiel hoeven ze dan niet opnieuw uit te vinden ;-) (Kunnen ze volgende keer ons de schuld geven).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Delfterik

Die amerikanen weten echt wel hoe ze een dijkje moeten bouwen daar hebben ze geen nederlandse ingenieurs voor nodig. Overigens worden in nederland ook wel eens voorschriften van de US army corps of engineers gebruikt.

Volgens mij staat het ook redelijk onafhankelijk van het leger, het is maar net hoe je het beestje noemt. Of is er nu minder geld beschikbaar omdat ze nu in irak zitten.

Ik had begrepen dat de dijken berekend waren op een overschrijdingskans van 1 op de 200 jaar (Die 30 jaar lijkt me wel erg weinig). Ter vergelijking voor de (zee)dijken rond de randstad zou dit 1 op 10000 moeten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

Aardig stukje in de NYT. Daar worden we in ieder geval wel genoemd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

Wanneer roept Bush nu trouwens eindelijk eens de “War on Natural Disasters” uit?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Larie

@Bismarck: Je hebt mijn reacties t.o.v. de posts van Steeph niet gelezen of onthouden. In het algemeen moet ik diep graven om zelfs maar een vage kritische opmerking te maken. Steeph snijdt hout.
Verder gaf ik aan dat de term “leger” een te algemene is in dit verband, Caprio gaf dit in zijn reactie ook aan.

Wat uitwisseling van hydrodynamische kennis aangaat kan ik U verzekeren dat dit op grote schaal gebeurt. Uit eigen ervaring nam ik waar dat op de internationale congressen waterbeheer het aandeel Amerikaanse wetenschappers de Europese ver overtrof.

Ik val in het bijzonder over uw term “zielig” U heeft absoluut geen sjoegen waar in Nederland de militaire tak in is gegroeid en dat al eeuwenlang en heb ook geen behoefte U dat inziocht te verschaffen.

Verder begin ik toch enige wreveling te voelen, dat een miniscuul doch aangenaam landje wat hysterische trekjes begint te tonen wat het functioneren van de VS aangaat, dan laat ik nog in het midden dat hier Bush voor de VS lijkt te staan. Als er in Nederland een klein rampje plaatsvind wordt er niet beter gereageerd dan in de VS. Ik vraag me af hoe het zou zijn als b.v. binnen een dag Rotterdam onder water zou staan. Dacht U dat het hier beter zou gaan?
Hopelijk vinden op zo’n moment geen weblogdisccussies plaats in de VS over Nederland als nu hier over de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Sourisnoire

@Larie: Of de VS de expertise in huis heeft om een dijk te bouwen kan ik niet beoordelen, dus daar zal ik niks over zeggen, maar “Dacht u dat het hier beter zou gaan” is een natuurlijk non-argument.

En om er dan – stom genoeg – toch op in te gaan: dat er ‘hysterisch’ gerageerd wordt (niet alleen hier – alle europese media doen mee) lijkt erop te wijzen dat we ’t inderdaad beter denken te kunnen. Sterker nog, misschien hebben we dat al gedaan. In Enschede werd er praktisch meteen gereageerd toen een woonwijk ontplofte…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Larie

@Sourisnoire: Enschede..snel gereageerd? I see, brandende metalen met water blussen zeker. De stumperts. En om nu een paar straatjes met een hele stad te vergelijken?

Mij zal je niet horen zeggen dat de situatie daar goed is ingeschat/geanticipeerd maar het is zo eenvoudig vanaf de luie stoel in een klein land (bescheidenheid) een kritisch oordeel te vellen over wie wat en hoe dergelijke onverwachte gebeurtenissen hadden moeten worden
opgevangen.

Om binnen zo’n korte tijd een operatie uit te voeren van zulk een magnitude verdient respect.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Steeph

@Larie: Een voorbeeld waar Nederland, in relatie tot een overstroming, toch behoorlijk adequaat reageerde was de bijna overstroming van de Betuwe. De ontruiming toen was een stuk voorbeeldiger dan de ontruiming van New Orleans tot de bewuste zondag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Larie

Je zou dit ook kunnen bekijken vanuit een oogpunt van discipline door de bevolking en niet vanwege adequaat reageren van de verantwoordelijke instanties toch? In beide gevallen werd de bevolking verzocht te vertrekken waarop verschillend is gereageerd met als een van de consequenties dat een lege maag gevuld moest worden door proletarisch tv’s uit winkels te stelen;-?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Bismarck

Ik merkj dat ik een tere zenuw raak bij Larie. Larie heeft blijkbaar niet door dat Steeph het hoogst opmerkelijk vond dat in amerika dijken on der militair commando vallen (hetgeen ik dus ook verassend vond), of hij heeft niet door dat we het daar ueberhaupt over hebben! Jammer voor Larie die zich daardoor aan mij irriteert. Eigen schuld zeg ik dan, of leg me anders maar eens uit hoe in nederland de djiken ook onder militair commando vallen (het zou voor mij nieuws zijn).

Ik gok dat Larie bedoelt dat het dijksjesbouwen en de kneepjes die daarbij horen een expertise zijn die ook in nederland bij de militairen goed onder de kniw zit. Daar had ik het dus niet over, dus lees zelf maar eens beter ipv. je aan mij te irriteren.

Ik heb overigens inderdaad nog geen eeuwenlang ergens sjoege in, laat staan in waar de militaire tak is ingegroeid. Boeit me ook niet en doet ook niet te zake. Gewoon afschaffen dat leger en vervangen door iets nuttigers.

Saluut!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie