Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) doet een oproep aan de samenleving: krijg veel eerder kinderen. Zijn ministerie werkt aan een plan van aanpak om deze kentering in Nederland teweeg te brengen. Want: wie op latere leeftijd kinderen krijgt, loopt verhoogd risico op borstkanker, depressies bij de geboren kinderen en ander ongemak (.doc). Hoe dit actieplan eruit ziet, vermeldt zijn website nog niet: het rapport verschijnt vandaag officieel.
RTL wist al beslag te leggen op het rapport en las dat Rouvoet nog meer wil: gezinnen moeten vaker intact blijven en daarom zouden ouders minder snel moeten scheiden. Hij wil hiervoor relatiebureaus inzetten. Om het belang van een hecht gezin te onderstrepen, pleit hij bovendien voor op een nationale Gezinsdag: op 15 mei, precies tussen Moeder- en Vaderdag in.
Mijn tenen begonnen te krullen bij het lezen van dit bericht. Enerzijds wil Rouvoet stellen sneller aan elkaar verbinden door ze eerder kinderen te laten nemen. Anderzijds vindt hij dat die stellen daarna verantwoordelijkheid moeten tonen en bij elkaar blijven. Nog afgezien van deze ogenschijnlijke tegenstelling komt de overheid nu wel erg ver achter de voordeur. We gaan toch niet terug naar de jaren vijftig, of naar een kind-politiek als in China?
Ik heb er een nacht over geslapen en stelde mijzelf de vraag of ik nu niet te verkrampt reageer. Wat is er mis met een signaal van de overheid? De gezondheidsonderzoeken tonen ondubbelzinnig aan dat ouder ouderschap risico’s met zich meebrengt. Maar is er ook onderzoek gedaan naar de voordelen van ouder ouderschap, zoals het hebben van meer levenservaring? En hoe zit het met te jonge ouders die kinderen nog niet aankunnen? Of is dat een oneerlijke vraag, want Rouvoet pleit toch niet voor tienerouderschap? En hoe zit dat nu met die scheidingen? Dat scheiden slecht is voor een kind staat wel vast, maar doorblijven modderen met ruzie is nog erger.
Natuurlijk is de meest interessante vraag hoe Rouvoet zijn signaal wil omkleden. Welke maatregelen neemt hij om ouders jonger aan de kinderen te krijgen? En benadeelt hij daarmee de werknemers die zelf geen kinderen willen? Hoe gaat hij eigelijk om met ouders die er nog niet klaar voor waren? En hoe dwingend wil hij de overheid laten optreden bij een snelle scheiding? Het is bij dit onderdeel dat mijn begrip voor Rouvoet definitief verdwijnt. Je kunt nog zoveel, vaak tegenstrijdig, onderzoek doen: mensen zijn baas over hun eigen leven en zij richten hun leven zoals zij dat zelf willen. De overheid dient daar echt van weg te blijven. Ik mag hopen dat tenminste één coalitiepartij deze houding ook heeft en Rouvoet op zijn plek zet. En, read my lips: ik wil géén Gezinsdag!
Reacties (15)
Lees ook verbaljam hierover.
Als Balkelende en kornuiten graag meer gezinnen met kinderen willen waarom worden de belasting voordelen voor oppas oma’s en opa’s dan afgeschaft. En waarom betalen we dan zoveel aan kinder opvang per maand. Werkende vrouwen gaan echt niet meer kinderen krijgen voor een applausje op 15 mei van minister Rouvoet.
Gooi gewoon de kinderbijslag omhoog. Dan komen de koters vanzelf. Die symbolische maatregelen…
De risico’s van ouder ouderschap betreffen vooral de moeder. Onderzoek onder Sami heeft aangetoond dat een oudere vader (14 jaar ouder dan de moeder) juist leidt tot een grotere kans op het bereiken van de vruchtbare leeftijd voor nakomelingen.
Daarnaast ben ik benieuwd hoe Rouvoet de carierreperspectieven beziet van een vrouw die kinderen krijgt, juist in de jaren (zeg 20-25) waarin ze de grondslag voor haar beroepscarierre moet leggen? De werkgever zal in ieder geval niet solidair worden en zwangere vrouwen aannemen, omdat Rouvoet het een goed idee vindt dat vrouwen precies dan zwanger zijn.
@4
Waarom zou Rouvoet zich druk maken over de carrièreperspectieven van vrouwen? Die horen helemaal niet buitenshuis te werken.
Ik vraag me af wat risperdal of seroquel voor effect op die rouvout zouden hebben? Zou wel eens heel vernuchterend kunnen uitwerken voor die man. Bovendien had Els Borst volledig gelijk dat hij zijn ambt misbruikt als missie post.
@5:Wat dom van me zeg. Ik maar denken dat dit kabinet ook de arbeidsparticipatie wilde verhogen. Zal je moeilijk lukken als je al bij voorbaat 50% van de bevolking uitsluit.
Volgens mij zijn vrouwen zelfs in de meerderheid.
Laten we pedofilie gaan toestaan, dan komen vroege kinderen vanzelf. Of zie ik nou iets niet goed?
Misschien lijden de reeds bestaande Gezinsdagen aan ernstig erosie, maar er zijn er al genoeg: u ook opgevallen hoeveel mensen er in gezinsverband op zondag kuieren in winkelstraten, natuurgebieden en hertenparken?
Dan heb je nog de verplichte vrije tijd met Pinksteren, Pasen en Kerst. Ik zie dan toch ook aardig wat veel gezinnen vrij rondlopen.
Hoe kan Rouvoet die dagen nou over het hoofd gezien hebben??? Of meent hij, in tegenstelling tot geloofsbroeder Baleknende, dat hij wel kan functioneren zonder zijn geloof?
@10: Rouvoet ziet op zon- en feestdagen waarschijnlijk alleen de weg ts huis en kerk en kerk en huis. Daar het gezinskerkbezoek afneemt kan ik me zijn bezorgdheid voorstellen.
@10: Zoals jij het stelt, lijkt Rouvoet wel een Rupsje Nooitgenoeg. Het is dat hij het “verkeerde” geloof aanhangt, want de paus zou dolblij met hem zijn.
Ik ben benieuwd of de “jeugd van tegenwoordig” net zo hard de straat op stroomt als destijds bij al die uren die ze verplicht, maar zonder zinnige invulling, op school moeten blijven.
Nu krijgen er misschien een verplichting van 24 uur bij.
Of zouden ze dat een even (Ge)zinnige invulling vinden als Rouvoet?
Rouvoet, de homo die nog uit de kast moet komen. Die man is 1 bonk frustratie.
Ja dat krijg je als je zo’n stupide ministerie in het leven roept.
Dat schijnt “links” te zijn zeggen ze.