In de moderne tijd wordt homoseksualiteit vaak geassocieerd met verwijfdheid. In de oudheid bestond dit vooroordeel nog niet of nauwelijks. Het Thebaanse leger dat in 371 voor Christus bij Leuctra voor het eerst het Spartaanse leger wist te verslaan bevatte bijvoorbeeld een elite-eenheid die volledig uit homoseksuele koppels bestond. Homoseksuele stellen zouden beter kunnen vechten, zo was de gedachte.
In de moderne tijd daarentegen worden homoseksuelen eerder als artistieke types weggezet, die niet voor echt mannelijke bezigheden geschikt zouden zijn. Een voorbeeld is de voetballerij. Het lijkt wel of in het voetbal niet of nauwelijks homoseksuelen voorkomen. Van een voetballer met een actieve carrière is stilzwijgen op dit punt misschien goed te begrijpen. Maar het is merkwaardig dat er ook van bijvoorbeeld de teams van Oranje van 1974 en 1988 niemand uit de kast is gekomen. Statistisch gezien is dat bizar. Bij elkaar zo’n veertig volwassen mannen, en die zouden allemaal heteroseksueel zijn geweest? Maar ook in het buitenland zijn er, bij mijn weten, geen grote voetballers geweest die later hebben toegegeven homoseksueel te zijn.
Onverwacht is er nu echter een topspeler uit een nog veel mannelijker sport die wel uit de kast is gekomen. Gareth Thomas, jaargang 1974, is de rugby-speler met de meeste interlands voor Wales, en hij staat negende op de lijst van spelers die de meeste try’s gescoord hebben. Een absolute wereldtopper dus. Na lang aarzelen, en ernstige psychologische problemen, heeft hij nu publiekelijk gezegd dat hij homoseksueel is. Een moeilijke beslissing in de macho-wereld van het rugby. Maar wat blijkt? Niemand, maar dan ook niemand, heeft er moeite mee. Laten we hopen dat Thomas ook voor andere sporters een rolmodel zal zijn, en dat ook in sportwereld homoseksuelen vanaf nu steeds meer geaccepteerd zullen worden!
Reacties (30)
Ik teken bezwaar aan tegen de associatie van mannelijke sporten en voetbal. Voetbal is nu bij uitstek een sport waarin men niet mannelijk is.
Hockey dan wel zeker?
;)
@2, gezien de belasting tijdens toernooien van de internationals ja, absoluut ja.
Maar als je het vergelijkt met zwaardere sporten als rugby, ausralian rules football en wat Keltische varianten van voetbal en rugby is het antwoord nee.
@3 Sure.
@4, dank voor de link. Interessant artikel, alhoewel ik de uitslag betwist en denk dat meer mensen dat zullen doen.
Van die contactsporten als rugby en worstelen lijken mij bij uitstek trekpleisters voor homoseksuelen. ;-)
Homo’s kun je beter in het leger stoppen, want die hebben geen vrouw en kinderen thuis, of nou ja, tegenwoordig soms.
Biologisch zou het kunnen zijn dat naast de homoseks er een bepaalde bedoeling is met de geaardheid: niet voortplanten, maar vechten. Iedereen heeft een door de natuur gegeven doel.
@5: Inderdaad, een panel van ‘specialisten’. Ze geven hun mening, wat niet zozeer een wetenschappelijke onderbouwing is. Maar goed..
@7 Nog een leuke: Christenen kan je beter in het leger stoppen. Want voor hen wacht de hemel wanneer ze dood gaan.
Rob, het was zomaar een gedachte, vanuit de natuur aangeborene christenen bestaan niet. Christenen noemen zich dan soms ook wedergeborenen.
Maar nu een proefballonnetje: kun je de statistische norm voor homoseksuelen doortrekken naar een afzonderlijke sport? Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar kiezen homo’s misschien vaker voor specifieke sporten, of in ieder geval andere sporten dan voetbal of Basketbal bijvoorbeeld?
