Sommige geniale boeken lees je te laat, of nooit. Sargasso bracht onlangs nog de Ongelezen boeken Lijst uit -Tolkien op nummer 1-, het boek waar ik op doel is zo belangrijk dat het er niet eens tussen staat. Maar misschien is het goed dat ik de laatste bladzijde slechts twee dagen geleden omsloeg, want nu George Orwell’s 1984 opeens weer wereldnieuws wordt, ligt dit meesterwerk mij nog vers in het geheugen. Orwell schrijft in het boek een verschrikkelijke toekomstvisie van zich af. In 1949 voorzag hij dat de wereld 35 jaar later in drie dictatoriale staten onderverdeeld zou zijn. In een van deze staten, Oceania, regeert Big Brother en zijn Partij. De Partij heeft totale controle over het volk en streeft naar techniek waarbij de gedachten van de inwoners gelezen kunnen worden.
In de DDR kwam de Stasi in 1984 dicht bij deze toekomstvisie – filmtip: Das Leben der Anderen – maar in Amerika diende Orwell destijds slechts als bron van vermaak. Ridley Scott maakte een Superbowl-commercial waar IBM als Big Brother werd neergezet en Apple’s Macintosh zich presenteerde als de verlossende en nieuwe manier van computergebruik.
23 jaar later heeft de Patriot Act 1984 voor de Amerikanen iets dichterbij gebracht. Maar uitgerekend binnen de politieke hoek die daar verandering in moet brengen, wordt Orwell door een anonieme producer weer als een vorm van reclame ingezet:
Reacties (8)
Hier de originele advertentie
Wel een beetje jammer, dit.
Is dit niet een te intelligente advertentie? Snappen de mensen hem?
Ik zou niet weten hoe bekend het boek 1984 toentertijd was, hij was immers al 35 jaar oud.
George Orwell is veruit mijn favoriete schrijver, en ik moedig ook iedereen aan zijn werk 1984 te lezen, alleen maar om aan te tonen hoe mogelijk (bepaalde aspecten natuurlijk) het boek is.
Ze weten inmiddels wie de video gemaakt heeft.
(En 1984 komt op een andere Sargasso lijst voor, die van belangrijkste politieke documenten, plaats 13.)
Dat de reclame een pastiche was op een beroemde Apple reclame ontging mij volkomen.
Helemaal eens met 3.Ouwe: Orwell is favoriet schrijver, vooral van essays. In tweedehandsboekwinkels bijna altijd goedkoop te koop, en onnodig het in vertaling te kopen: ook in het Engels helder en gemakkelijk leesbaar.
Overigens is het volkomen terecht dat de Ban van de Ring bovenaan staat op de lijst van ongelezen boeken met beroemde titels; De Ban van de Ring is een braakpoeder van een ‘boek’.
@Steeph: mooie link. Aan een ieder: erin staat een link naar een post van de “dader”. Wel een beetje rare beweegredenen heeft die kerel:
Hij is democraat, steunt Obama en maakt dit filmpje, maar om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, heeft hij zijn baan bij een Obama-gerelateerd bedrijf opgezegd. Dakloptnie.
Een andere reden is dat hij – vrij geinterpreteerd – om de politiek weer van de burgers te maken, deze burger-viral gemaakt heeft en hoopt dat er nog velen zullen volgen. Als er nog velen filpjes van mensen die niet aanspreekbaar op hun product zijn, zullen volgen, dan voorzie ik vooral veel moddergesmijt, meer geschiedvervalsingen en aanvallen op de persoon.
Als iemand het anders ziet, hoor ik het graag.
@3: Het boek was toen al wereldberoemd. Er is menig essay en televisie-uurtje gevuld met bespiegelingen toendertijd.