“Beste broer, als president van dit land kan ik niet toestaan dat jouw Panamese bedrijven overheidscontracten in Ecuador binnenhalen. Dat is ethisch niet verantwoord.”
“Ja maar, ik heb persoonlijk een paar van je naaste medewerkers omgekocht. Hoe kun je nou doen alsof je van niks wist?”
En toen had Rafael Correa, president van Ecuador, knallende ruzie met zijn broer Fabricio, die eigenaar is van een constructiebedrijf dat al zaken deed met de regering lang voordat Rafael president werd. Fabricio eist nu dan ook een schadevergoeding van 25 miljoen euro. Ook zijn critici zijn nog wel bereid te geloven dat Rafael echt van niks wist, maar in dat geval heeft hij toch foute medewerkers die hij niet onder controle heeft.
Zo zijn er wel meer tekenen dat Rafael Correa binnen een half jaar na zijn herverkiezing grip op het land aan het verliezen is.
Vorig jaar kwam het bijna tot een oorlog met Colombia, dat een FARC-basis net binnen Ecuador bombardeerde. Inmiddels zijn verzoenende besprekingen gaande, maar die werden vorige week op een wel heel ongelukkig moment doorkruist door een Ecuadoraanse rechter die een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de chef-staf van Colombia. Daar is van regeringszijde op zijn minst enigzins gebrekkig gecoördineerd.
Voorlopig is Correa er wel in geslaagd een dialoog aan te gaan met de inheemse belangengroep Conaie, wier (gewelddadige) protesten in 2000 en 2005 de kop van toenmalige presidenten kostten. Conaie is erg boos over olieboringen in het Amazone-gebied en een nieuwe waterwet. Een protest van duizenden studenten gisteren tegen onderwijshervormingen liep eergisteren uit op een harde confrontatie met de politie. Correa’s populariteit is onder de vijftig procent gezakt.
Ondertussen haalde de volgens sommigen ten onrechte als ‘links’ gelabelde president op dienstreis zijn warme banden met Venezuela en Rusland aan. Maar hij zou toch een schuin oog moeten werpen op de tabel van Ecuadoraanse presidenten. Sinds 1979 houden die het gemiddeld tweeënhalf jaar uit. Als je de grip verliest, kan het snel gaan, zelfs als je de media probeert te knevelen.
Reacties (2)
“Inmiddels zijn verzoenende besprekingen gaande, maar die werden vorige week op een wel heel ongelukkig moment doorkruist door een Ecuadoraanse rechter die een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de chef-staf van Colombia. Daar is van regeringszijde op zijn minst enigzins gebrekkig gecoördineerd.”
Of misschien sprake van scheiding der machten? Ik ben zeer benieuwd of Christian het een goed idee vindt als in Nederland de regering zou gaan dwingen om rechtszaken stop te zetten.
@1 Ja, scheiding der machten, daar beroept Correa zich ook op. Maar als de media aan banden gelegd moeten worden, werken de rechters dan weer wel nauw samen met de politiek belanghebbenden. Bovendien is het aanklagen van een buitenlandse legerleider zo politiek beladen dat ook een Nederlandse rechter in elk geval wat overleg met het ministerie van BuZa zou voeren voor hij ertoe overging.