Want als je de statistische truc op iets anders toepast, neem het vak automonteur en het geslacht vrouw, dan zou de helft van de automonteurs vrouw zijn, maar daar niet voor uitkomen. Kun je dat zo stellen, of draaf ik door?
@11, met die denktrant ga je er van uit dat mensen al op de leeftijd waarop ze een sport kiezen hun geaardheid weten en ook weten hoe die in die sport zal vallen.
@12: Je kan toch ook later nog afhaken of voor iets anders kiezen?
@13, klopt, maar dan verandert de theorie van Simon wel.
@12: Nee, ik ga er niet vanuit dat mensen op latere leeftijd homo worden. Je bent homo. Wanneer je daar achter komt, doet nu niet ter zake.
Wel doet ter zake of er karaktertrekken zijn die de boventoon voeren bij homo’s. Die sturen die homo richting bepaalde sporten.
Ik stel dus niet dat homo’s bewust sporten kiezen die bij hun geaardheid passen, maar dat karaktertrekken van homo’s uitmaken welke sport ze leuk vinden of tot welke sport ze zich aangetrokken voelen.
Want, @15, alle hetero’s voelen zich ook aangetrokken tot dezelfde sport natuurlijk.
@16: Is dat zo? Hoe kom je daarbij?
@17: Oh? Dus homo’s scheer je wel allemaal over één kam, maar hetero’s niet?
@15, wie zegt hier dat ze op latere leeftijd homo worden? Ik zeg dat ze hun geaardheid ontdekken. Dat is iets anders dan homo worden.
@11: Maar dat is dus voor in ieder geval een groot deel omdat de automonteurswereld seksistisch is en de voetbalwereld homofoob.
@10 Ehhh ok, dus?
@18: Laat maar zitten.
Een aantal bekende paardrijders zijn openlijk homoseksueel. Ook bij kunstrijders/ijsdansers zitten er wat tussen. Sluit goed uit bij het algemene idee dat homo’s in vergelijking met hetero’s vaker interesse hebben in show-achtige zaken (en dus ook dergelijke sporten).
Is dit homo’s over een kam scheren? Lijkt me niet, er zullen er in elke sport wel een paar rondlopen, het gaat om over- en ondervertegenwoordigingen.
Om even een open deur in trappen: “Bij Ajax zijn het toch allemaal homo’s!”
Homo’s die beter kunnen vechten?
Uit dat gelinkte wikipedia-artikel blijkt dat het om pederastische stellen ging, niet om homo-paren. Dat is toch heel iets anders.
@25:
Hoe kom je daar nu weer bij? Daar heeft niemand iets over gezegd. Of ga jij er van uit, dat mensen alleen sporten beoefenen, als ze ergens goed in zijn, en niet omdat ze het leuk vinden?
@23: Sluit goed uit bij het algemene idee dat homo’s in vergelijking met hetero’s vaker interesse hebben in show-achtige zaken (en dus ook dergelijke sporten).
Maar nogmaals: dat komt voor meer dan 90% omdat de vooroordelen nu eenmaal zo zijn. System justification noemen sociaal psychologen dat.
@27: Hoe weet je dat? Ik ken de menselijke reflexen wel. Aan de andere kant gaat het me ook te kort door de bocht om het percentage homo’s onder de wereldbevolking 1 op 1 door te schakelen richting een niche.
Een andere vergelijking: Stel dat 1 op de 11 mensen aanleg heeft om voetballer te zijn, betekent dat dan dat er in een voetbalelftal maar 1 voetballer speelt die aanleg heeft?
@28: Dat is een rare vergelijking. Voetbaltalent heeft rechtsstreeks verband op de kans dat je in een profvoetbalelftal speelt. Een (negatief) verband tussen homoseksualiteit en voetbaltalent is nooit aangetoond.
Die reacties met vergelijkingen lijken qua inhoud meer op een slechte Theo&Thea-sketch, dan dat het ergens om gaat. Homo’s zijn homo’s. En of dat er nu 1 op 10 zijn of 2 op de 10. Homoseksuelen gaan toch ook niet zeggen over hetro’s: 8 op de 10 mensen zijn statisch gezien hetro!