Fotos des Tages – Gongtan Last Glimpse

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Een scrollrevelatie van iets dat er straks niet meer is: het Chinese stadje Gongtan (GoogleMaps) bestaat al zo’n 1700 jaar maar zal binnenkort onder water komen te staan door een omstreden stuwdam. Mit seiner 1700 Jahre alten Geschichte und Kultur ist Gongtan in der Gegend weithin bekannt wegen seiner alten Stelzenhäuser, die den Berghang säumen und wegen der alten mit Felssteinen gepflasterten Straßen (epochtimes.de). Momenteel zijn de autoriteiten al bezig met het glad bulldozeren van de rivierbedding. Een in China woonachtige commenter reaguurt elders op deze foto’s op een ietwat minder melancholieke wijze:

that place is filthy. there’s almost none of the modern amenities you know and love, like toilets, reliable electricity, etc.

china needs electricity, so it’s either hydroelectric, nuclear, or coal people. if i could choose, i’d go with the cleanest method.

also: 1700 years-old is nothing here. my wife comes from a town not too far away from gongtan that is over 2000 years-old. just because people have been there a long time that doesn’t make it some magical place

Reacties (8)

#1 Bismarck

In Chinese optiek heeft de man gewoon gelijk: Vooruitgang is veel belangrijker en dorpjes die oud zijn hebben ze er toch als zandkorrels in de Gobiwoestijn.

Maar voor de toerist is het wel jammer van dat aankleefdorpje.

  • Volgende discussie
#2 zmc

De man heeft misschien wel gelijk, ware het niet dat het maar de vraag is of waterkracht nou wel zo schoon is. Het gaat ten koste van fotosynthesecapaciteit, de nog decennia rottende bodem zal tonnen methaangas produceren, die huizen moeten opnieuw gebouwd worden en de mensen moeten worden verhuisd. En daarna mogen ze waarschijnlijk ineens een stuk verder forensen iedere dag aangezien er meer rivier zal zijn en juist minder bruggen. En dan moet er nog een enorme dam gebouwd worden van daar naartoe gesleept beton.

Ik zou niet zomaar durven stellen dat dat de schoonste manier is om energie te produceren op die lokatie.
En dan nog vind ik het niet ethisch om de – waarschijnlijk nauwelijks elektriciteit gebruikende – bewoners zomaar hun geboortegrond of in ieder geval hun thuis te ontnemen.

Die Chinese blogger die wordt geciteerd is trouwens ook een materialist zeg. Wat kan die mensen het nou bommen dat er geen moderne toiletten of betrouwbare elektriciteit is? Dat heb je toch helemaal nergens voor nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 S’z

Klikmelink voor een ander voorbeeld van hoe het keren kan…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chinaman

Als China even sentimenteel als Nederland zou willen groeien, dan zou het over 50 jaar nog een derde wereldland zijn… Soms moet je gewoon snel doorpakken en niet eerst 20 jaar over een stukje snelweg ouwehoeren… Iemand enig idee hoe lang we in Nederland bezig zouden zijn met een fictief stuwmeer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Die Afsluitdijk hebben ‘we’ volgens mij vrij snel neergekwakt, maar in de loop van de jaren ’60 kwam de klad erin, democratisering enzo…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Chinaman

uit de wiki

In 1886 richtten enkele notabelen de Zuiderzeevereniging op die moest onderzoeken of drooglegging haalbaar was. < -> Op 28 mei 1932, om 13.02 uur, werd De Vlieter gesloten, het laatste gat in de Afsluitdijk.

Toch alweer snel 46 jaar…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Toen ik het optikte zat er al zoiets in mijn achterhoofd… ;-)
Maar misschien is het dus toch iets cultureels en dus niet politiek/economisch?
Speedwokken t.o.v. stoofvlees…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Chinaman

Misschien…
Cultureel misschien meer de wil om (de belangen van) enkele individueen te offeren voor het belang van het geheel. Iets waar we in Nederland steeds meer moeite mee krijgen.

Jammer van het dorpje, maar er zijn er gelukkig nog 10.000 over…

  • Vorige discussie